Sinister 0 Napisano 2 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2015 (edytowane) Witam. Po dłuższej przerwie zaglądam na forum. I chciałbym Was prosić o pomoc. Mam do sprzedania laptop znajomego. Jest to HP Pavilion 15-n052sc. Konfiguracja: E1-2500 2x 1,4GHz 4GB Ram 1333MHz 500GB GPU integra (HD8240g) matryca 1366x768 oraz czeski układ klawiszy. Dodatkowo w tym laptopie nie działa prawe USB (nie wiem czemu) oraz lewy shift (też nie dostałem się do usterki). Ile realnie mogę za ten sprzęt "wołać"? I czy nie ryzykowałbym zbytnio, jeśli zakupiłbym go za powiedzmy 250-300 złotych (mam taką możliwość)? Wystawiłem go na allegro, więc zdjęcia są dostępne. http://allegro.pl/hp-pavilion15-n052sc-2x1-4ghz-4gb-hdd500gb-hd8240g-i5769094707.html Pozdrawiam. Edytowane 2 Listopada 2015 przez Sinister Cytuj Link to post Share on other sites
Longhorn 595 Napisano 2 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 2 Listopada 2015 Akurat dzisiaj dostałem do roboty Acera o identycznej konfiguracji. Nowy kosztował ok. 1300zł, akurat mój jest z norweską klawiaturą i angielską Windą. Za 250-300zł raczej opłaca się kupić jeśli potrzebujesz dodatkowego lapka, bo na pewno na podstawowy użytek to się nie nadaje zbytnio. Przynajmniej ja nie potrafiłbym korzystać z takiego sprzętu, ekran o niskich parametrach i zamulony procek jest mocno męczący. Klawiaturę pewno można by łatwo zmienić na nową, sprawną. Z USB jest grubsza sprawa, ale jeśli to jedyne wady to tę usterkę można zignorować. Cytuj Link to post Share on other sites
Sinister 0 Napisano 2 Listopada 2015 Autor Udostępnij Napisano 2 Listopada 2015 (edytowane) Dzięki za posta. Jeśli chodzi o tego lapka, aktualnie właśnie leży koło mnie po lewej stronie od mojego głównego sprzętu, trzyletniego laptopa, ale o mocniejszym konfigu. Ze dwa razy go użyłem jako taki odtwarzacz do tuby, i chyba spełnił swoją rolę (filmów z dysku nie oglądałem). Co dobre, mogę go przetestować dogłębniej. I dobrze działa. O USB martwię się najbardziej, strzelam iż może powoli dogorywać. Któryś mostek przestaje funkcjonować prawdopodobnie. Pesymizm bierze górę. Z drugiej strony jack działa, a jest na tej samej płytce co to USB. Akurat dzisiaj dostałem do roboty Acera o identycznej konfiguracji. A mogę wiedzieć co padło w nim? Za 250-300zł raczej opłaca się kupić jeśli potrzebujesz dodatkowego lapka, bo na pewno na podstawowy użytek to się nie nadaje zbytnio. Przynajmniej ja nie potrafiłbym korzystać z takiego sprzętu, ekran o niskich parametrach i zamulony procek jest mocno męczący. Z tym się nie zgodzę. Do podstawowych czynności (ale bardzo podstawowych!) średnio/dobrze sobie radzi. Może dlatego, że miałem bardziej mulastego netbook'a niż to cudo. Z USB jest grubsza sprawa, ale jeśli to jedyne wady to tę usterkę można zignorować. Możesz coś szczegółowiej powiedzieć? Bardzo pozytywnie mnie zaskoczył swoimi temperaturami, które są o kilka - kilkanaście stopni niższe niż mój Acer. Zobaczymy, porozmawiam z właścicielem jutro wieczorem. Jak ktoś może jeszcze się wypowiedzieć, byłbym wdzięczny. Edytowane 2 Listopada 2015 przez Sinister Cytuj Link to post Share on other sites
Longhorn 595 Napisano 3 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2015 W moim przypadku tego Acera dokładnie ES1-520-3441 (kupiony w Norwegii) chodziło o przyspieszenie jego pracy właśnie, technicznie wszystko z nim okej. Gość kupił chyba najtańszy sprzęt jaki znalazł pod taki domowy, głównie internetowy użytek. Szybko zauważył, że raczej popełnił błąd bo w przeglądarce można było znaleźć że szukane był hasła "jak przyspieszyć komputer" i ściągnięte programy do pseudo optymalizacji. Dlatego napisałem, że do użytku jako podstawowy/główny sprzęt w domu te komputery się nie nadają, jedynie jako dodatek. Instalacja byle programu powoduje 99% użycia procka. Awaria USB kojarzy mi się zawsze z podejrzeniem awarii płyty głównej, choć jak mówiłem jeśli to jedyna usterka to jeszcze może przejść. Z reguły porty USB nie psują się bez ingerencji użytkownika. Raz miałem taki przypadek, że przy podłączaniu tunera USB wykonanego z aluminium z podłączoną anteną aktywną poszło jakieś zwarcie po obudowie i padła część portów USB. Po odłączeniu zasilania od komputera na dłuższą chwilę wróciły do pracy ale tylko w trybie USB 1.1. Większych problemów od tego czasu nie pojawiło się. Do nowego USB 1.1 podłączyłem mysz, do działających 2.0 kartę wifi i sprzęt działa nadal. Cytuj Link to post Share on other sites
Sinister 0 Napisano 3 Listopada 2015 Autor Udostępnij Napisano 3 Listopada 2015 Dobra. Piszesz o podejrzeniu uszkodzenia. A czy udalo sie ocenic Tobie, czy naprawde takie uszkodzenie mialo miejsce? Bo to jednak zawazy na ostatecznej ocenie. Cytuj Link to post Share on other sites
Longhorn 595 Napisano 3 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 3 Listopada 2015 Jeśli tylko jeden port nie działa to bardzo możliwe, że ktoś go tylko fizycznie uszkodził. Bardziej jest to prawdopodobne niż z winy popsutej płyty głównej. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts