Bogdan1986 2 Napisano 29 Października 2015 Udostępnij Napisano 29 Października 2015 Witam wszystkich, Dzisiaj przyszedł mi nowy procesor mianowicie AMD fx 8320, podłączyłem go do gniazda na płycie głównej posiadam ASRock Extreme4 ale gdy włączyłem komputer czarny ekran słychać że komp wystartował i nic więcej płyta posiada wyświetlacz błędów a na nim 5A zaglądam do instrukcji a tam "0x5A - Internal CPU error" na szybko sprawdziłem z telefonu w internecie ze może być niezgodność z jakimś podzespołem więc po kolei odłączałem kolejne części, sprawdziłem wszystkie kości pamięci ram ale ciągle ten sam błąd wymieniłem kartę graficzną i to samo po odliczałem dyski i napędy ale nadal to samo ten sam błąd. Więc podłączyłem stereo athlona ii x4 640 i komputer działa. wie może ktoś co mogę z tym zrobić. Cytuj Link to post Share on other sites
Xeinaemm 115 Napisano 29 Października 2015 Udostępnij Napisano 29 Października 2015 Niezgodność z podzespołem a dokładniej z CPU. Nie podałeś kodów producenta więc zgaduję, że masz dwie różne wersje biosu wymagane przez oba procesory oraz ustawienia pod różne cpu, więc widzi problem a dokładniej nie widzi nowszego. Cytuj Link to post Share on other sites
matekow 88 Napisano 29 Października 2015 Udostępnij Napisano 29 Października 2015 Jeśli jest aktualizacja dostępna to update biosu na stronie producenta znajdziesz info od jakiego biosu wspiera FX8xxx i czy wogóle. Aktualizacje przeprowadź na athlonie a po aktualizacji wejdź do biosu zrób safe defaults zapisz wyjdź z biosu wył. Komp zmień cpu. A ta płyta na jakim chipsecie? Cytuj Link to post Share on other sites
kamyk13 13 Napisano 29 Października 2015 Udostępnij Napisano 29 Października 2015 Jak wyżej update BIOS-u do najnowszej wersji - strona z BIOS-em 2.90 http://www.asrock.com/mb/Intel/Z77%20Extreme4/index.pl.asp?cat=Download&os=BIOS , pamiętaj o podawaniu modelu i wersji płyty i procka. Cytuj Link to post Share on other sites
Bogdan1986 2 Napisano 29 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 29 Października 2015 Wybaczcie nie napisałem dokładnie modelu płyty głównej płyta to ASRock 970 Extreme4. Czyli zrobić update bios to powinno pomóc ? Cytuj Link to post Share on other sites
chrisplbw 407 Napisano 29 Października 2015 Udostępnij Napisano 29 Października 2015 (edytowane) Jak wyżej update BIOS-u do najnowszej wersji - strona z BIOS-em 2.90 http://www.asrock.co...ownload&os=BIOS tylko, że model to Extreme4 dla AMD (całe info w pierwszym poście), a nie Intela Z77 - taki link podałeś http://www.asrock.com/mb/AMD/970%20Extreme4/index.pl.asp?cat=Download&os=BIOS pobierz i zaktualizuj do wersji 2.60 Jaki masz cooler i ew. zasilacz ? bo 8320 jest znacznie cieplejszy i żre więcej energii Edytowane 29 Października 2015 przez chrisplbw Cytuj Link to post Share on other sites
Bogdan1986 2 Napisano 29 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 29 Października 2015 Dzięki wielkie za pomoc pomogło wszystko już działa, jeszcze raz dzięki Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts