xiveris 20 Napisano 28 Października 2015 Udostępnij Napisano 28 Października 2015 Witam, Otrzymałem od znajomej laptopa aby przywrócić go trochę do życia i aby przyśpieszyć.Jednak mam z nim grubszy problem, mianowicie laptop ładuje system całą wieczność , czasem i 5-10 min do ekranu startowego, sypie czasem Blue screenami. Podczas testów dysku w hdtune transfer prezentował się bardzo dziwnie , początkowe transfery to zazwyczaj skakanie z 1 MB/s do 20 MB/s dopiero po jakimś czasie testu prędkości nieco się podnoszą do normalnych prędkości około 40 MB/s. Test na badsectory zakończył się bluescreenem, często po crashu i restarcie komputera dysk nie jest wykrywany pojawia się komunikat "please insert disk". Postanowiłem przetestować ten dysk wkładając go jako drugi do innego laptopa. I tutaj sytuacja wygląda całkiem odmiennie, transfery podczas testu odczytu są całkowicie prawidłowe, SMART także podaje wszystkie że są ok. Test na badsectory także niczego nie wskazał. Kolejnym krokiem jaki podjąłem było wpięcie mojego dodatkowe dysku który posiadałem wpiąłem do lenovo (czysta instalka systemu), całość działa lepiej, jednak test odczytu hd tune także pokazuje początkowo dziwne transfery bardzo niskie około paru MB, później sytuacja się normuje. Wygląda to ewidentnie na jakiś problem z kontrolerem. Jednak mogę się mylić. Dodam iż w opcjach bios dysk jest ustawiony na IDE po przełączeniu na AHCI system podczas ładowania wysypuje się. Proszę o rady co można począć w tej sytuacji. Wg. osoby do której należy ten laptop od początku nie działał on najlepiej. Cytuj Link to post Share on other sites
Rozwiązanie Jerry220476 101 Napisano 29 Października 2015 Rozwiązanie Udostępnij Napisano 29 Października 2015 Wygląda to ewidentnie na jakiś problem z kontrolerem. Jednak mogę się mylić Być może masz racje by to wykluczyć proponuje ci postawić od nowa system z włączonym trybem ahci. Pozniej zainstalować sterowniki w kolejności : chipset audio grafika i pozostałe i dopiero wtedy wrzucić screeny z hd tune zakładki health i error scan 1 Cytuj Link to post Share on other sites
xiveris 20 Napisano 29 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 29 Października 2015 Spróbuję tak zrobić jak piszesz. Teraz podczas instalacji systemu na drugim dysku zapomniałem przełączyć w tryb AHCI.Dopiero po instalacji przełączyłem na ten tryb co spowodowało Blue Screen. Być może dzisiaj dam radę ogarnąć temat i dam znać jak mi poszło wraz z screenami. Pytanie jeszcze takie, czy może zostawić system na czysto do testów bez instalacji jakichkolwiek dodatkowych driverów? Cytuj Link to post Share on other sites
Jerry220476 101 Napisano 29 Października 2015 Udostępnij Napisano 29 Października 2015 Pytanie jeszcze takie, czy może zostawić system na czysto do testów bez instalacji jakichkolwiek dodatkowych driverów? Nie . Najbardziej ważny jest sterownik od chipsetu dlatego instalujemy go w pierwszej kolejności 1 Cytuj Link to post Share on other sites
xiveris 20 Napisano 30 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 30 Października 2015 Wczoraj na szybko zainstalowałem system z włączonym trybem AHCI, zainstalowałem tak jak pisałeś sterowniki do dzwięki i układów. Przeprowadziłem test HD Tunem, krzywa prędkości wygląda prawie idealnie 2 spadki były do około 20 MB/s , niestety nie miałem czasu powtarzać testu. Skan błędów nie wykazał żadnych badsectorów. Początkowo nieco zmartwił mnie czas instalacji systemu bo samo kończenie instalacji na oryginalnym dysku trwało prawie 30 min(na innym kilka minut), ale po instalacji wszystko wygląda że działa prawidłowo. W przyszłym tygodniu znów bedę dalej działał z tym laptopem, jeszcze czeka mnie czyszczenie układu chłodzenia. Mam nadzieję że dysk nie będzie już odmawiał współpracy. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts