Clear 8 Napisano 28 Października 2015 Udostępnij Napisano 28 Października 2015 (edytowane) Witam. W dniu 17 października zakupiłem poprzez portal allegro.pl od użytkownika forum 8 czarnych złączek EK 10/13 oraz 2 zawory kulowe. Według informacji przekazanych w prywatnej wiadomości złączki miały być w stanie: "przynajmniej dwie są troszke podrapane". Myślę sobie: "no cóż, dwie niech będą trochę podrapane, ważne, że pozostałe 6 będzie ok, te dwie dam w mało widoczne miejsce". Po przyjściu paczki w dniu 23 października stwierdziłem, że wszystkie złączki mają zdartą farbę na spodzie złączki, co wygląda paskudnie - były najprawdopodobniej odkręcane/dokręcane kombinerkami lub innymi tego typu narzędziami, nakrętki są dobre. Postanowiłem napisać maila do sprzedawcy tych złączek na allegro, ponieważ na forum się nie odzywał mimo, że się logował i pisał w tematach. Sprzedawca odpisał: "Mówiłem ze złączki są podrapane. Dla tego były za połowę ceny, akurat według mnie to nie jest wada bo to mosiądz/miedź i złoto do czerni pasuje.", co jest dla mnie po prostu śmieszne.. Dzisiaj patrzę, że jego konto na allegro zostało zawieszone. Treść aukcji mówiła tylko o tym, co jest sprzedawane na aukcji, nie było mowy o stanie przedmiotów, a zdjęcie było zapożyczone chyba z oferty jakiegoś sklepu, na którym widniała nowa/nieużywana złączka. Chyba po dwóch mailach z mojej strony sprzedawca przestał odpisywać i (co mnie bardzo zadziwiło) wystawiony został mi pozytywny komentarz do aukcji. Mogę cokolwiek zrobić w mojej sytuacji? Malowanie takich złączek to raczej trudna sprawa, ja nie mam czasu się babrać z takimi rzeczami, a widok podrapanych złączek w układzie jest dla mnie nie do przyjęcia.. Nie wiem czy napisałem w dobrym dziale, ale sugerowałem się niedawnym tematem o podobnej tematyce. Jeśli zły dział to proszę moderatora o przeniesienie tematu w odpowiednie miejsce. Edytowane 28 Października 2015 przez Clear Cytuj Link to post Share on other sites
Ten_Wredny 2047 Napisano 28 Października 2015 Udostępnij Napisano 28 Października 2015 Raczej małe bo zwrot 14 dniowy jest wtedy gdy kupujesz od przedsiębiorcy (firmy).Na przyszłość pamiętaj żeby sprzedawca na allegro również opisał stan wizualny przedmiotu, dokładnie co jest porysowane, ile sztuk takich jest etc, potem masz argument.IMO mało możesz zdziałać, bo przedmiot jakby nie było działa i poniekąd uprzedził że są podrapane. Ew. napisz do allegro co w tej sytuacji możesz zrobić z ich punktu widzenia.Bo wątpie, że chce Ci sie bawić w urzędy ochrony konsumenta itp itd. Zrób tak jak mówię, jak nic to nie da to olej typa i ciesz się złączkami. Mała nauczka na przyszłość Cytuj Link to post Share on other sites
Clear 8 Napisano 28 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 28 Października 2015 Zrób tak jak mówię, jak nic to nie da to olej typa i ciesz się złączkami. Mała nauczka na przyszłość Mogę mu ewentualnie wystawić negatywa, ale nijak mi to nie pomoże . W Urzędy Ochrony Konsumenta nie mam ani siły, ani czasu się bawić. Zrobiłem dziesiątki podobnych transakcji, na różnych forach, nawet bez allegro, na duże kwoty - nigdy nie było problemów. No, ale cóż, musi być kiedyś ten pierwszy raz, będę pamiętał na przyszłość. Skorzystam z Twojej podpowiedzi i napiszę do allegro, chociaż wątpię, że cokolwiek zdziałam, ale dzięki za pomysł . Cytuj Link to post Share on other sites
Ten_Wredny 2047 Napisano 28 Października 2015 Udostępnij Napisano 28 Października 2015 Trzeba próbować zawsze Cytuj Link to post Share on other sites
CheshirePirat 9 Napisano 28 Października 2015 Udostępnij Napisano 28 Października 2015 (edytowane) W sumie możesz delikatnie polakierować te złączki - nie jest to raczej trudna / czasochłonna sprawa Edytowane 28 Października 2015 przez CheshirePirat Cytuj Link to post Share on other sites
Clear 8 Napisano 28 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 28 Października 2015 Dałbym do lakierowania proszkowego razem z elementami obudowy, ale czuję, że takie lakierowanie przewyższyłoby wartość samych złączek. Cytuj Link to post Share on other sites
bart_grono 3 Napisano 28 Października 2015 Udostępnij Napisano 28 Października 2015 Jeżeli to osoba prywatna spróbuj rękojmy... uruchom spór allegro Cytuj Link to post Share on other sites
Clear 8 Napisano 28 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 28 Października 2015 Jeżeli to osoba prywatna spróbuj rękojmy... uruchom spór allegro Tak, to osoba prywatna, która sprzedawała części ze swojego układu chłodzenia wodnego. Chciałbym również dodać, że złączki były bardzo słabo zabezpieczone na czas przesyłki i były narażone na uszkodzenia. Wszystkie złączki były wrzucone do jednej koperty bąbelkowej, nie były od siebie w jakikolwiek sposób odseparowane i przez to dodatkowo powłoka lakiernicza mogła się porysać - potwierdzać mogą to drobiny czarnego lakieru pozostałe wewnątrz koperty bąbelkowej. Cytuj Link to post Share on other sites
marko.s 39 Napisano 28 Października 2015 Udostępnij Napisano 28 Października 2015 Daj spokój nie ty pierwszy i nie ostatni który jest ofiara trefnej aukcji. 15 zeta na czarny spray + troszkę manualnych umiejętności na świeżym powietrzu i będą jak nowe. Cytuj Link to post Share on other sites
Ten_Wredny 2047 Napisano 28 Października 2015 Udostępnij Napisano 28 Października 2015 Dokładnie, spróbuj je ciachnąć szprejem delikatnie Cytuj Link to post Share on other sites
A.K Killer ModS 5929 Napisano 28 Października 2015 Udostępnij Napisano 28 Października 2015 @clear ktory to "Cebulak" biznesu poka fotki i podaj nick Cytuj Link to post Share on other sites
PatrykT 6221 Napisano 28 Października 2015 Udostępnij Napisano 28 Października 2015 Jak to są te stare złączki ek z serii csq, to w nich norma z tym lichym lakierem. Ja swoje odświeżałem czarnym matem i trzymało się dobrze, potem je sprzedałem i nie doszły do mnie żadne złe słowa na ich temat Cytuj Link to post Share on other sites
Leesiuu 538 Napisano 29 Października 2015 Udostępnij Napisano 29 Października 2015 jak gośc z forum to pisz tutaj wielkimi literami (oraz w opiniach o sprzedajacych) jego login! Przestrzeż resztę użytkowników! Cytuj Link to post Share on other sites
Clear 8 Napisano 29 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 29 Października 2015 (edytowane) @clear ktory to "Cebulak" biznesu poka fotki i podaj nick jak gośc z forum to pisz tutaj wielkimi literami (oraz w opiniach o sprzedajacych) jego login! Przestrzeż resztę użytkowników! Wiecie, nie chce z niego robić jakiegoś wielkiego oszusta. To trochę moje niedopatrzenie, że nie spytałem o dokładny stan złączek i nie poprosiłem o zdjęcia. Ale trochę boli, że człowiek się ciężko napracuje, a drugi mu sprzeda "uszkodzone" części w cenie dobrych, a potem się trzeba denerwować.. Nick z forum: HellBoy64 Nick z allegro: emiliarolewicz (nick sugeruje, że posiadaczem konta jest kobieta ) Zdjęć na razie nie mogę zrobić. bo siedzę do późna w robocie, a jak przychodzę to już ciemno.. Ale może jutro się uda. Edytowane 29 Października 2015 przez Clear Cytuj Link to post Share on other sites
Ten_Wredny 2047 Napisano 29 Października 2015 Udostępnij Napisano 29 Października 2015 Powiedział że ile złączek jest zarysowanych, konkretnie? Cytuj Link to post Share on other sites
Clear 8 Napisano 29 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 29 Października 2015 Złączek mam 8 szt z czego przynajmniej dwie są troszke podrapane. Cytuj Link to post Share on other sites
Ten_Wredny 2047 Napisano 29 Października 2015 Udostępnij Napisano 29 Października 2015 A ile w sumie jest tych podrapanych (widocznie)? W sensie takich na które narzekasz Cytuj Link to post Share on other sites
Clear 8 Napisano 30 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 30 Października 2015 (edytowane) Zdjęcia: 1) http://i.imgur.com/6Z4AAIz.jpg 2) http://i.imgur.com/jAtZIgf.jpg Jedna jest prawie idealna (ta najbardziej z prawej), reszta tak, jak widać. Edytowane 30 Października 2015 przez Clear Cytuj Link to post Share on other sites
CheshirePirat 9 Napisano 30 Października 2015 Udostępnij Napisano 30 Października 2015 O.o ja myślałem że są leciutko podrapane a tutaj szok W każdym bądź razie źle zapakowane i w transporcie się "uszkodziły" ale to jego wina że nie zabezpieczył z głową Cytuj Link to post Share on other sites
Clear 8 Napisano 30 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 30 Października 2015 W takim razie kierować sprawę do allegro czy pomalować szprejem ? Cytuj Link to post Share on other sites
CheshirePirat 9 Napisano 30 Października 2015 Udostępnij Napisano 30 Października 2015 Ja to bym zrobił tak 1. Napisał do niego że co to ma być że tak podrapane niech zwróci część kwoty za nie lub chociaż za przesyłkę 2. Jak nie odpisuje lub cwaniakuje napisać do allegro że towar niezgodny z opisem - nastepnie negatyw tylko taki wyczerpujący 3. kupić "szprej" i delikatnie pomalować 4. Cieszyć się życiem Cytuj Link to post Share on other sites
Clear 8 Napisano 30 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 30 Października 2015 Tylko na jednego maila odpisał (treść a pierwszym poście), a na drugiego juz nie odpisał. Napisze jeszcze raz jutro do niego i jak nie będzie odpowiedzi przez kilka dni to napisze do allegro. Dzięki wszystkim za zainteresowanie . Cytuj Link to post Share on other sites
PatrykT 6221 Napisano 30 Października 2015 Udostępnij Napisano 30 Października 2015 Seria csq, norma w nich. Lakier od pocierania palcami z nich schodzi. Cytuj Link to post Share on other sites
bart_grono 3 Napisano 4 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2015 Ja uruchomiłbym spór allegro. Wtedy administracja bierze się za delikwenta. I mówią co dalej robić. Mi się udało wywalczyć zwrot 30% kosztów za statyw do wędki(200 PLN). Okazało się, że było majstrowane i śrubki nie oryginalne. Facet się przyznał i oddał 30% Cytuj Link to post Share on other sites
Clear 8 Napisano 4 Listopada 2015 Autor Udostępnij Napisano 4 Listopada 2015 (edytowane) Dobra, jest chwila czasu to piszę do gościa o zwrot 25zł za spray i malowanie (może niewielka kwota, ale chodzi o zasadę). Daje termin do następnego wtorku, a jak nic nie da to uruchamiam spór allegro. BTW: Do kiedy da się wystawić komentarz do aukcji allegro po jej zakończeniu? Edytowane 4 Listopada 2015 przez Clear Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts