rokit 1 Napisano 26 Października 2015 Udostępnij Napisano 26 Października 2015 (edytowane) Mój sprzęt: AMD Athlon II X2 250 3.00GHz ASUS M5A78L GT 440 2GB DDR3 8GB RAM DDR3 GEIL DRAGON RAM Obecnie używam Win 7 Ultimate 64 bit. Planuję zrobić formata i nie wiem jaki system wybrać. Jeszcze przez rok musze męczyć się z tym komputerem. Planuję grać w RTSy (Total War, StarCraft 2) i FPSy (CoD: Ghost), przeglądać internet, oglądać filmy z dysku lub płyty oraz na YT, pisać w Wordzie, tworzyć prezentacje w PowerPoincie i arkusze kalkulacyjne w Excelu. Zależy mi aby system w bardzo małym stopniu obciążał komputer by osiągnąć jak największą wydajność w grach i aby internet podczas przeglądania wielu kart naraz nie zacinał. W gre wchodzą tylko Win 7 i 8.1 (nie zwykła ósemka). Nie chcę bawić się w tą inwigilację zwaną Win 10. W przypadku Win 7 i 8.1 preferowane byłoby raczej coś jak Win 7 Ultimate który ma wszystko co jest możliwe w Win 7. Nie wiem też czy mój sprzęt pociągnie Win 8.1 i czy dla moich podzespołów są sterowniki pod Win 8.1. Także zwracam się do was o radę. Który OS będzie dla mnie najlepszy. Edytowane 26 Października 2015 przez rokit Cytuj Link to post Share on other sites
bialyboski 5351 Napisano 26 Października 2015 Udostępnij Napisano 26 Października 2015 Win 7 Ultimate 64 bit masz w tym wypadku darmowy update do Win 10 Pro (system oryginalny?) inwigilację a myslisz, że teraz nikt "nie patrzy Ci na ręce"?? Przesadne wyolbrzymianie problemu! Poza tym, w wersji Pro i przy użyciu dodatkowego oprogramowania można wyłączyć wiele opcji "szpiegowskich". Tylko po co? Wystarczy, że np. googla używasz. Nie przesadzaj. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
rokit 1 Napisano 26 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 26 Października 2015 System jest oryginalny. Ja nasłuchałem się wiele o Win 10 i nie chce go. Z resztą temat nie jest o inwigilacji poprzez Win 10 tylko o czym innym. Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 26 Października 2015 Udostępnij Napisano 26 Października 2015 "czy dla moich podzespołów są sterowniki pod Win 8.1" - to naprawdę tak trudno sprawdzić? Sterowniki dotyczą płyty i grafiki... 2 Cytuj Link to post Share on other sites
jarkko 256 Napisano 6 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2015 Ze sterownikami nie będzie problemu ani pod Win 7 ani Win 8.1, ten drugi jest prawie tym samym co 7-ka tylko ze zmienionym menu pod ekrany dotykowe. Śmiem twierdzić, ze performance pod obydwoma systemami będzie identyczny. 8.1 będzie zajmował więcej miejsca z racji tego całego kolorowego badziewia, za to wg. testu ładuje się ok 20% szybciej. Najlepiej przeczytaj porównanie Win 7 i 8.1 w necie, jest tego trochę. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts