Skocz do zawartości

Jaki Windows do tego sprzętu?

Recommended Posts

Mój sprzęt:

AMD Athlon II X2 250 3.00GHz

ASUS M5A78L

GT 440 2GB DDR3

8GB RAM DDR3 GEIL DRAGON RAM

Obecnie używam Win 7 Ultimate 64 bit. Planuję zrobić formata i nie wiem jaki system wybrać. Jeszcze przez rok musze męczyć się z tym komputerem. Planuję grać w RTSy (Total War, StarCraft 2) i FPSy (CoD: Ghost), przeglądać internet, oglądać filmy z dysku lub płyty oraz na YT, pisać w Wordzie, tworzyć prezentacje w PowerPoincie i arkusze kalkulacyjne w Excelu. Zależy mi aby system w bardzo małym stopniu obciążał komputer by osiągnąć jak największą wydajność w grach i aby internet podczas przeglądania wielu kart naraz nie zacinał. W gre wchodzą tylko Win 7 i 8.1 (nie zwykła ósemka). Nie chcę bawić się w tą inwigilację zwaną Win 10. W przypadku Win 7 i 8.1 preferowane byłoby raczej coś jak Win 7 Ultimate który ma wszystko co jest możliwe w Win 7. Nie wiem też czy mój sprzęt pociągnie Win 8.1 i czy dla moich podzespołów są sterowniki pod Win 8.1. Także zwracam się do was o radę. Który OS będzie dla mnie najlepszy.

Edytowane przez rokit

Win 7 Ultimate 64 bit

masz w tym wypadku darmowy update do Win 10 Pro (system oryginalny?)

inwigilację

a myslisz, że teraz nikt "nie patrzy Ci na ręce"?? Przesadne wyolbrzymianie problemu! Poza tym, w wersji Pro i przy użyciu dodatkowego oprogramowania można wyłączyć wiele opcji "szpiegowskich". Tylko po co? Wystarczy, że np. googla używasz. Nie przesadzaj.

• Popieram 1
  • 2 tygodnie później...

Ze sterownikami nie będzie problemu ani pod Win 7 ani Win 8.1, ten drugi jest prawie tym samym co 7-ka tylko ze zmienionym menu pod ekrany dotykowe. Śmiem twierdzić, ze performance pod obydwoma systemami będzie identyczny. 8.1 będzie zajmował więcej miejsca z racji tego całego kolorowego badziewia, za to wg. testu ładuje się ok 20% szybciej. Najlepiej przeczytaj porównanie Win 7 i 8.1 w necie, jest tego trochę.