JackTI 0 Napisano 22 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 jak udostepnic pliki... albo wyznaczyc trase by... komputer ktory jest w innej sieci.. mogl z nich korzystac? prosze mi nie mowic o predkosciachhh czy cos:) mam dwie sieci.. i jak udostepnic w jednej zeby bylo widac w drugiej? nie wchodzi w gre polaczenie komputerow w jedna siec : ) Cytuj Link to post Share on other sites
bossot 0 Napisano 22 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 Można by między tymi sieciami VPN-a zrobić, np poprzez hamachi. Zakładam naturalnie że w grę nie wchodzi tylko fizyczne połączenie obu sieci w jedną Cytuj Link to post Share on other sites
JackTI 0 Napisano 22 Listopada 2010 Autor Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 Chodzi mi o to zeby od czasu do czasu z jednej sieci do drugiej sieci pliki przeslac no i szukam sposobow i narazie zadnego nie ma Cytuj Link to post Share on other sites
bossot 0 Napisano 22 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 No to sobie od czasu do czasu hamachi uruchomisz, lepszego rozwiązania niż VPN raczej nie znajdziesz. Cytuj Link to post Share on other sites
GreQonE 3629 Napisano 23 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2010 Postawic FTP na jednej z sieci, to bedzie najprostsze rozwiazanie Cytuj Link to post Share on other sites
JackTI 0 Napisano 23 Listopada 2010 Autor Udostępnij Napisano 23 Listopada 2010 No to najlepszym sposobem bylo by FTP ale jak sie najlepiej zabespieczyc? zeby inni nie mieli dostepu? ale w sumie nie wiem jak to do konca dziala... czy w czasie rzeczywistym bede miec dostep do plikow jesli ktos na jednej partycji przykladowo bedzie cos zmieniac? a hamachi ? jak to do konca dziala? przez serwer hamahi no to nie bedzie duzych predkosci jak to dziala? Cytuj Link to post Share on other sites
bossot 0 Napisano 23 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2010 No to najlepszym sposobem bylo by FTP ale jak sie najlepiej zabespieczyc? zeby inni nie mieli dostepu? ale w sumie nie wiem jak to do konca dziala... czy w czasie rzeczywistym bede miec dostep do plikow jesli ktos na jednej partycji przykladowo bedzie cos zmieniac? a hamachi ? jak to do konca dziala? przez serwer hamahi no to nie bedzie duzych predkosci jak to dziala?Przy ftp trzeba by komputer z publicznym IP, i zabezpieczyć to loginem i hasłem. Zaś Hamachi tworzy coś w rodzaju tunelu, dzięki czemu komputery na którym je uruchomiłeś będą się zachowywały tak jak by były w jednej sieci lokalnej,chociaż prędkość będzie naturalnie zależeć od łączy internetowych. Poczytaj sobie zresztą tu http://pl.wikipedia.org/wiki/Hamachi Cytuj Link to post Share on other sites
JackTI 0 Napisano 23 Listopada 2010 Autor Udostępnij Napisano 23 Listopada 2010 Ok wiec jakie predkosci moge uzyskac przy hamachi? pasowalo by tak minimum 20 mega bit ; ) i jak pozniej te pliczki mam pobrac z 2 kompa? a publiczne ip oczywiscie posiadam.. ale te hamachi mnie interesuje Cytuj Link to post Share on other sites
GreQonE 3629 Napisano 23 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2010 To zalezy od predkosci lacza, nie bedzie szybciej niz lacze oferuje. Pliki przesylasz za pomoca Samby aka. Udostepnianie folderow Cytuj Link to post Share on other sites
bossot 0 Napisano 23 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2010 Ok wiec jakie predkosci moge uzyskac przy hamachi? pasowalo by tak minimum 20 mega bit ; ) i jak pozniej te pliczki mam pobrac z 2 kompa? a publiczne ip oczywiscie posiadam.. ale te hamachi mnie interesujeKompy z uruchomionym hamachi bedą się zachowywać tak jak by były w jednej sieci lokalnej, więc przesyłanie będzie tak samo jak obecnie to w ramach fizycznej sieci robisz tyle że wolniej (upstream łącza się kłania, z wyjątkiem tzw łączy symetrycznych jest mniejszy niż download, z wyjątkiem serwerów tam potrafi być większy ale to specjalnej umowy z dostawcą wymaga). Swoją drogą skoro od czasu do czasu to z komunikatora albo dużej skrzynki pocztowej nie skorzystać? Cytuj Link to post Share on other sites
19arek93 0 Napisano 24 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2010 Co znaczy u Ciebie "od czasu do czasu"? I ile tych plików jest przesyłanych? Jeśli znikome ilości(rozmiar) --> Komunikator. Jeśli duże pliki i jednak dość często --> WiFi (o ile to fizycznie możliwe). Cytuj Link to post Share on other sites
GreQonE 3629 Napisano 24 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 24 Listopada 2010 Tak jak Arek naprowadzil na temat, zawsze mozesz skorzystac np. ze Skype do przesylania plikow. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts