Skocz do zawartości

udostepnianie zasobow do innej sieci

Recommended Posts

jak udostepnic pliki... albo wyznaczyc trase by... komputer ktory jest w innej sieci.. mogl z nich korzystac? prosze mi nie mowic o predkosciachhh czy cos:) mam dwie sieci.. i jak udostepnic w jednej zeby bylo widac w drugiej? nie wchodzi w gre polaczenie komputerow w jedna siec : )

No to najlepszym sposobem bylo by FTP ale jak sie najlepiej zabespieczyc? zeby inni nie mieli dostepu? ale w sumie nie wiem jak to do konca dziala... czy w czasie rzeczywistym bede miec dostep do plikow jesli ktos na jednej partycji przykladowo bedzie cos zmieniac? a hamachi ? jak to do konca dziala? przez serwer hamahi no to nie bedzie duzych predkosci jak to dziala?

No to najlepszym sposobem bylo by FTP ale jak sie najlepiej zabespieczyc? zeby inni nie mieli dostepu? ale w sumie nie wiem jak to do konca dziala... czy w czasie rzeczywistym bede miec dostep do plikow jesli ktos na jednej partycji przykladowo bedzie cos zmieniac? a hamachi ? jak to do konca dziala? przez serwer hamahi no to nie bedzie duzych predkosci jak to dziala?

Przy ftp trzeba by komputer z publicznym IP, i zabezpieczyć to loginem i hasłem. Zaś Hamachi tworzy coś w rodzaju tunelu, dzięki czemu komputery na którym je uruchomiłeś będą się zachowywały tak jak by były w jednej sieci lokalnej,chociaż prędkość będzie naturalnie zależeć od łączy internetowych. Poczytaj sobie zresztą tu http://pl.wikipedia.org/wiki/Hamachi

Ok wiec jakie predkosci moge uzyskac przy hamachi? pasowalo by tak minimum 20 mega bit ; ) i jak pozniej te pliczki mam pobrac z 2 kompa? a publiczne ip oczywiscie posiadam.. ale te hamachi mnie interesuje

Kompy z uruchomionym hamachi bedą się zachowywać tak jak by były w jednej sieci lokalnej, więc przesyłanie będzie tak samo jak obecnie to w ramach fizycznej sieci robisz tyle że wolniej (upstream łącza się kłania, z wyjątkiem tzw łączy symetrycznych jest mniejszy niż download, z wyjątkiem serwerów tam potrafi być większy ale to specjalnej umowy z dostawcą wymaga). Swoją drogą skoro od czasu do czasu to z komunikatora albo dużej skrzynki pocztowej nie skorzystać?

Co znaczy u Ciebie "od czasu do czasu"? I ile tych plików jest przesyłanych? Jeśli znikome ilości(rozmiar) --> Komunikator.

Jeśli duże pliki i jednak dość często --> WiFi (o ile to fizycznie możliwe).