viNMass 96 Napisano 16 Października 2015 Udostępnij Napisano 16 Października 2015 Czołem, zamierzam na dniach zakupić jakiś dysk SSD do mojego zestawu komputerowego, w jaki sposób będzie przebiegać podłączenie go i jak wygląda przenoszenie Windowsa z dysku HDD na SSD? Chciałem również jakieś gry przenieść, konieczna będzie ponowna instalacja czy jak to wygląda? Co do reszty podzespołów, jest jakaś zależność czy dany dysk będzie pasował czy nie? Cytuj Link to post Share on other sites
Taaku 4 Napisano 16 Października 2015 Udostępnij Napisano 16 Października 2015 Podlaczenie dysku ssd, to standardowa procedura, tak samo jak ze standardowymi 3.5" dyskami. Kabel sata i zasilanie. Jezeli chodzi o przenoszenie windowsa z dysku na dysk, to jest taka opcja, ale szczerze mowiac, czy nie lepiej jest odswiezyc system i zainstalowac nowy? stary mozesz sobie zostawic na dysku hdd, a nowe programy, ktore moga zyskac cos tam na szybkosci, to przeniesc/zainstalowac na dysku ssd. Przenoszenie gier na dysk ssd nie ma sensu, gry zyskuja tylko podczas ekranu ladowania, a czesto nie jest to warte zachodu, dodatkowo dysk ssd ma mala pojemnosc, wiec duze gry raczej tam nie wejda (chyba, ze kupisz 256 albo 512 ale wiadomo, ze wtedy wieksze sa koszta) Zaleznosc podzespolow, to tylko plyta glowna, ktora obsluguje SATA, najlepiej SATA 3. To chyba tyle Cytuj Link to post Share on other sites
viNMass 96 Napisano 16 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 16 Października 2015 moja ma 4 wejścia na SATA 3 więc luz, jaki byś polecił dysk do 300zł max? Najlepiej 256gb. Cytuj Link to post Share on other sites
Taaku 4 Napisano 16 Października 2015 Udostępnij Napisano 16 Października 2015 obawiam sie, ze w tej cenie 256gb bedzie ciezko dorwac, a co moge polecic? tutaj raczej co najwyzej moge odeslac do http://forum.benchmark.pl/topic/107851-ssd-polecane-modele-2015/ Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 16 Października 2015 Udostępnij Napisano 16 Października 2015 najtańsza 250GB SSD jaką warto kupować to crucial BX100 ( nic niżej się nie opłaca, bo tracisz dużo na wydajności , a przecież po to kupuje się SSD ) 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Alcedo1 168 Napisano 17 Października 2015 Udostępnij Napisano 17 Października 2015 najkorzystniej wypada mx200, trochę droższy niż bx100 ale wydajniejszy Cytuj Link to post Share on other sites
Nowaj 61941 Napisano 17 Października 2015 Udostępnij Napisano 17 Października 2015 Przenoszenie gier na dysk ssd nie ma sensu Owszem, ma. Sam napisałeś w temacie obok, że nie grasz w popularne i zjadające sporo miejsca tytuły, więc nie wypowiadaj się o kwestiach, o których nie masz pojęcia. Cytuj Link to post Share on other sites
Taaku 4 Napisano 17 Października 2015 Udostępnij Napisano 17 Października 2015 Owszem, ma. Sam napisałeś w temacie obok, że nie grasz w popularne i zjadające sporo miejsca tytuły, więc nie wypowiadaj się o kwestiach, o których nie masz pojęcia. tak wiec prosze o jakies konkretne przyklady, aby nie wprowadzac ludzi w blad, a jezeli przykladow nie bedzie, to pozwol, ze zignoruje Twoj post i bede pisal to co wczesniej Cytuj Link to post Share on other sites
Nowaj 61941 Napisano 17 Października 2015 Udostępnij Napisano 17 Października 2015 Jeśli masz zamiar wypowiadać się o kwestiach, o których nie masz pojęcia i których nie doświadczyłeś osobiście to bardzo szybko się pożegnamy. Każdy, kto miał okazję porównać sobie dowolnego BF'a, Skyrim'a czy innego Wiedźmina na HDD i SSD wie, że różnica w komforcie jest kolosalna. 2 Cytuj Link to post Share on other sites
Alcedo1 168 Napisano 17 Października 2015 Udostępnij Napisano 17 Października 2015 ja sam mam 128 gb ssd na system, 512 gb mam na ssd, UWAŻAM ŻE WARTO było wydać tą kasę na 512. Różnica w komforcie grania jest kolosalna w stosunku do hdd. Taaku dzieciaku dorośnij .............................. jak cię nie stać na porządny dysk ssd, Twoja sprawa. Ale nie wprowadzaj w błąd że nie ma różnicy. 512 gb na instalki gier 1 Cytuj Link to post Share on other sites
viNMass 96 Napisano 18 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 18 Października 2015 Dzięki, w razie problemów z montażem czy czymś podobnym zwrócę się ponownie. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts