PanRodak 0 Napisano 10 Października 2015 Udostępnij Napisano 10 Października 2015 Witam. Jak się domyślacie po tytule mam problem z moim win 8.1 64-bit. Otóż na lapku z tym systemem nie działają prawie wszystkie moje ulubione gry (cs 1.6, fifa 14, prywatne serwery metin2 itp). Słyszałem że z win 8 / 8.1 jest właśnie problem z działaniem gier. Podoba mi sie ten win 8.1 ale no niestety muszę go zmienić i teraz mam kilka pytań do Was. 1. Czy mogę zainstalować win 7 na win 8.1? Chyba można tylko nowszy system na starszym. Dodam jeszcze, że chcę zainstalować win 7 obok 8.1 a nie zamiast, czy to coś zmienia? 2. Czy jak zaktualizuję win 8.1 do win 10 to stracę partycje recovery? Czy ta partycja dalej będzie na dysku i bede mógl na win 10 wrócić dzięki tej partycji do win 8.1 czy ona sie usunie? A jak sie usunie to czy utworzy się partycja recovery do win 10? 3. Czy win 10 będę mógł instalować obok win 8.1 czy aktualizując do win 10 tracę możliwość korzystania z win 8.1? 4. Jeżeli mogę instalować system obok systemu to zapewne muszę na innej partycji. Mam jedną partycje systemową która ma coś koło 1TB. Chcę ją podzielić. Jak zrobić to najkorzystniej, aby nie było żądnych problemów a jeśli jest taka możliwość to zachować partycje recovery win 8.1? LINK: http://naforum.zapodaj.net/602a5b03b042.jpg.html Cytuj Link to post Share on other sites
Tankersss 398 Napisano 10 Października 2015 Udostępnij Napisano 10 Października 2015 1.) możesz zainstalować systemy w dowolnej kolejności (chyba że mowa o upgrade to tylko starszy->nowszy), jak i tylko na różnych partycjach. 2.) Raczej będzie ta partycja dalej (nie miałem do czynienia z aktualizacją lapka więc nie powiem) 3.) nie będziesz mógł zainstalować obok (jako że zapewne zrobisz upgrade) 4.) najlepiej jak to zrobisz z poziomu instalacji windowsa ;3 Also jakoś sam nie miałem problemów z cs 1.6 (oczywiście oryginalnym) fifa 14 (a nawet wcześniejsze) a privy różnych mmo działały spokojnie, tak samo masa innych gier ;3 Cytuj Link to post Share on other sites
PanRodak 0 Napisano 10 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 10 Października 2015 Ja mam same problemy z grami. Czyli skuszę się chyba na instalacje win 7 obok win 8.1 ale coś nie daje mi spokoju. Wydaje mi sie że nie można podielić partycji systemowej. Najpierw trzeba ją usunąć czy tam sformatować co wiąże się z utratą win 8.1 czy to prawda? Czy może mogę podzielić partycję systemową na dwie części bez uszkodzenia win 8.1? Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 10 Października 2015 Udostępnij Napisano 10 Października 2015 A ten 8,1,który sprawia problemy to masz aktywowany i aktualizowany...? Cytuj Link to post Share on other sites
wojciech_kurdziel 2 Napisano 10 Października 2015 Udostępnij Napisano 10 Października 2015 1. Partycja recovery zawiera starego Windowsa ze zbędnym balastem oprogramowania. Zajmuje dysk. Proponuję skasować. Zainstalować czysty Windows. 2. Zainstaluj Windows 10, gdy będą jakieś zgrzyty to zawsze możesz wrócić do siódemki. 3. Możesz skorzystać z opisów Www.ictlaboratory.com Cytuj Link to post Share on other sites
PanRodak 0 Napisano 10 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 10 Października 2015 Win 8.1 miałem juz zanstalowanego jak lapka kupowałem. Aktualizowałem go przez windows update Wojciechu ja nie chce usuwać win 8.1 Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 10 Października 2015 Udostępnij Napisano 10 Października 2015 (edytowane) Próbowałeś uruchamiać te gry w trybie zgodności z win7 i jako administrator ? Sprawdź aktualizację sterowników płyty głównej... Możesz podać nazwę laptopa (dokładną) ? Edytowane 10 Października 2015 przez jarrino Cytuj Link to post Share on other sites
PanRodak 0 Napisano 10 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 10 Października 2015 Tak uruchamiałem w trybie zgodności. Korzystając z msinfo32.exe nie dowiedziałem się jaką mam płytę główną. Laptop lenovo y50-70 Kurde. Teraz juz chce tylko zainstalować win7. Odpowiedzcie napytania bo nie wiem czy jest to bezpieczne i sprawa bdzie zakonczona. Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 10 Października 2015 Udostępnij Napisano 10 Października 2015 (edytowane) Sprawdź wszystkie sterowniki czy masz aktualne...http://support.lenovo.com/us/en/products/laptops-and-netbooks/lenovo-y-series-laptops/y50-70-notebook-lenovo Edytowane 10 Października 2015 przez jarrino Cytuj Link to post Share on other sites
PanRodak 0 Napisano 10 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 10 Października 2015 Odpowie ktos na moje pytanie? Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 11 Października 2015 Udostępnij Napisano 11 Października 2015 Sprawdź w historii aktualizacji systemu czy wszystko się wgrało... Cytuj Link to post Share on other sites
PanRodak 0 Napisano 11 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 11 Października 2015 Duuuża ilość instalacji aktualizacji zakończyła się niepowodzeniem. W jaki sposób mogę ponownie spróbować zainstalować te aktualizacje? Nie widziałem takiej opcji. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts