Losko 7 Napisano 9 Października 2015 Udostępnij Napisano 9 Października 2015 (edytowane) Witam, mam problem z moim komputerem. Zestaw to: CPU: i5 4570 MOBO: Gigabyte z87x-oc GPU: HD 7950 PSU: Corsair CS650M 80+ gold HDD: WD Blue 1Tb RAM: Team Volcan group DDR3 2133mhz cl10 Podczas grania często występują niewyjaśnione spadki napięć. Każdy podzespół działa na domyślnych taktowaniach, procesor ma obniżone, żeby sprawdzić czy to nie jego wina, jednak nie wpłynęło to w żaden sposób na poprawę. Spadki występują nawet w takich grach jak: Hearthstone (20FPSów), Hots. Rzadziej, jednak wciąż w innych produkcjach typu Battlefield 3 (nigdy wcześniej się nie zacinał), Starwars Battlefront Beta, Wiedźmin 3, The Crew. Ponadto gram w rozdzielczości 1366x768, więc ten sprzęt powinien dawać sobie radę. Proszę o pomoc, kipi ze mnie ze złości, gdy nie mogę sobie komfortowo pograć. Dodam jeszcze, że spadki występują bez różnicy na ustawienia graficzne gier. EDIT: Niemal zawsze po restarcie wszystko jest w normie, spadki wtedy pojawiają się z czasem, lub nie występują wcale. Pozdrawiam Edytowane 9 Października 2015 przez Losko Cytuj Link to post Share on other sites
braxi 62 Napisano 9 Października 2015 Udostępnij Napisano 9 Października 2015 sprawdź temperatury cpu i gpu Cytuj Link to post Share on other sites
Losko 7 Napisano 10 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 10 Października 2015 (edytowane) Wygrzałem go w 3dmarku. Temperatura żadnego z rdzeni nie przekroczyła 73*C, Karty graficznej 64*C. Czy ma ktoś jeszcze jakieś pomysły? Edytowane 9 Października 2015 przez Losko Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 10 Października 2015 Udostępnij Napisano 10 Października 2015 Próbowałeś z wyłączonymi wszelkiego rodzaju "oszczędzaczami" energii? Cytuj Link to post Share on other sites
Losko 7 Napisano 10 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 10 Października 2015 Tak, nie licząc stanów c6/c7 czy jakoś tak procesora. To może mieć jakiś wpływ? Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 10 Października 2015 Udostępnij Napisano 10 Października 2015 (edytowane) Myślę,że możesz to w Biosie wyłączyć i sprawdzić. http://m.frazpc.pl/aktualnosci/924174/zasilacz-dla-haswella---obalamy-mity-czy-trzeba-kupic-nowy Jeśli to nic nie da, włącz HWinfo i graj a następnie zobacz co się dzieje z temperaturami i napięciami w czasie gry... Edytowane 10 Października 2015 przez jarrino Cytuj Link to post Share on other sites
Losko 7 Napisano 13 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 13 Października 2015 (edytowane) Stan c6 i c7 wyłączony, sprawdzane w HWinfo (temperatury w normie, stabilne napięcie) Jedyne co zaobserwowałem to to, że procesor strasznie skacze po taktowaniach momentami. Edytowane 13 Października 2015 przez Losko Cytuj Link to post Share on other sites
Alcedo1 168 Napisano 13 Października 2015 Udostępnij Napisano 13 Października 2015 a sprawdzałeś dysk twardy ................... przeskanuj kompa na obecność dodatków - wirusy, robale itp. złośliwości Cytuj Link to post Share on other sites
Losko 7 Napisano 13 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 13 Października 2015 Skanowany malwarebytes anti-malware, na codzień używana Avira. Wirusów tutaj nie ma, skanowany już wcześniej na badsectory. Również nie występują. Cytuj Link to post Share on other sites
Alcedo1 168 Napisano 13 Października 2015 Udostępnij Napisano 13 Października 2015 a jak inne parametry dysku.............. a może masz problem że ze względu na używaną przez Ciebie rozdzielczość karta graficzna przechodzi na niższe tryby wydajnościowe. Jak masz możliwość podepnij się do monitora fullhd - zobacz czy będzie różnica. Ja też gram w bf3 - jak to u Ciebie wygląda. Ja mam i5 2500k + gtx 970 i na kanałach mam ponad 100 fps, spadki też się czasami zdarzają. Tylko ja bf3 mam na ssd (zresztą wszystkie gry mam zainstalowane na ssd) Cytuj Link to post Share on other sites
Losko 7 Napisano 13 Października 2015 Autor Udostępnij Napisano 13 Października 2015 (edytowane) Całkiem możliwe, że to wina rozdzielczości. Podepnę dziś pod TV i dam znać. Ogółem wygląda to tak, że w niektórych grach mam problemy z rozdzielczością, często wyskakuje powiadomienie o nie spieraniu danej rozdzielczości, więc to faktycznie może być tym spowodowane. Wtedy podpinam pod TV i ustawiam 1366x768 po czym gram już na monitorze. U mnie wygląda to tak, że czasem jest ładnie 130fpsów. Zrestartuję grę-boom 25-30fpsów, właśnie na kanałach lub metro. Co do innych gier działa to na tej samej zasadzie. Nawet w takim głupim hearthstone, który do gier wymagających nie należy. Czasem nagle w pewnym momencie z tych 130 drastycznie spada poniżej granicy płynności. Wszystko na HDD, jak w pierwszym poście. Western Digital Caviar Blue 1Tb. Edytowane 13 Października 2015 przez Losko Cytuj Link to post Share on other sites
Alcedo1 168 Napisano 13 Października 2015 Udostępnij Napisano 13 Października 2015 a może problem jest z samą płytą główną (zaktualizuj bios, pozaglądaj na kondensatory, przegrzewający się chipset) Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts