Skocz do zawartości

wyłączanie monitorów + BSOD i uszkodzone ramy

Recommended Posts

Od jakiegoś czasu podczas randomowej pracy (czy to program, gra czy www) wyłączają się wszystkie monitory a komputer działa dopóki go nie zrestartuje. Po resecie natomiast rzadko ale jednak przy ładowaniu Windowsa potrafią się monitory znowu wyłączyć i tak w kółko aż do momentu wyłączenia zasilania na dłużej. Przeleciałem memtestem Ramy i się okazało, że jedna kość szczeliła i po usunięciu obydwóch kości memtest niczego już nie znalazł. Mimo to nadal pojawia się problem z monitorami. Sprawdziłem też w menadżerze urządzeń czy nie ma wykrzykników ale nic nie znalazłem, sterowniki od k. graficznej zaktualizowałem a od płyty głównej mam najnowsze mimo to dalej się wygasają. Dzieje się to zazwyczaj przy pierwszym uruchomieniu a po restarcie problem znika (lub tak jak pisałem cały czas się wyłączają). większość części ma już 5-6lat więc komputer wysłużony :)

Dodam jeszcze, że raz na ruski rok wyskakiwał BSOD  0x000000d1 ale po wyjęciu uszkodzonego ramu przestał się pojawiać.

Temperatura CPU  44C - 83C (OCCT test/CPUID)

Temperatura GPU  44C - 55C (OCCT test/CPUID)

Specyfikacja PC:

Pł. głowna: Gigabyte X58A-UD3R

Procesor: Intel Core i7 950

Ram: a-data 3x2GB DDR3 1600+ CL7

(uszkodzone) corsair vengeance 2x4 GB DDR3 1600+ CL8

k. graficzna: Asus GTX 660

Zasilacz Fractal tesla 550W

Chłodzenie CPU: scythe mugen

2x monitor della 24 i 21 calowy

TV pod HDMI

3 Dyski hdd

1 ssd plextor

wszystko podpięte pod listwę przeciwprzepięciową,

Sprawdź jeszcze drugi monitor, czy tez będzie bez problemu. Myślę, że powinieneś poprawić chłodzenie CPU, bo praktycznie osiąga temperatury lekko przekraczające zalecane przez producenta- 67,9 C. Wymontuj jeszcze GTX-a i przeczyść styki i zamontuj. Spróbuj też innej listwy zasilającej.