necner 0 Napisano 29 Września 2015 Udostępnij Napisano 29 Września 2015 Od jakiegoś czasu podczas randomowej pracy (czy to program, gra czy www) wyłączają się wszystkie monitory a komputer działa dopóki go nie zrestartuje. Po resecie natomiast rzadko ale jednak przy ładowaniu Windowsa potrafią się monitory znowu wyłączyć i tak w kółko aż do momentu wyłączenia zasilania na dłużej. Przeleciałem memtestem Ramy i się okazało, że jedna kość szczeliła i po usunięciu obydwóch kości memtest niczego już nie znalazł. Mimo to nadal pojawia się problem z monitorami. Sprawdziłem też w menadżerze urządzeń czy nie ma wykrzykników ale nic nie znalazłem, sterowniki od k. graficznej zaktualizowałem a od płyty głównej mam najnowsze mimo to dalej się wygasają. Dzieje się to zazwyczaj przy pierwszym uruchomieniu a po restarcie problem znika (lub tak jak pisałem cały czas się wyłączają). większość części ma już 5-6lat więc komputer wysłużony Dodam jeszcze, że raz na ruski rok wyskakiwał BSOD 0x000000d1 ale po wyjęciu uszkodzonego ramu przestał się pojawiać. Temperatura CPU 44C - 83C (OCCT test/CPUID) Temperatura GPU 44C - 55C (OCCT test/CPUID) Specyfikacja PC: Pł. głowna: Gigabyte X58A-UD3R Procesor: Intel Core i7 950 Ram: a-data 3x2GB DDR3 1600+ CL7 (uszkodzone) corsair vengeance 2x4 GB DDR3 1600+ CL8 k. graficzna: Asus GTX 660 Zasilacz Fractal tesla 550W Chłodzenie CPU: scythe mugen 2x monitor della 24 i 21 calowy TV pod HDMI 3 Dyski hdd 1 ssd plextor wszystko podpięte pod listwę przeciwprzepięciową, Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 29 Września 2015 Udostępnij Napisano 29 Września 2015 Próbowałeś sprawdzić zachowanie PC na jednym monitorze? Cytuj Link to post Share on other sites
necner 0 Napisano 29 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 29 Września 2015 właśnie testuje, na jednym działa (przynajmniej nie udało mi się sprowokować sytuacji odpalając testy z OCCT), wrzucam też zdjęcie z CPUID. (podpięty jeden monitor) http://zapodaj.net/images/b232d20e260d0.jpg Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 29 Września 2015 Udostępnij Napisano 29 Września 2015 Sprawdź jeszcze drugi monitor, czy tez będzie bez problemu. Myślę, że powinieneś poprawić chłodzenie CPU, bo praktycznie osiąga temperatury lekko przekraczające zalecane przez producenta- 67,9 C. Wymontuj jeszcze GTX-a i przeczyść styki i zamontuj. Spróbuj też innej listwy zasilającej. Cytuj Link to post Share on other sites
necner 0 Napisano 29 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 29 Września 2015 raczej planuje wymienić pastę na procku bo nie była nigdy wymieniana (~5lat) a radiator czyszczę od czasu do czasu powietrzem w spreju. Cytuj Link to post Share on other sites
lonialomax 806 Napisano 29 Września 2015 Udostępnij Napisano 29 Września 2015 Zmiana pasty jak najbardziej, ale problem wygląda na niedokładność jakiegoś łączenia na stykach. Dzieje się to zazwyczaj przy pierwszym uruchomieniu a po restarcie problem znika Swiadczyć o tym może to zachowanie. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts