Sicuramente 1 Napisano 23 Września 2015 Udostępnij Napisano 23 Września 2015 Cześć, posiadam model jak w temacie. Fabrycznie jest 4GB RAMu, czyli jeden bank zajęty i jeden wolny. Zastanawia mnie jednak to co przedstawia zakładka "Memory" z programu CPU-Z a dokładniej chodzi o pozycje "Voltage": http://i57.tinypic.com/1q1lad.pngZaznaczyłem tę interesującą mnie część w czerwonej ramce. Być może źle rozumiem i źle interpretuję to co pokazuje program, ale czy napięcie tych pamięci to 1.35V? I właśnie tutaj coś mi nie pasuje, bo jest to notebook z procesorem i5-4210H, czyli nawet mocniejszym niż eMka to jak w nim mogą być pamięci niskonapięciowe? Wydaję mi się, że powinno normalnie wskazywać 1.5V, czyż nie? W 99.9% jestem przekonany, że modele Y50-70 nawet nie występowały z procesorami "U". Może ktoś to jakoś wyjaśnić? Chcę dokupić drugą kość DDR3 1600MHz i trochę się zdziwiłem tym napięciem. Dodam tylko, że obudowy jeszcze nigdy nie ściągałem więc na oczy nie widziałem jakie fizycznie RAMy w tym laptopie. Z góry dzięki za wszelkie wyjaśnienia. Cytuj Link to post Share on other sites
nie_jestem_krzysztof 4 Napisano 23 Września 2015 Udostępnij Napisano 23 Września 2015 W Lenovo y50-70 są niskonapięciowe pamięci DDR3L. Wszystko jest w porządku. Cytuj Link to post Share on other sites
walker 3324 Napisano 23 Września 2015 Udostępnij Napisano 23 Września 2015 I to właśnie one widnieją w oficjalnej specyfikacji http://ark.intel.com/pl/products/78929/Intel-Core-i5-4210H-Processor-3M-Cache-up-to-3_50-GHz 1 Cytuj Link to post Share on other sites
kokosnh 4162 Napisano 23 Września 2015 Udostępnij Napisano 23 Września 2015 (edytowane) w laptopach masz SO-DIMM których znamionowe napięcie to właśnie 1.35V ( są oczywiście 1.5 V na rynku, ale mało powszechne, gdyż w laptopie zawsze stawia się energooszczędność przed wydajnością ) tu się nie przejedź i nie kup normalnej kostki, do laptopa... Edytowane 23 Września 2015 przez kokosnh Cytuj Link to post Share on other sites
Sicuramente 1 Napisano 23 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 23 Września 2015 Dzięki za szybkie wyjaśnienia. Szczerze mówiąc trochę się zdziwiłem, że do procesora "H" pasują jakoby pamięci 1.35V. Ostatnio z kolegą sprawdzaliśmy na jego G510, gdzie jest procesor "M" to nie było szans, żeby uruchomił się lapek z pamięciami 1.35V - musowo musiały być 1.5V a tutaj taka niespodzianka. W takim razie kupować normalnie 1.35V czy zwykłe 1.5V też będą działać? Co Wy byście radzili, według tego co podał walker nawet nie wiadomo czy ten model obsługuje 1.5V . Cytuj Link to post Share on other sites
Rozwiązanie nie_jestem_krzysztof 4 Napisano 23 Września 2015 Rozwiązanie Udostępnij Napisano 23 Września 2015 (edytowane) Kup pamięci SO-DIMM DDR3L. Edytowane 23 Września 2015 przez nie_jestem_krzysztof Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts