Silu00 8 Napisano 21 Września 2015 Udostępnij Napisano 21 Września 2015 (edytowane) Witam Ponieważ wyprowadzam się z domu rodzinnego do własnego mieszkania, potrzebuję słuchawek, które w grach zastąpią mi zestaw 5.1, którego teraz używam. Obecnie, rozstawienie 5.1 pozwala na granie i ogólnie siedzenie przy komputerze, oraz na oglądanie filmów z kanapy, która znajduje się niedaleko biurka. W nowym mieszkaniu niestety niemożliwe będzie takie rozstawienie głośników, by dało się robić obie rzeczy, więc głośniki posłużą jedynie do oglądania filmów z kanapy.Także potrzebuję słuchawek do grania, przeglądania youtube itp. Zestaw 5.1, który słuchawki mają zastąpić to Genius 5005 v2. Żadne wow, ale odpowiadają mi. Mam już słuchawki, Superluxy HD681, których używa żona. Ja używałem ich wcześniej i mówiąc szczerze szału nie było. Dźwięk przestrzenny był bardzo słaby, kombinowałem z ustawieniem 5.1 oraz przez CMSS-3D w konsoli Creative (mam X-Fi Xtreme Music), ale efekt był co najwyżej średni. Brakowało też basu, jednak wolnostojący subwoofer przyzwyczaił mnie do innego brzmienia. Dodatkowo były tragicznie niewygodne, już po godzinie, dwóch miałem obolałe uszy i chrząstki, musiałem słuchawki co chwilę zdejmować. A głowy nie mam dużej, uszu również. Oddałem je żonie, która słucha na nich czasami muzyki z laptopa lub obejrzy jakiś serial i jest zadowolona.Wymagania:- Przestrzenność. Przy czym nie gram w strzelanki na multi, bym musiał koniecznie lokalizować wroga po tym jak stęknie Chodzi mi ogólnie o jak najlepszy substytut do faktycznych tylnych/bocznych głośników. - Dobry bas- komfortowe przy dłuższym używaniu - Zauwazalnie lepsze od moich obecnych Superluxów HD 681, by oplacało mi się zmieniaćCena to tak do 300zł, ale jak jest jakiś hit za nieco więcej, to jestem w stanie dołożyć Obecnie mam na oku: - QPad QH-85 - Kingston HyperX Cloud - Pioneer SE-A1000 Pozdrawiam PS - oczywiście zdaję sobie sprawę, że żadne słuchawki nie zastąpią realnych 5 głośników + wolnostojącego subwoofera jeżeli chodzi o faktyczne odczucie przestrzeni i sceny, ale niestety nie mam możliwości rozstawienia mojego 5.1 do gier, więc szukam kompromisu. Edytowane 21 Września 2015 przez Silu00 Cytuj Link to post Share on other sites
bleck55 730 Napisano 21 Września 2015 Udostępnij Napisano 21 Września 2015 (edytowane) Hiperx to konstrukcja zamknięta ty szukasz dużej sceny wiec musisz szukać konstrukcji otwartych dziwi mnie ze cmss3d robil ci mała przestrzeń. Co do Basu z suba sluchawkami go nie zastąpisz a jak już to nie tracąc na przestrzennosci dość duże wymagania masz ja do budżetu A po za tym ten bas z tego suba to raczej łupania była W tej cenie to może shp9500 ale pewnie będzie Ci brakowało w nich Basu hd669 z zamkniętych mają dość dobra przestrzeń ale ciężko będzie typowe basuwki z naprawdę dobra przestrzenia Edytowane 21 Września 2015 przez bleck55 Cytuj Link to post Share on other sites
Silu00 8 Napisano 21 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 21 Września 2015 Szczerze mówiąc moich Superluxów nie miałem podłączonych przez jakieś 2 lata, dziś je podłączę i skonfiguruję według tego http://support.creative.com/kb/ShowArticle.aspx?sid=96663 po czym trochę potestuję w bezpośrednim porównaniu do 5.1. Mogłem zapomnieć jak one grają. A po za tym ten bas z tego suba to raczej łupania była Nie, bas się przyzwoicie komponuje z satelitami, ogólnie wersja V2 ma obniżoną moc subwoofera i kosztem podwyższonej mocy na satelitkach, więc bas nie dominuje. Ale sam fakt wolnostojącego suba 50W do basu przyzwyczaja do innego basu niż z maleńkiego przetwornika w słuchawce. Cytuj Link to post Share on other sites
bleck55 730 Napisano 21 Września 2015 Udostępnij Napisano 21 Września 2015 Chodziło mi bardziej o jego jakość niż ilość bas z suba się zawsze będzie różnił od tego z słuchawek ten w słuchawkach jest bardziej pneumatyczny Cytuj Link to post Share on other sites
adivxv 2880 Napisano 21 Września 2015 Udostępnij Napisano 21 Września 2015 Dźwięk przestrzenny był bardzo słaby, kombinowałem z ustawieniem 5.1 oraz przez CMSS-3D w konsoli Creative (mam X-Fi Xtreme Music), ale efekt był co najwyżej średni Dźwięk przestrzenny jest słaby, bo emulacja CMSS-3D jest słaba ale ma jednak kilka zalet. Na dźwięk przestrzenny nakłada się kilka aspektów takich jak; -scena (jej wysokość , szerokość,itp.) -pod-głosy, echa, itp. -separacja -stereofonia -sposób pozycjonowania dźwięków -holografia, czyli efekt głębi dźwięku (nie spotkałem się jeszcze z tym w grach ) -przejrzystość -reprodukcja wysokich tonów ,jak i pozostałych częstotliwości dźwięku. Np. pod-głosy na średnicy. -tak zwane napowietrzenie ,czytaj "powietrze" odczucie swobodnego, dobrze odseparowanego pozycjonowania dźwięków. jeszcze by się coś znalazło. Także jaki element tobie nieodpowiadania nie wiemy. W każdym bądź razie do dobrego dźwięku przestrzennego potrzeba lepszego układu jak twój X-Fi,który sobie nie radzi pod tym względem. Z tych słuchawek jakie wymieniłeś zdecydowanie Pioneer SE-A1000,TS-671 tez są fajne ale już wymagają lepszej karty. No i basu aż tak dużo nie mają. na koniec dodam, że miałem zestaw 5.1 ale uważam, że dobre słuchawki z dobrą kartą lepiej ,to robią jak wielokanałowe tym podobne głośniki. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
bleck55 730 Napisano 21 Września 2015 Udostępnij Napisano 21 Września 2015 Ts 671 dopiero na AIM sc808 i wpieciu mousessa 8820 zaczęły mieć bass Cytuj Link to post Share on other sites
Silu00 8 Napisano 21 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 21 Września 2015 (edytowane) @bleck55 - Subwoofer jak i ogólnie cały zestaw pewnie wypada średnio przy high endowych 5.1, ale w cenie do 400zł mało które zestawy mają do moich Geniusów jakiś start. @adivxv5 - nie powiem, imponująca wiedza Mówisz, że z tych słuchawek, które wymieniłem to Pioneer. A może nie wymieniłem jeszcze innych, lepszych w podobnej cenie? Dodatkowo jeszcze mam pytania: 2. Czy ten Pioneer będzie zauważalnie lepszy pod względem jakości dźwięku oraz ogólnie jako produkt, od moich Superluxów HD 681? 3. Pomijając przestrzenność dźwięku, Pioneer nadal jest najlepszym wyborem wśród tych trzech: QPad QH-85, Kingston HyperX Cloud, Pioneer SE-A1000? edycja// Podkreślam, że słuchawki mają mi służyć do gier i obejrzenia czasem trailera na youtube, nie do słuchania muzyki. Edytowane 21 Września 2015 przez Silu00 Cytuj Link to post Share on other sites
kosq83 189 Napisano 21 Września 2015 Udostępnij Napisano 21 Września 2015 Ja znam jedne słuchawki które mają bas jak z suba. Ultrasone PRO 900. Tylko cena nie ta. Cytuj Link to post Share on other sites
bleck55 730 Napisano 21 Września 2015 Udostępnij Napisano 21 Września 2015 (edytowane) 3. Pomijając przestrzenność dźwięku, Pioneer nadal jest najlepszym wyborem wśród tych trzech: QPad QH-85, Kingston HyperX Cloud, Pioneer SE-A1000? każdy ma inne ucho przykład z forum jedna osoba jest zachwycona pionierami inna twierdzi ze graja mdło ciężko jednoznacznie polecic cos co ci na 100% bedzie odpowiadać posłuchaj tych 681 jakiś dłuższy czas i powiedz czego dokładnie Ci w ich graniu brakuje Edytowane 21 Września 2015 przez bleck55 Cytuj Link to post Share on other sites
FeX 6361 Napisano 21 Września 2015 Udostępnij Napisano 21 Września 2015 Ts 671 dopiero na AIM sc808 i wpieciu mousessa 8820 zaczęły mieć bass Za to pewnie z innymi słuchawkami basu może być za dużo Coś za coś. Dodatkowo jeszcze mam pytania: 2. Czy ten Pioneer będzie zauważalnie lepszy pod względem jakości dźwięku oraz ogólnie jako produkt, od moich Superluxów HD 681? 3. Pomijając przestrzenność dźwięku, Pioneer nadal jest najlepszym wyborem wśród tych trzech: QPad QH-85, Kingston HyperX Cloud, Pioneer SE-A1000? edycja// Podkreślam, że słuchawki mają mi służyć do gier i obejrzenia czasem trailera na youtube, nie do słuchania muzyki. Tak, ten Pionek to fajne słuchawki przestrzenne, które jakościowo są lepsze od HD681. W każdym razie basu mają mniej niż HD681. Ja miałem z nimi problem natury ergonomicznej, luźno leżały na głowie, zsuwały się dół, a pady był dość płytkie. Chyba zbyt przyzwyczaiłeś się subwoofera i dlatego wyczuwasz braki basu na słuchawkach. To minie, jak będziesz słuchał więcej słuchawek. QH-85 to ja bym sobie głowy nie zaprzątał, to Takstar Hi2050 pod inną marką. Będzie raczej ostra góra i nieco kartonowy bas, nie podobały mi się. HyperX Cloud całkiem ciekawe słuchawki, dobrze brzmiące, ale scenę mają raczej niedużą. Co jest lepsze to już musisz Ty określić. Jeśli wolisz bardziej dociążone pasmo (więcej basu od SE-A1000) oraz dość szczegółowe brzmienie, a do tego izolację to lepsze HyperX. Jeżeli izolacja Cię nie interesuje, a chcesz mieć napowietrzony, przestrzenny dźwięk z detalami, to SE-A1000 będzie dobrym wyborem. Ja znam jedne słuchawki które mają bas jak z suba. Ultrasone PRO 900. Tylko cena nie ta. Słuchałem ich właśnie u znajomego z topowymi sprzętami. Brzmiały karykaturalnie, dosłownie. Bas naprawdę mocny, góra nienaturalna, jedne z gorszych słuchawek Ultrasone jakich słuchałem. Przynajmniej dla mnie @bleck55 Wszystko zależy pod co podepniesz słuchawki Cytuj Link to post Share on other sites
kosq83 189 Napisano 22 Września 2015 Udostępnij Napisano 22 Września 2015 U mnie dużo zależy od źródła, bo po cyfrowym mp3, D200, A28 i słuchawki, to brzmi zupełnie inaczej jak po Gramofonie, przedwzmacniaczu +A28. Widać dużo reagują na źródło. Wszystko co możesz słyszeć w nich źle, tam zostaje wyciszone - a wszystko co w nich dobre, zostaje wyeksponowane. Taka magia Insza magia związana z nimi polega na tym że jak się je słucha razem z innymi słuchawkami na raz to właśnie tak wychodzi, że nie da się słychać którejś z par słuchawek i przeważnie wychodzi na pro 900. Ja tam ich nie bronię, żaden mi w tym interes, sam byłem najbardziej w świecie nimi zawiedziony - ale do czasu kiedy się nie ułożyły, zmieniło się w nich dużo od nowości - a i trzeba się uciec lub chcieć przestawić na ich granie - wtedy jak jeszcze pisałem wyżej, np z winyle, tak kaszaniasta wg Ciebie góra jest super napowoetrzniona i krystaliczna, basem nic nie łupie a jest zwarty i dobrze kontrolowany i łapie się na nich niezłe holograficzne loty. Najczęściej takim brzydkim kaczątkiem są Lambdy Stara. Kosztują ile kosztują, dużo osób chce je mieć. Dużo kupuje i w pytkę z nich jest rozczarowana. Na początku oczywiście, chyba że sprzedają. Czemu tak jest? Bo nie da się tego załapać od strzała i tyle. Magia wychodzi po czasie. Cytuj Link to post Share on other sites
FeX 6361 Napisano 22 Września 2015 Udostępnij Napisano 22 Września 2015 kosq, słuchałem ich na sprzęcie naprawdę konkretnym, a do tego w kompanii słuchawek znakomitych. Po odsłuchu takich HE-1000, gdzie dają one ogromny ładunek przyjemności, detalu, sceny, holografii zwyczajnie PRO900 mi się spodobać nie mogły. Sam dobrze wiesz, że Ultrasone ma właśnie taki charakter basowy. Podbita góra, podbity bas, a ten w 900 jest najbardziej subwooferowy, jaki słyszałem. Mi nie o to chodzi w słuchawkach, bo one nie nadają się do bycia subwooferem (ogólnie słuchawki), ja chcę kontrolę, przejrzystość, brzmienie przystępne, a PRO900 chcą być czymś innym niż słuchawki. Cytuj Link to post Share on other sites
adivxv 2880 Napisano 22 Września 2015 Udostępnij Napisano 22 Września 2015 2. Czy ten Pioneer będzie zauważalnie lepszy pod względem jakości dźwięku oraz ogólnie jako produkt, od moich Superluxów HD 681? pod niektórymi względami gorszy, a pod niektórymi lepszy. Przestrzennnie Pionki są lepsze. Cytuj Link to post Share on other sites
Silu00 8 Napisano 22 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 22 Września 2015 pod niektórymi względami gorszy, a pod niektórymi lepszy. Przestrzennnie Pionki są lepsze. Mógłbyś napisać pod którymi lepszy, a pod którymi gorszy? Bo może się okazać, że nie ma sensu w ogóle ich brać, a mimo wszystko to nie są słuchawki za 50zł... Szkoda, że nie mam możliwości posłuchania ich u siebie przed decyzją. Cytuj Link to post Share on other sites
bleck55 730 Napisano 22 Września 2015 Udostępnij Napisano 22 Września 2015 poszukaj gdzie masz najblizszy mp3store zadzwon do nich i zapytaj czy jest możliwosc odsłuchu tego i tego modelu a nie to zamów na internecie pare sztuk i zostaw te które ci pasują ma 14 dni na oddanie tak że spokojnie się zdecydujesz Cytuj Link to post Share on other sites
adivxv 2880 Napisano 22 Września 2015 Udostępnij Napisano 22 Września 2015 Mógłbyś napisać pod którymi lepszy, a pod którymi gorszy? Bo może się okazać, że nie ma sensu w ogóle ich brać, a mimo wszystko to nie są słuchawki za 50zł... Szkoda, że nie mam możliwości posłuchania ich u siebie przed decyzją. Superluxy jak wspomniał fex maja trochę lepsza podstawę basową , stereofonia także ciut gorsza ale za to szerokość wysokość sceny juz znacznie lepsza w SE-A1000 i to w nich upatrywał szanse. Ale też muszę Cię zmartwić aby uzyskać jako taką przestrzeń potrzeba również przestrzenny układ dźwiękowy, czyli minimum AIM SC808, Xonar Essence ST/STX.I to jeszcze jest mało ,bo całkiem niezła scenę uzyskamy dopiero po wymianę oampów. Cytuj Link to post Share on other sites
Silu00 8 Napisano 22 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 22 Września 2015 (edytowane) Ok, ostatnio jestem bardzo zajętym człowiekiem, ale jutro postaram się podpiąć moje Superluxy pod komputer i potestować. Nie miałem ich na uszach ze dwa lata, żona zdążyła je już porządnie wygrzać i rozciągnąć, bo mocno ściskały mi uszy. Poza tym przypomniało mi się, że wtedy, siedząc na Windowsie 7, nie mogłem ustawić dźwięku według poradnika Creative, bo ustawienia w systemie były sprzężone z ustawieniami Creative Console Launcher, więc nie mogłem ustawić w systemie 7.1, a w konsoli creativa słuchawek. W Windows 8.1 można ustawiać to niezależnie, zobaczymy więc co z tego wyjdzie. Będę testował je naprzemiennie z moim zestawem 5.1, postaram się opisać wrażenia. Edytowane 22 Września 2015 przez Silu00 Cytuj Link to post Share on other sites
adivxv 2880 Napisano 23 Września 2015 Udostępnij Napisano 23 Września 2015 słuchawki stereo ustawiamy pod ustawienia stereo. 5.1, 7.1 do niczego się nie przydaje. Cytuj Link to post Share on other sites
FeX 6361 Napisano 24 Września 2015 Udostępnij Napisano 24 Września 2015 Czasem przy ustawieniach 5.1, 7.1 możesz zgubić pozostałe kanały i nie będziesz ich słyszał, w sensie będziesz słyszał jakby dźwięk tylko z frontów, a reszty będzie brak. Cytuj Link to post Share on other sites
Silu00 8 Napisano 25 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 25 Września 2015 (edytowane) Zrobiłem parę testów z różnymi ustawieniami w panelu Creativa. Moje wnioski: - wycofuję zdanie o słabym basie w Superluxach. Podbiłem go o 2db w konsoli creative i jestem zadowolony. Oczywiście nie brzmi tak jak kolumna subwoofera, ale ogólnie daje radę. - częściowo wycofuję zdanie, że słuchawki są bardzo niewygodne. Żona, która używała ich rzadko, ale jednak przez ostatnie 2 lata, gdy nie była jescze żoną i trochę zdążyła je rozciągnąć. Dodatkowo na 2 noce założyłem je na skrzynkę PC i jest w miarę ok. Grzeją w uszy trochę za mocno, ale wygoda jest znośna. - cmss-3d przy źródłach stereo (YT, muzyka) jest oczywiście fatalne, zniekształca dźwięk potwornie (z jednej strony przymula próbując poszerzyć scenę, z drugiej potrafi zakłuć wysoki tonami) - Ustawienie w grze 7.1 + ustawienie w konsoli creative słuchawek i włączenie cmss-3d daje efekt... naprawdę ok. Może nieco się traci na szczegółowości, ale scena jest dużo szersza i emulowanie nawet daje radę. Dźwięk nie jest bardzo zniekształcony. Pojawia się dobry efekt dźwięków z tyłu, aż byłem zdziwiony, że tak to autentycznie brzmi. Głośnik centralny też próbuje być emulowany, ale efekt w porównaniu jest z emulacją dźwięku z tylu, słaby. Minus jest taki, że czasem umykają pewne smaczki dźwiękowe, np powiew wiatru, który przy opcjach ustawionych na słuchawki stereo, słychać, że ewidentnie wieje mi prosto w ucho. Z emulacją xfi ze źródła 7.1 aż tak wyraźnie tego nie czuć, bo scena się rozszerza, przy czym na głośnikach 5.1 też tego tak nie odczuwałem. Ogólnie o dziwo dźwięk jest na plus względem standardowych ustawień pod słuchawki i jak po dłuższym czasie wyłączyłem emulację i przestawiłem w grze na headphones, to dość szybko chciałem wrócić. Było bardziej szczegółowo, niektóre dźwięki słychać było głośniej, ale miałem wrażenie, że to wszystko brzmi i dzieje się w mojej głowie, a nie wokół mnie. Co ciekawe, przy ustawieniu headphones jako źródła i włączeniu cmss-3d, scena też jest ok, ale dźwięk się dużo bardziej zniekształca. Tak czy siak już wiem, jakie słuchawki bym chciał: - chciałbym, by miały zauważalnie lepszą ogólną jakość dźwięku w stosunku do HD 681 - Granie bardziej pod fun, czyli efektowność > płaski realizm - szeroką, efektowną scenę, nie interesuje mnie pozycjonowanie, interesuje mnie dobry efekt przestrzeni - nie wiem, czy to możliwe, ale chciałbym wydłużonej sceny na przód. By choć trochę poczuć namiastkę centralnego głośnika. Wydaje mi się, że powinno to być możliwe, skoro wyraźnie słyszę dźwięki z tyłu. Ogólnie w HD 681 scena tworzy szeroką elipsę, która zaczyna się dość daleko za mną, idzie szeroko z obu stron i dość nagle kończy się niedaleko przed głową. Edytowane 25 Września 2015 przez Silu00 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts