omengts 0 Napisano 5 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 Jest to mój pierwszy post, wiec na samym wstępie chciałbym wszystkich serdecznie przywitać . A oto mój problem: otóż jakiś czas temu postanowiłem odświeżyć HDD z mojego starego kompa, z którym to kiedyś kiedyś zaczynałem przygodę z informatyką. Wpadłem na pomysł aby po tym długim czasie bezużyteczności spożytkować go i jako dysk przenośny, jest to samsung SV2001H. Niestety przy próbie sformatowania go w systemie Windows XP wyrzuca następujący komunikat: link, a następnie: link :? . Stosownie do polecenia zawartego w chmurce przeskanowałem dysk w programie CHKDSK z parametrem /f, jednak mozolne skanowanie nic nie wniosło, problem nie ustąpił :| . Poza tym próbowałem formatu w programie fdisc, part, Partiction magic, oraz w narzędziu instalatora XP jednak z podobnym skutkiem. Program diagnostyczny nie wykazał żadnych uszkodzeń fizycznych ani bad sector'ow link. Na nieszczęsnym dysku jest zainstalowany system Windows XP professional sp2, do tego niewielka ilość muzyki i zdjęć, nie jest podzielony na partycje. Co ciekawe, gdy usunę z niego jakiś dowolny plik, folder, lub zbiór plików to po restarcie kompa wszystko wraca do pierwotnego stanu. To samo dzieje się gdy podłącze HDD do kompa z którym był zakupiony (pentium III 1Ghz, 512MB) : system startuje, wszystko się pięknie ładuje i uruchamia, jednak wszelkie wprowadzone zmiany czy nowo zapisane pliki po restarcie po prostu znikają i wszystko jest tak samo jak było przed modyfikacja :? . Czy dziwne zachowanie dysku może być spowodowane jakimś wirusem Czy formatowanie niskopoziomowe rozwiąże ten problem Bardzo proszę o pomoc tym bardziej, że poruszałem ten temat już na wielu forach i nikt jak dotąd nie potrafił mi pomóc... :| ----------------------------- GIGABYTE GA-EP31-DS3l Pentium Dual Core E5200 2.5Ghz@3Ghz 2GB Kingston DDR2 800Mhz MSI ATI RADEON HD2600PRO 512MB SAMSUNG SP1654N + SAMSUNG SV2001H Fortron FSP400-60PFN Cytuj Link to post Share on other sites
dzidek_1 0 Napisano 5 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 a próbowałeś usuwać partycję? albo może pod linuxem da się z nim powalczyć? Cytuj Link to post Share on other sites
Matuzalem 0 Napisano 5 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 Samo zrepartycjonowanie i format po nim powinno sprawę załatwić. Inna rzecz to to, że pewnie dałoby sie coś z przejęciem uprawnień pokombinować i sprawdzić efekt tak formatowania jak i "trzymania"plików usuwanych - to jednak operacja do wykonania tylko w ramach ciekawości skoro i tak dysk ma być udziewiczany. Cytuj Link to post Share on other sites
omengts 0 Napisano 5 Listopada 2008 Autor Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 a próbowałeś usuwać partycję? albo może pod linuxem da się z nim powalczyć?tak probowalem i to w paru bardzo dobrych programach ktore to wymienilem w pierwszym poscie pod limuksem nie probowalem i wlasnie tchnoles we mnie nowa nadzieje, moze akurat , jeszcze dzis biore sie za sciaganie jakiejs fajnej dystrybycji Samo zrepartycjonowanie i format po nim powinno sprawę załatwić. Inna rzecz to to, że pewnie dałoby sie coś z przejęciem uprawnień pokombinować i sprawdzić efekt tak formatowania jak i "trzymania"plików usuwanych - to jednak operacja do wykonania tylko w ramach ciekawości skoro i tak dysk ma być udziewiczany. no wlasnie z usuwaniem i tworzeniem partycji, jak i z formatowaniem bawilem sie juz na prawde do znudzenia :| , a co przejmowania uprawnien to moga byc one przyczyna dziwnego zachowania dysku, w sensie nie wprowadzania zmian po restarcie? Cytuj Link to post Share on other sites
Matuzalem 0 Napisano 5 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 Teoretycznie, skoro nie spotykasz się nigdzie z odmową dostepu, nie. Jednak w praktyce różnie z tym bywać potrafi. Stąd o tym napisałem ( może ot być jednak i całkowicie mylny trop ). Cytuj Link to post Share on other sites
omengts 0 Napisano 7 Listopada 2008 Autor Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 niestety proba formaru pod linuxem rowniez zakonczona fiaskiem dysk dal sie ladnie sformatowac ale po restarcie kompa wszystko bylo znowu tak samo jak przed formatem, nie probowalem jeszcze tylko formatowania niskopoziomowego, czy moze ono cos zmienic Cytuj Link to post Share on other sites
dzidek_1 0 Napisano 7 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 Domyślam się chyba o co chodzi - po południu napiszę nazwę programu, który może wyleczyć ten dysk! Cytuj Link to post Share on other sites
dzidek_1 0 Napisano 7 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2008 Dobra znalazłem HDD Regenerator 1.51 - robisz sobie płytę startową i skanujesz dysk - uwaga ta impreza może potrwać kilka godzin! Ale program jest rewelacyjny! W wersji sharewarowej potrzebne jest każdorazowe potwierdzenie czynności proponowanej w trakcie skanowania - postaraj się o wersję pełną Cytuj Link to post Share on other sites
omengts 0 Napisano 18 Listopada 2008 Autor Udostępnij Napisano 18 Listopada 2008 pobralem pelna wersje hdd regenerator w wersji 1.51, zrobilem startowe cd, odpalilem programik i po prawie 3-godzinnym skanowaniu nie bylo zadnych badsectorow , czyli dysk jest na 100% sprawny fizycznie na co dowodem jest rowniesz screen skanowania przeprowadzonego programem victoria, ktorego to zamiescilem w pierwszym poscie... prosze powiedzcie czy tak irracjonalne zachowanie dysku moze byc spowodowane np. jakims chytrym trojanem blokujacym format Cytuj Link to post Share on other sites
Wojciech Lenartek 0 Napisano 19 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2008 spróbuj sformatować go programem "Paragon Partition Manager Professional 9.0" jeśli i to nie pomoże całkiem możliwe że siedzi na nim jakiś szkodnik - skanowałeś go antywirusem? Cytuj Link to post Share on other sites
Matuzalem 0 Napisano 19 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2008 skoro temat odżył to dorzucę jedno - Ranish i usunięcie pod nim MBR-a, a potem już wg chęci i woli. Gdyby okazało się, że dalej jest problem to bym raczej sprawdził możliwosć uzyskania efektu na innym sprzecie, bo rozważałbym sprawę skopanego BIOS-u i/lub taśmy/kontrolera. Cytuj Link to post Share on other sites
dzidek_1 0 Napisano 19 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2008 Kiedyś za czasów dysków 2 gigowych miałem podobny kabaret 0 ale wtedy problemem był wirus czernobyl - może tu coś nsbroił jakiś wirusik? - Bydle na czas formatowania - wskakiwał do ramu a później przy tworzeniu nowej partcji zapisywał się ponownie! Pomogło po usunięciu partycji wyciągnięcie wtyczki z prądu! Cytuj Link to post Share on other sites
omengts 0 Napisano 19 Listopada 2008 Autor Udostępnij Napisano 19 Listopada 2008 tak, skanowalem go nortonem i avastem, jest sarazony 11 trojanami :? , nie mam zielonego pojecia jak sie tam dostaly bo na tamtym kompie mialem nortona, a obecny jest calkowicie zdrowy z zainstalowanym avastem, skubance jakies sprytne do bolu musza byc , nie wspominalem o tym fakcie bo na zdrowy rozum format powinien zalatwic sprawe, hmm wiec to jednak wirusy blokuja format :| , ale co poradzic jak po usunieciu ich antywirusem po restarcie jest wszystko zupelnie tak samo Cytuj Link to post Share on other sites
dzidek_1 0 Napisano 19 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 19 Listopada 2008 Odpal w dosie kompa - usuń partycję fdiskiem ale nie twórz nowej - wyłącz z palucha kompa, po ponownym włączeniu, znowu fdisk - tym razem utwórz partycję, sformatuj - powinno pójść Cytuj Link to post Share on other sites
omengts 0 Napisano 21 Listopada 2008 Autor Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 niestety to nie czarnobyl :| odlaczanie kompa od zasilania po wczesniejszym usunieciu partycji nic nie pomaga... Cytuj Link to post Share on other sites
Matuzalem 0 Napisano 21 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 A ja tak rozrywkowo zapytam (dopiero teraz, bo mi skleroza doskwiera): Nie ma tam czasem jakiego backupu implementowanego ? Cytuj Link to post Share on other sites
dzidek_1 0 Napisano 21 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 a wyciągnij ten dysk z kompa i pójdź z nim do kogoś, wywal partycję i załóż nową a następnie ją sformatuj - bo już nie wiem jak pomóc Cytuj Link to post Share on other sites
omengts 0 Napisano 21 Listopada 2008 Autor Udostępnij Napisano 21 Listopada 2008 operacje formatowania i repartycjonowania probowalem przeprowadzic na 3 kompach o roznej konfiguracji sprzetowej, wiec gdyby problem tkwil w sprzecie to na ktoryms na pewno by poszlo co do backap'u to niczego podobnego nigdy nie uaktywnialem, ale moze jakis wirus mogl mi to wlaczyc, diabli wiedza skoro jest ich tam az 11 :| w kazdym badz razie zapytam jak sie do tego dostac i dezaktywowac Cytuj Link to post Share on other sites
Matuzalem 0 Napisano 22 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2008 A mbr, o czym napisałem ze dwa posty temu, próbowałeś usunąć? Cytuj Link to post Share on other sites
dzidek_1 0 Napisano 22 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2008 Ostatnia chyba metoda to to co proponuje Matuzalem Cytuj Link to post Share on other sites
omengts 0 Napisano 22 Listopada 2008 Autor Udostępnij Napisano 22 Listopada 2008 probowalem nadpisac mbr w ranish partition manager 2.40, lecz nie moglem znalesc takiej opcji, co do mbr sa tylko 2: zapisz mbr do pliku i wczytaj mbr z pliku :| probowalem ta czynnosc wykonac z konsoli poleceniem fdisk/mbr i niby sie udalo ale nic to nie zmienilo, ciagle nie mozna zrobic formata :| prosba do Matuzalem'a o podpowiedz co do zerowania mbr w ranish'u... Cytuj Link to post Share on other sites
Matuzalem 0 Napisano 23 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2008 Ponieważ Ranisha nie mam w tej chwili pod reką, a nie bardzo chce mi się nim bawić (usunięcie mbr na pewno było gdzieś w opcjach - tyle, że skleroza mnie dopadła i z pamięci tego nie podam) mam inną propozycję: http://www.idg.pl/ftp/pc_10007/Super.Fdisk.1.0.html - ściągnij, zainstaluj i utwórz dyskietkę (krok weryfikacji jej zawartości możesz pominąć), po odpaleniu z niej komputera, w menu graficznym wybierz operations i tam znajdziesz erase mbr - bodaj pod F3. Cytuj Link to post Share on other sites
omengts 0 Napisano 23 Listopada 2008 Autor Udostępnij Napisano 23 Listopada 2008 zrobilem wszystko wedlug Twojego opisu: uruchomilem programik, nadpisalem sektor rozruchowy klawiszem F3, stowrzylem nowa partycje, sformatowalem ja systemem plikow FAT32, no i po restarcie standard :? nie wprowadzilo zmian, operacje przeprowadzalem na 3 kompach i na kazdym to samo :? jesli mozesz to napisz o co chodzi z tym backapem zaimplementowanym i jak to wylaczyc ok Cytuj Link to post Share on other sites
Matuzalem 0 Napisano 23 Listopada 2008 Udostępnij Napisano 23 Listopada 2008 Myslałem o czymś w tym: http://recoverycard.pl/index.php?url=informacje.php stylu ( czasem są to opcje wbudowane w mobo ). Cytuj Link to post Share on other sites
omengts 0 Napisano 23 Listopada 2008 Autor Udostępnij Napisano 23 Listopada 2008 ahas, nie nie teakiego czegos na pewno nie mam Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts