Woldar 1 Napisano 20 Września 2015 Udostępnij Napisano 20 Września 2015 Budżet: 600zł jak będzie warto mogę go podnieść do 800zł Czego potrzebuję: słuchawek wokółusznych typowo domowych Przeznaczenie: głównie muzyka (90%), gry i filmy (10%) Źródło: AIM SC808 możecie polecić jakieś op-ampy do nowych słuchawek bo do tej pory jest na fabrycznych Oczekiwania: wytrzymałe (nie mogą być składane), nie wiem jak to dokładnie określić ale lubię wsłuchiwać się w szczegóły piosenek Muzyka: słucham niemalże każdego gatunku więc fajnie by było gdyby były uniwersalne Upatrzyłem sobie AKG K612 Pro ale chciałbym usłyszeć waszą opinię ,bo może za tą kwotę można znaleźć coś ciekawszego. Dodam ,że aktualnie posiadam Hyperx Cloud i może różnica między tymi słuchawkami jest na tyle mała ,że nie warto wydawać więcej pieniędzy? Z góry dzięki za pomoc. Cytuj Link to post Share on other sites
Proxite 23 Napisano 23 Września 2015 Udostępnij Napisano 23 Września 2015 Ja niedawno zamówiłem sobie za 600 zł z przesyłką słuchawki Ultrasone HFI-780. Nie jestem specjalistą i w zasadzie to moje pierwsze słuchawki z prawdziwego zdarzenia, ale na mnie wywowały bardzo pozytywny efekt. Zależy też do jakiej muzyki, ale ja pytałem na tym forum o słuchawki do muzyki trance i ogólnie elektronicznej i według mnie te słuchawki to trafiony wybór. Są zamknięte i dobrze izolują od otoczenia, wokół-uszne, mają fajną przestrzeń jak na słuchawki zamknięte i taką cenę. Mam zintegrowaną kartę ALC1150 i grają ładnie, aczkolwiek zamówiłem sobie wczoraj właśnie AIM SC808 Tylko że no są składane, ale wyglądają na wytrzymałą konstrukcję. A jeśli chodzi o wsłuchiwanie się w szczegóły, to te słuchawki mam wrażenie mają dobrą separację dźwięków, ale nie bierz mojego zdania na pewnik, bo nie jestem jeszcze jakiś bardzo osłuchany I tak boję się zamieszczać ten post, żeby nie być posądzonym o jakieś bluźnierstwo i niekompetencję Cytuj Link to post Share on other sites
Woldar 1 Napisano 24 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 24 Września 2015 (edytowane) Właśnie jakiś czas temu czytałem twój temat. Wybrałbym HFI-780 ale mam do nich zastrzeżenia.. Kiedyś miałem CAL! i wielokrotnie mi się złamały na obracanym pałąku aż były do wyrzucenia. Z tego powodu chcę wytrzymałe słuchawki bez obracanego/składanego pałąku. Drugą ważną rzeczą jest to,że chciałbym wypróbować słuchawki otwarte z racji na wiele pochwał na ich temat. Dalej czekam na odpowiedź na moje pytanie czy AKG K612 Pro są w moim wypadku (głównie muzyka) dobrym wyborem. Edytowane 24 Września 2015 przez Woldar Cytuj Link to post Share on other sites
FeX 6361 Napisano 24 Września 2015 Udostępnij Napisano 24 Września 2015 Proxite mile widziane są takie posty. W dużej mierze zgadzam się z tym, co napisałeś Miałem AKG K612Pro i one są bardziej techniczne w porównaniu do HypierX. Dźwięk jest równiejszy, a bas krótki, szybki z fajnym impaktem. Bas w HyperX jest wolniejszy, czasem potrafił mi zadudnić, to nic złego, ale ja tego nie lubię. AKG K612Pro mają jasny charakter, możesz w porównaniu do HyperX na początku się zdziwić niekoniecznie na plus. Niemniej te słuchawki bardzo dobrze przekazują każdy dźwięk, lepiej niż HFI-780, ale mają słabszy bas, no i nie mają takiego dociążenia. HFI-780 są świetnie rozrywkowe, dla miłośników trance, czy ogólnie elektroniki są świetne, AKG K612Pro lepiej radzą sobie w gęstym metalu, gdzie nie zgubią się zwyczajnie, a każda nuta będzie odzwierciedlona. Radzę posłuchać, bo ja miałem K612Pro dwukrotnie. Raz z dopasowanym torem ZENek UNO + Audio-gd 17.2 grały mi świetnie, ale jak pozbyłem się toru to brakowało mi dociążenia i je sprzedałem. Kupiłem je potem do AIMa i mimo, że grały bardzo dobrze na swoją nutę, to też nie zostały na dłużej. P.S.Tylko wiesz, ja czasem zmieniam 2-3 pary słuchawek w miesiącu, także sprzedaż nie oznacza, że były złe Cytuj Link to post Share on other sites
Woldar 1 Napisano 24 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 24 Września 2015 (edytowane) No to jeszcze mam 2 pytania, czy jest warto wydawać ponad 600zł mając już Hyperx? Aktualnie nie planuję sprzedawać Hyperx bo potrzebuję zamkniętych i niewymagających wzmacniacza słuchawek do smartphona. I na jakich op-ampach miałeś te K612 lub jakie polecasz? Edytowane 24 Września 2015 przez Woldar Cytuj Link to post Share on other sites
Proxite 23 Napisano 24 Września 2015 Udostępnij Napisano 24 Września 2015 (edytowane) @fexxer Dziękuję ci za miłe słowa, cieszy mnie to @Woldar No mogłeś mieć złe doświadczenia ze słuchawkami na obracającym się pałąku, ja nie mogę się wypowiedzieć, bo Ultrasone mam niecałe 2 tygodnie i, odpukać, nic się im złego nie dzieje, jeszcze Ale moim zdaniem solidnie zrobione słuchawki z obracającym się pałąkiem dobrze traktowane posłużą długo, a słabo zrobione ze stałym pałąkiem ci się rozwalą, przykładem mogą być moje stare, pokój ich duszy Logitechy G35 ze stałym pałąkiem, które mam wrażenie pękły od ściągania i zakładania tych słuchawek. Tak, wiem że są zrobione z badziewnego plastiku widocznie, ale jakiś przykład musiałem przytoczyć . A w kwestii dźwięku to bardzo mi przykro, ale nie mogę nic powiedzieć oprócz o Ultrasonach, więc tutaj już słuchaj tylko ekspertów Edit: właśnie w tym momencie odebrałem AIM SC808, o jak miło, już nie mogę się doczekać Przepraszam za moje podniecenie Edytowane 24 Września 2015 przez Proxite Cytuj Link to post Share on other sites
adivxv 2880 Napisano 24 Września 2015 Udostępnij Napisano 24 Września 2015 Właśnie jakiś czas temu czytałem twój temat. Wybrałbym HFI-780 ale mam do nich zastrzeżenia.. Kiedyś miałem CAL! i wielokrotnie mi się złamały na obracanym pałąku aż były do wyrzucenia to są jedne z solidniejszych słuchawek w tej kwocie ,według mnie lepiej wykonane jak 612 pro. Cytuj Link to post Share on other sites
FeX 6361 Napisano 24 Września 2015 Udostępnij Napisano 24 Września 2015 (edytowane) Pisz, jak Ci to gra adivxv5 czy lepiej wykonane? Nie wiem, ciężko mi to określić, bo obydwie pary według mnie są dobrze wykonane, ale nic ponad to. Pałąk z HFI-780 jest używany w wielu słuchawkach Ultrasona, mi wydawał się naprawdę porządny. Jak zbierałem informacje o HFI-580 oraz HFI-780 na forach zagranicznych (bo w Polsce to bieda) to nigdzie nie znalazłem choćby wspominki o pękającym pałąku, czy czymś podobnym. Według mnie kupione przeze mnie teraz używane DT770Pro za 400zł, są, co by nie mówić sporo lepsze... Edytowane 24 Września 2015 przez fexxer Cytuj Link to post Share on other sites
adivxv 2880 Napisano 24 Września 2015 Udostępnij Napisano 24 Września 2015 konstrukcja AKG wydaje się dużo bardziej delikatniejsza.Ultrasone są z pewnością solidniej wykonane z mocniejszych tworzyw.Na takie AD700X ,to już w ogóle trzeba uważać. Cytuj Link to post Share on other sites
FeX 6361 Napisano 24 Września 2015 Udostępnij Napisano 24 Września 2015 (edytowane) Mogę dorwać jeszcze dzisiaj HyperX, jak się uda, to porównam. Nie daję gwarancję, że dam radę. Obecnie mam przy sobie tylko laptopa z ALC1150, ale myślę, że różnice wyjdą i na tym źródle. adivxv5, już nie przesadzaj Cała seria AD od Audio-Technici jest dobrze wykonana, a to czy ktoś będzie słuchawkami rzucał, czy obchodził się niedelikatnie to już inna sprawa. Nie miałeś w rękach HE-1000 to nie wiesz do końca, co to znaczy delikatność i obawa o słuchawki Edytowane 24 Września 2015 przez fexxer Cytuj Link to post Share on other sites
Proxite 23 Napisano 24 Września 2015 Udostępnij Napisano 24 Września 2015 O ja cię, właśnie obejrzałem te słuchawki na internecie i patrząc po wyglądzie, widząc tą cieniutką blaszkę, ten pałąk ma się wrażenie, jakoby wystarczy jedno złe pociągnięcie i pałąk odkształcony Cytuj Link to post Share on other sites
FeX 6361 Napisano 24 Września 2015 Udostępnij Napisano 24 Września 2015 HyperX jako nowe słuchawki w cenie 250-300 są dla mnie jeszcze opłacalnie, ale wiem, że ich już nie kupię, bo dla mnie są za słabe. Nowe słuchawki, które mogą zagrać znacznie lepiej to właśnie przedział koło 600zł. Lepsze będą DT990Pro, DT770Pro, AKG K550, K551, AKG K612Pro, HFI-780, ale kupione z Thomann.de (najtaniej), Cytuj Link to post Share on other sites
Woldar 1 Napisano 24 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 24 Września 2015 (edytowane) Z Beyerdynamic jest sporo różnych modeli słuchawek właśnie w przedziale od 600zł do 800zł. Mają zaufaną przeze mnie konstrukcję (chyba ta sama co w Hyperx) przez co mają u mnie dużego plusa. Jeżeli mieliście z nimi do czynienia to wiecie może czy nie są może ciekawszą alternatywą od K612 ? Edytowane 24 Września 2015 przez Woldar Cytuj Link to post Share on other sites
adivxv 2880 Napisano 24 Września 2015 Udostępnij Napisano 24 Września 2015 alternatywa np. AudioTechnica AD-700X ale to jest nieco inny styl grania , bardziej taki studyjny ale to pasuje bo; Oczekiwania: wytrzymałe (nie mogą być składane), nie wiem jak to dokładnie określić ale lubię wsłuchiwać się w szczegóły piosenek wykonanie dość delikatne ale jak się dba, to nic im nie będzie.Zaletą jest większa analityczność oraz scena dźwiękowa.Wadą, mniejsza muzykalność ale to już dla kogo. ew.Beyerdynamic DT990, tu ukłon w stronę stylu "V" Cytuj Link to post Share on other sites
Woldar 1 Napisano 24 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 24 Września 2015 (edytowane) No to mam teraz 3 kandydatów (AKG K612 Pro, Beyerdynamic DT990 i Audio-Techinca AD-700X). Dzięki wszystkim za pomoc, będę jeszcze przeglądał trochę testów i podejmę decyzję. Patrzeć za DT990 Pro czy Edition i ilu Ohmowe do AIM-a ? Edytowane 24 Września 2015 przez Woldar Cytuj Link to post Share on other sites
FeX 6361 Napisano 24 Września 2015 Udostępnij Napisano 24 Września 2015 (edytowane) Jeśli do AIMa to lepiej wersja Pro. Ilu omowe to ma mniejsze znaczenie, bo AIM radzi sobie spokojnie ze skutecznymi 600Ohm. Edytowane 24 Września 2015 przez fexxer Cytuj Link to post Share on other sites
bleck55 730 Napisano 24 Września 2015 Udostępnij Napisano 24 Września 2015 Możesz szukać po allegro parę dni temu poszedł za 300zl spóźniłem się o 10 minut ;( Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts