Skocz do zawartości

BSODy po wymianie czesci

Recommended Posts

Witam, wczoraj wymienilem kilka części w PC i po uruchomieniu go wyskakują BSODy IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL oraz MEMORY_MANAGEMENT. Rowniez kiedy jestem w biosie to grafika lekko sie rozmazuje i bios zawiesza. Specyfikacja i5 6600k asrock extreme4 fury hyperx 2x4gb 2666 fortron aurum 500 i ATI hd6970 lightning. Sprawdzalem pamięci pojedynczo i to samo.

BSODy:

page_fault_in_nonpaged_area kod 50 NTFS.SYS

IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL

MEMORY_MANAGEMENT

SYSTEM_SERVICE_EXCEPTION

Kody jakie zapamiętałem i napotkałem: 1A, 50, 24, 3B

Próba sprawdzenia pamięci za pomocą systemowego narzędzia do nich - przy 99% nic sie nie dzieje i musze pc wylaczac z "zasilacza".

Naprawa systemu za pomoca plyty windowsa 7 nic nie daje bo po kliknięciu w opcję naprawy systemu wskakuje mi na nowo okno z opcją naprawy i instalacji systemu.

Zaraz nagram na pendrive memtesta i nim przelecę pamięci pojedynczo.

Czyli pamięci są uwalone? Czy coś innego też może to powodować? Np. GPU bo dziś miałem błąd z catalyst center host - coś takiego. Spróbuje zrobić memtesta ale zapewne wywali bsoda.

Najbardziej sensowne mi sie wydaja pamieci, ale az obie? Jest chyba tez szansa, ze SSD lub gpu.

Wymieniłem Mobo, procesor oraz ramy. Nie licząc chłodzenia na cpu bo to akurat nie ma znaczenia.

Wymieniłem z Asus x58 sabertooth, pny 2x4gb ddr3 i i7 920. Aktualny config jest w pierwszym poście.

BSODami sypie jak z rękawa zwłaszcza MEMORY_MANAGEMENT. Wystarczy, że komputer po włączeniu chodzi do 1-2 minut i bsod. Wczoraj jak walczyłem z klawiaturą i myszką to przez 2h nie było bsoda (mimo tego, że wcześniej też ostro sypało) - dzisiaj po naprawie - czyli zainstalowaniu sterowników od USB oraz karty sieciowej zaczęło na nowo sypać.

Ten ew. format mnie martwi - chyba, że na szybko przerzucę wszystkie ważne dane z pulpitu (o ile przez te kilkanaście sekund nie wywali bsoda i wszystko się skopiuje).

Spróbuje jeszcze tego memtesta z pendrive, ale pierwsza próba się nie udała bo w biosie nie wykrywa mi podłaczonego pendrive. Jeszcze nie mogę nagrać obrazu memtesta w najnowszej wersji bo wyrzuca "VERIFICATION FAILED!!! SHA1 Checksum does not match" więc zrobiłem obraz wersji z 2013 roku - tylko czy jest sens tak starego memtesta nawet uruchamiać.

"

• Nieprawidłowo skonfigurowane, stare lub uszkodzone sterowniki sprzętowe (bardzo często).
  • Uszkodzenie w rejestrze systemu Windows spowodowane niedawną zmianą oprogramowania związanego z plikiem Windows (zainstalowanie lub odinstalowanie).
  • Wirus lub złośliwe oprogramowanie, które uszkodziło plik Windows lub powiązane pliki programu Windows Operating System.
  • Konflikt sterownika po zainstalowaniu nowego urządzenia.
  • Uszkodzone lub usunięte pliki systemowe po zainstalowaniu oprogramowania lub sterowników związanych z programem Windows Operating System.
  • Niebieski ekran dla Błąd 0x1A spowodowany przez uszkodzony dysk twardy.
  • Błąd STOP związany z plikiem MEMORY_MANAGEMENT spowodowany przez awarię pamięci (RAM)."

Czyli niestety przyczyn może być sporo więc sporo osób właśnie robi reinstal systemu. Przy pewnych zmianach nawet komputer potrafi "zgłupieć"...

Okej, w razie formata zgrałem sobie pliki z SSD na dysk magazynowy w razie czego. Po aktualce biosu na razie jest spokój. Pogram, potestuję i jak będzie bsod to zrobię formacik i zobaczymy co dalej. 

Dzięki za odpowiedzi. Jak przez kilka dni będzie spokój to dam znać tutaj czy faktycznie aktualka biosu pomogła - tak aby było dla innych.