Skocz do zawartości

SSD 512G

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez Nowaj,

Recommended Posts

Cześć, potrzebuję pomocy w wyborze dysku SSD 512GB.

Obecnie posiadam 128GB, ale zaczyna mi brakować miejsca, mam na nim postawiony system linuxowy + troche projektów do pracy. Chciałbym jeszcze zmieścić obraz wirtualnego systemu z windowsem 10 do grania w gry, dlatego myślę o 512 a nie 250.

mój sprzęt: i7 6700k, MSI Z170a M7, 128G Plextor + 1TB WD Blue + 3TB WD Red

Patrzyłem na dyski z interfejsem m.2 ale z tego co widzę to średnio są opłacalne, jako że oferują prawie 2x transfer za ponad 2x większą cene.

A może jednak poszukać jakiś tańszych 2 dysków na m.2 po 250GB i spiąć je w RAID0?

Co byście polecili?

Dzięki

Edytowane przez januszmk

Raid 0 to zły pomysł ( no chyba że będziesz tam trzymać tylko gry itp., a wszystkie dane osobiste, zdjęcia filmy, pliki do pracy zapisywać na innym dysku. ) 

Licz się z tym, że prędzej czy później stracisz bezpowrotnie dane z takiej macierzy. 

• Popieram 1

zagwarantujesz mu to, że akurat u niego kontroler się nie wywali ?
Można mieć macierz RAID0 na system programy i gry ale nie należy tam trzymać plików osobistych, zdjęć itp. bez ich fizycznej kopii na innym dysku.

U rodziców wywalił się RAID1 przez wyczerpaną bateryjkę na płycie głównej.  ( przy okazji wywaliło partycje z danymi na obu dyskach, dane odzyskałem, ale z RAID0 już bym tego nie zrobił )

Co do dysków patrz na MX200 sp920 

Samsung evo jest ma kostkach TLC 

Nie mogę się wypowiedzieć jak działa RAID 0 na portach M.2 na twojej płycie ( wiem że płyty MSI wspierają raid 0 i 1 na tych portach, ale nie wiem czy akurat twój model, ( w oficjalnej specyfikacji jest tylko o SATA )  i jak to działa w praktyce ) 

Edytowane przez kokosnh
  • Rozwiązanie

Raid będzie wydajniejszy. Polecam 2xsamsung 850evo 250GB w cenie okolo 800pln lub wersję pro, ale to już wydatek okolo 1000pln

Yhm. To raczej większych głupot od Ciebie nikt tu dawno nie napisał.

1. EVO to TLC, więc polecanie ich to kwintesencja niekompetencji w tym dziale.

2. RAID nie wpływa na IOPS, a takowe zawsze są dużo lepsze w większych nośnikach. O ile więc ktoś nie kopiuje co 5 minut dziesiątek gigabajtów, to kosmiczne transfery, jakie da mu RAID, są kompletnie niepotrzebne bo i tak ich nie wykorzysta. Więcej IOPS'ów wpływa zaś dość widocznie na komfort użytkowania kompa. 

Złoty środek pomiędzy osiągami i ceną - MX200 500GB:

http://www.redcoon.pl/B581614-Crucial-MX200-500GB_SSD-25-mSATA-M2-PCI-Express?refId=ceneo

Pod koniec ubiegłego roku zapłaciłem 50 zł mniej za 850PRO, ale w wersji 256GB.

• Popieram 1

Raid 0 to zły pomysł ( no chyba że będziesz tam trzymać tylko gry itp., a wszystkie dane osobiste, zdjęcia filmy, pliki do pracy zapisywać na innym dysku. ) 

Licz się z tym, że prędzej czy później stracisz bezpowrotnie dane z takiej macierzy. 

robie regularnie backupy ważnych plików + dodatkowo projekty w zewnętrznych repozytoriach

Yhm. To raczej większych głupot od Ciebie nikt tu dawno nie napisał.

1. EVO to TLC, więc polecanie ich to kwintesencja niekompetencji w tym dziale.

2. RAID nie wpływa na IOPS, a takowe zawsze są dużo lepsze w większych nośnikach. O ile więc ktoś nie kopiuje co 5 minut dziesiątek gigabajtów, to kosmiczne transfery, jakie da mu RAID, są kompletnie niepotrzebne bo i tak ich nie wykorzysta. Więcej IOPS'ów wpływa zaś dość widocznie na komfort użytkowania kompa. 

Złoty środek pomiędzy osiągami i ceną - MX200 500GB:

http://www.redcoon.pl/B581614-Crucial-MX200-500GB_SSD-25-mSATA-M2-PCI-Express?refId=ceneo

Pod koniec ubiegłego roku zapłaciłem 50 zł mniej za 850PRO, ale w wersji 256GB.

dzięki, w takim razie wybiorę mx200

Gość
This topic is now closed to further replies.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...