Peshus 1 Napisano 10 Września 2015 Udostępnij Napisano 10 Września 2015 (edytowane) Witajcie. Pisałem już na wielu forach o tym.. I nikt jeszcze nie podał "Właściwej formuły" na tą bolączkę, a chciałbym zacząć nagrywać z CS:GO i te PRZYNAJMNIEJ stałe 60fpsów by się jednak przydało.. Sprzęt: CPU: FX 8320 (stockowe chłodzenie, nie podkręcany) GPU: Asus R9 270x (Nie podkręcany) RAM: Kingston HyperX Black 4GB PSU: SPC Deus G1 500W HDD: Barracuda 1TB Ano tak, zapomniałem o płycie: AsRock 970 extreme 3 R 2.0 Pomimo takiego sprzętu czy to na wysokich, czy na niskich, czy rozdzielczość 900p (Taki monitor), czy 4:3 dalej to samo... max 120fps przy grze, przy nagrywaniu 40-70 (waha się b. często.) Próbowałem już chyba wszystkiego.. Komend w steam przy uruchamianiu gry (-novid i te inne), uruchamianie jako admin, ustawianie priorytetu dla aplikacji i wciąż nic.. może tutaj znajdę odpowiedź, a jeżeli uda się coś na to poradzić obiecuje, nabije chyba ze sto limitów "Plusów" bo ta sprawa jest dla mnie ważna.. Z góry dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam! Edytowane 10 Września 2015 przez Peshus Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 10 Września 2015 Udostępnij Napisano 10 Września 2015 Czy na tym zestawie sprzętowym zawsze tak miałeś, czy od jakiegoś czasu? 1 Link to post Share on other sites
Peshus 1 Napisano 10 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 10 Września 2015 Czy na tym zestawie sprzętowym zawsze tak miałeś, czy od jakiegoś czasu? W tym problem, że cały czas.. Odkąd zainstalowałem CS:GO (maj/czerwiec) tak mam. Kilkoro moich znajomych mają słabsze sprzęty, ba nawet laptopy i przy niskich mają duże zwiększenie fps, dochodzi do sytuacji, że mają nawet 200 a ja ... no 120 w porywach 140. Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 10 Września 2015 Udostępnij Napisano 10 Września 2015 https://support.riotgames.com/hc/pl/articles/201752684-Rozwi%C4%85zywanie-problem%C3%B3w-z-FPS#section-windows- spróbuj to przeglądnąć,rozwinąć parę punktów i przeczytać.Może coś znajdziesz.Próbowałeś wyłączyć w grafice Vsynh ? 1 Link to post Share on other sites
Peshus 1 Napisano 10 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 10 Września 2015 https://support.riotgames.com/hc/pl/articles/201752684-Rozwi%C4%85zywanie-problem%C3%B3w-z-FPS#section-windows- spróbuj to przeglądnąć,rozwinąć parę punktów i przeczytać.Może coś znajdziesz.Próbowałeś wyłączyć w grafice Vsynh ? Nie. Wytłumaczyłbyś jak to zrobić w CATALYST? Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 10 Września 2015 Udostępnij Napisano 10 Września 2015 Cytuję: "Prawy przycisk myszki (PPM) na wolnej przestrzeni pulpitu -> ATI Catalyst Control Center (lub Właściwości/Ustawienia/Zaawansowane/potem szukamy w którejś zakładce wejścia do panelu Catalyst Control Center) -> Zakładka 3D -> All settings (Wszystkie ustawienia) -> szukamy "Wait for vertical refresh" (Czekaj na odświeżanie pionowe) i wyłączamy, przełączając pasek maksymalnie w lewo (aż pojawi się napis "Always off" czyli "Zawsze wyłączone"), Potem wszędzie Ok aż zamkniemy wszystkie okna i po sprawie." 1 Link to post Share on other sites
csMKJP 12 Napisano 10 Września 2015 Udostępnij Napisano 10 Września 2015 Jaki system? 1 Link to post Share on other sites
Peshus 1 Napisano 10 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 10 Września 2015 Jaki system? 7 (musiałem zmieniać z 10 ze względu na to, że jestem uzależniony od starego modemu, który może być zainstalowany MAX na w7), na 10 to samo. @jarrino mam takie coś.. grzebię i grzebię i nie mogę dogrzebać Vsynca. http://iv.pl/images/79185885810498138026.png Link to post Share on other sites
saganov 10 Napisano 10 Września 2015 Udostępnij Napisano 10 Września 2015 Tak z ciekawosci, po co ci tyle fps skoro monitor i tak wyswietli tylko 60/75, nie wiem jakie odswierzanie ma twoj monitor bo nie podales modelu. Napisales tylko ze 900p po czym wnioskuje iz napewno nie jest to monitor 120/144hz. Co za tym idzie jedyne co osiagniesz ze 100, 120 czy 200 fpsow to szpan przed kolegami. Wszystko ponad te 60/75 to marnotrawienie mocy przerobowych karty bo ona wygeneruje te dodatkowe klatki (pobierajac wiecej pradu a co za tym idzie wydzieli wiecej ciepla), jednak twoje oko i tak nie dostrzeze roznicy bo niby jak skoro monitor i tak tych klatek nie wyswietli. Jedyny efekt jaki mozesz dostrzec przy wylaczonym vsync jest raczej negatywny (tzw. tearing). Reasumujac, wlacz vsync i bedzie najbardziej optymalnie. Pozdrawiam 1 Link to post Share on other sites
Peshus 1 Napisano 10 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 10 Września 2015 Tak z ciekawosci, po co ci tyle fps skoro monitor i tak wyswietli tylko 60/75, nie wiem jakie odswierzanie ma twoj monitor bo nie podales modelu. Napisales tylko ze 900p po czym wnioskuje iz napewno nie jest to monitor 120/144hz. Co za tym idzie jedyne co osiagniesz ze 100, 120 czy 200 fpsow to szpan przed kolegami. Wszystko ponad te 60/75 to marnotrawienie mocy przerobowych karty bo ona wygeneruje te dodatkowe klatki (pobierajac wiecej pradu a co za tym idzie wydzieli wiecej ciepla), jednak twoje oko i tak nie dostrzeze roznicy bo niby jak skoro monitor i tak tych klatek nie wyswietli. Jedyny efekt jaki mozesz dostrzec przy wylaczonym vsync jest raczej negatywny (tzw. tearing). Reasumujac, wlacz vsync i bedzie najbardziej optymalnie. Pozdrawiam Gdybyś przeczytał pierwszy post, w którym napisałem, że przy nagrywaniu, co jest dla mnie kluczowe NIE MAM nawet 60fps tylko 40-50 czasaaasaaaami 60-70 to byś wiedział. 1 Link to post Share on other sites
saganov 10 Napisano 10 Września 2015 Udostępnij Napisano 10 Września 2015 Nagrywanie aby bylo jednoczesnie gralo sie komfortowo wymaga:szybkiego procesora(wysoka kompresja on the fly) lub szybkiego dysku (niska kompresja, duze pliki-do przekompresowania pozniej). Jesli w obu przypadkach masz slabe ogniwo to takie spadki beda sie zdarzaly. Link to post Share on other sites
Peshus 1 Napisano 10 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 10 Września 2015 O czym Ty do mnie gadasz człowieku? W Wiedźminie 3 nie mam problemów (Ultra) nawet przy nagrywaniu, grałem również w nowego AC, Mad Max, Gta V, i inne produkcje.. W żadnym nie miałem problemów (czasami, ale ulegało to często zmianie na lepsze) a w CS:GO mam. Nawet w World of Tanks nie miałem problemów z FPS'ami i przy nagrywaniu (przy wymaxowanym HD teksturach miałem te stałe 45-50fps przy nagrywaniu tylko o 5 mniej) ale to było stałe.. A nie bujało się jak chorągiew na wietrze. Link to post Share on other sites
Freso 1116 Napisano 10 Września 2015 Udostępnij Napisano 10 Września 2015 Tak z ciekawosci, po co ci tyle fps skoro monitor i tak wyswietli tylko 60/75, nie wiem jakie odswierzanie ma twoj monitor bo nie podales modelu. Napisales tylko ze 900p po czym wnioskuje iz napewno nie jest to monitor 120/144hz. Co za tym idzie jedyne co osiagniesz ze 100, 120 czy 200 fpsow to szpan przed kolegami. Wszystko ponad te 60/75 to marnotrawienie mocy przerobowych karty bo ona wygeneruje te dodatkowe klatki (pobierajac wiecej pradu a co za tym idzie wydzieli wiecej ciepla), jednak twoje oko i tak nie dostrzeze roznicy bo niby jak skoro monitor i tak tych klatek nie wyswietli.Jedyny efekt jaki mozesz dostrzec przy wylaczonym vsync jest raczej negatywny (tzw. tearing).Reasumujac, wlacz vsync i bedzie najbardziej optymalnie.Pozdrawiam Polecasz włączyć vsync w CSie? Pojęcie "input lagu" (a takowy właśnie jest skutkiem włączenia vsync) jest Ci chyba obce. 2 Link to post Share on other sites
sados2191 3 Napisano 10 Września 2015 Udostępnij Napisano 10 Września 2015 Zainstaluj najnowsze sterowniki ze strony amd. 1 Link to post Share on other sites
Peshus 1 Napisano 10 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 10 Września 2015 (edytowane) Polecasz włączyć vsync w CSie? Pojęcie "input lagu" (a takowy właśnie jest skutkiem włączenia vsync) jest Ci chyba obce. Vsync mam wyłączone. Spowalniało mi mysz, i było skakanie niemiłosierne FPS'ami. Vsync mam wyłączone. Spowalniało mi mysz, i było skakanie niemiłosierne FPS'ami. Dziś instalowałem, bo wczoraj reboot systemu ze względu na stary modem Myślałem, że popularny "format" da coś radę, jednak nic.. Edytowane 10 Września 2015 przez Peshus Link to post Share on other sites
jarnuszkiewiczm 1096 Napisano 10 Września 2015 Udostępnij Napisano 10 Września 2015 A masz włączoną wielowątkowość w grze? Tam jakaś taka opcja jest żeby CS korzystał z 2 rdzeni Link to post Share on other sites
Peshus 1 Napisano 10 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 10 Września 2015 A masz włączoną wielowątkowość w grze? Tam jakaś taka opcja jest żeby CS korzystał z 2 rdzeni Chodzi Ci chyba o wielordzeniowy rendering? Ta opcję mam odznaczoną - mimo 8 rdzeni w moim CPU CS czasami... Dławił się (bez nagrywania, 50-70fps ;x) Link to post Share on other sites
sados2191 3 Napisano 10 Września 2015 Udostępnij Napisano 10 Września 2015 Zainstaluj ze strony amd bo masz jakies asusa i wlacz renderowanie wielordzeniowe. Link to post Share on other sites
Peshus 1 Napisano 10 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 10 Września 2015 (edytowane) Zainstaluj ze strony amd bo masz jakies asusa i wlacz renderowanie wielordzeniowe. Asusa mam GPU -_- Gdybyś czytał wszystkie posty, wiedziałbyś, że renderowanie wielordzeniowe SPOWALNIA mi grę... Edytowane 10 Września 2015 przez Peshus Link to post Share on other sites
sados2191 3 Napisano 10 Września 2015 Udostępnij Napisano 10 Września 2015 (edytowane) http://iv.pl/images/79185885810498138026.png Jak byk w lewym górnym rogu jest napisane asus catalyst control center. Usuń sterowniki tym http://www.guru3d.com/files-get/display-driver-uninstaller-download,20.html i zainstaluj te http://support.amd.com/en-us/download/desktop?os=Windows+7+-+64 http://support.amd.com/en-us/download/desktop?os=Windows+7+-+32 Edytowane 10 Września 2015 przez sados2191 Link to post Share on other sites
bossk 1099 Napisano 11 Września 2015 Udostępnij Napisano 11 Września 2015 sprawdź jakie masz temperatury procka podczas nagrywania Link to post Share on other sites
Corr 161 Napisano 11 Września 2015 Udostępnij Napisano 11 Września 2015 http://sniper13.pl/csgo-jak-zwiekszyc-fps/ Rzeczywiście masz mało tych fps'ów. Ja na Phenom 945@3,75GHz mam zawsze stałe ponad 100 fps'ów. Obczaj tą stronkę.Mi to pomogło Link to post Share on other sites
Peshus 1 Napisano 11 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 11 Września 2015 (edytowane) sprawdź jakie masz temperatury procka podczas nagrywania Podczas nagrywania 40-60 fps a temperatury 50-65 stopni. Dodam, że przy gre np. W Wiedźmina 3 na wszystkich najwyższych (Z wyjątkiem tekstury na Wyoskie zamiast bardzo) tych fpsów mam 30-40 a temperatura waha się, ale max jaką osiągnąłem to 79 http://sniper13.pl/csgo-jak-zwiekszyc-fps/ Rzeczywiście masz mało tych fps'ów. Ja na Phenom 945@3,75GHz mam zawsze stałe ponad 100 fps'ów. Obczaj tą stronkę.Mi to pomogło Format - był 3 dni temu Reinstall - robiłem przed formatem z 4 razy Sprawdzanie spójności - przed chwilą zrobiłem, bez problemu. jedyną dla mnie opcją, która może pomóc to te bindy na czyszczenie tekstur.. Obczaję to i dam znać. Edytowane 11 Września 2015 przez Peshus Link to post Share on other sites
anarett 15 Napisano 11 Września 2015 Udostępnij Napisano 11 Września 2015 porównując do mojego 280x to fatalnie działa tobie kanter. na pierwszy ogień usuń sterowniki amd wszystkie i daj jakąś starszą wersję.im nowsze tym imo gorzej z działaniem csa jakieś 14.4 były by ok. dla przykładu u mnie na lapku po zainstalowaniu najnowszych sterów spadło mi z stabilnych 120 do 30 a na stacjonarnym z 250 do 100 co boli bo mam monitor 144hz . 1 Link to post Share on other sites
Peshus 1 Napisano 11 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 11 Września 2015 porównując do mojego 280x to fatalnie działa tobie kanter. na pierwszy ogień usuń sterowniki amd wszystkie i daj jakąś starszą wersję.im nowsze tym imo gorzej z działaniem csa jakieś 14.4 były by ok. dla przykładu u mnie na lapku po zainstalowaniu najnowszych sterów spadło mi z stabilnych 120 do 30 a na stacjonarnym z 250 do 100 co boli bo mam monitor 144hz . Z łaski swojej mógłbyś podać link do tych sterowników 14.4? Byłbym zobowiązany Link to post Share on other sites
Recommended Posts