dan-mark 426 Napisano 9 Września 2015 Udostępnij Napisano 9 Września 2015 Cześć, dzisiaj niespodziewanie ekran/matryca (?) przestała działać prawidłowo, ale nie do końca. Ale po kolei: Telefon działał sobie super fajnie, wszytko okej. Zdjąłem tylną klapkę, bo nie pamiętałem, czy włożyłem kartę SD. Klapka zdjęta, rzuciłem okiem, karta jest, no dobra. Założyłem klapkę z powrotem no i telefon odłożyłem na stół. Minęło jakieś 5 minut, odblokowałem ekran w oczy rzucił mi się jakiś "artefakt". Był to półprzeźroczysty pasek, około 4-5mm szerokości, na którym pokazywały się rożne odcienie kolorów, w zależności od tego, co się działo na ekranie. Ów pasek przebiega w połowie po panelu u dołu ekranu (strzałka, logo MS i lupa). Niestety zdjęcia będę mógł wrzucić jutro po południu, ale przy zwykłym spojrzeniu na ekran widać, jak połowa logo MS wygląda normalnie, a na drugiej są widoczne cieniutkie pasy pikseli. Chciałem wstawić wam zrzuty ekranu, ale na nich akurat wszystko jest okej. Drugim problemem jaki powstał, jest tragiczna jakość zdjęć/ filmów. Tak jakbym miał 1 Mpx a nie 8. Na lumii mam zainstalowaną testową wersję win 10 mobile. Wykonałem fabryczny reset telefonu, ale to nic nie dało. Jedyne co mi przychodzi do głowy, to downgrade do WP 8.1, być może to jakiś bug. Nic innego nie przychodzi mi do głowy, ściągałem i zakładałem klapkę wiele razy i wszystko było okej. Nie mam zielonego pojęcia co się stało z moim telefonem. Jakie cholerne znaczenie na tak słabą jakość zdjęć i artefakt może mieć zdjęcie klapki? Być może artefakt jest związany z niechcącym naciśnięciem na ekran podczas zdejmowania obudowy? Nawet jeśli tak, to w jaki sposób aparat stracił jakość? Dodam, że przeszperałem całe ustawienia, myśląc że coś się przestawiło w opcjach aparatu, ale nic nie znalazłem. Cytuj Link to post Share on other sites
BARTOL48 818 Napisano 9 Września 2015 Udostępnij Napisano 9 Września 2015 Najpierw downgrade do 8.1 i testy. Jak nic nie pomoże to gwarancja - nie ma co się zastanawiać Cytuj Link to post Share on other sites
dan-mark 426 Napisano 10 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 10 Września 2015 Dobra, jak dziś po południu wrócę do domu, to zrobię downgrade. Jakie testy masz konkretnie na myśli? Dobra, jeden problem ustąpił. Aparat znów robi bardzo dobre zdjęcia. Dziwne, ciekawe co było nie tak. Sam się naprawił? Cytuj Link to post Share on other sites
BARTOL48 818 Napisano 10 Września 2015 Udostępnij Napisano 10 Września 2015 Spróbuj najpierw VOL- i POWER przez 10s. Jeśli nic nie pomoże to downgrade - zobaczysz jak problem będzie dalej to testy możesz zrobić w NCS a jeżeli nie chcesz się bawić to najpewniej oddać na gwarancję ewentualnie jako niezgodność z umową i zwrot kasy. Cytuj Link to post Share on other sites
dan-mark 426 Napisano 10 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 10 Września 2015 Nie pomogło. Jak zrobię downgrade to dam znać. Lepiej będzie wybrać gwarancje, czy niezgodność? Na jaką niezgodność mogę się powołać? Cytuj Link to post Share on other sites
BARTOL48 818 Napisano 10 Września 2015 Udostępnij Napisano 10 Września 2015 Gwarancja to oddajesz telefon do naprawy. Jeśli to wada wyświetlacza to zapewne wymienią na nowy. Jak niezgodność z umową to oddajesz całkiem - możesz kupić kolejny egzemplarz. Jeśli to wada widoczna itd to niezgodność z umową za sprawą wadliwego wyświetlacza a nawet domniemanie wady ukrytej w momencie zakupu. Cytuj Link to post Share on other sites
Rozwiązanie dan-mark 426 Napisano 10 Września 2015 Autor Rozwiązanie Udostępnij Napisano 10 Września 2015 (edytowane) W takim razie zdecydowanie bardziej korzystna jest niezgodność.Ale na razie zrobię downgrade. #edit: Niestety downgrade do WP 8.1 nic nie dał. Jedyne co pozostało to oddać na gwarancję telefon, ale na razie tego nie zrobię. Telefon jest mi potrzebny,a ten pasek bardzo nie przeszkadza. Tak to wygląda http://zapodaj.net/205296d663ada.jpg.html http://zapodaj.net/cae4361d2eef7.jpg.html http://zapodaj.net/b153365f289c3.jpg.html Edytowane 10 Września 2015 przez dan-mark Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts