Skocz do zawartości

Windows "razem z laptopem" czy osobno? który lepszy?

Recommended Posts

Witam

Zastanawiam się nad kupnem laptopa.

Nasunęło mi się dzisiaj pytanie - czy lepiej kupić laptopa od razu z windowsem OEM na partycji recovery czy zainwestować w windowsa "na płytce" ?

1) czy są jakieś różnice? czy jakaś opcja jest z jakiegoś powodu lepsza od drugiej?

2) jak to wypada cenowo? czy windows z laptopem jest z jakiegoś powodu tańszy niż kupiony osobno na płytce np win 10 za ok 450 zł? 

Pozdrawiam

Przeważnie laptopa masz z Windowsem. Jak kupujesz notebooka bez windowsa to praktycznie kupisz go o te 300 PLN pewnie taniej. Ale to nie jest reguła. Jak kupujesz rozwiązania egzotyczne pt. Clevo Śmlevo itp itd to nie dostaniesz systemu musi go kupić osobno. No i pozostają Lenovo ( Chińska Republika Ubogich ) gdzie dużo modeli nie ma Windowsa w standardzie ( ukłon w kierunku droższej konkurencji )

Kiedyś byłem w sklepie na X. Chciałem kupić średni model Lenovo z windowsem - nie mieli ( na zamówienie ). Obliczyli model bez windowsa + box 100 PLN drożej niż model z Windowsem. Ostatecznie kupiłem sklepie nie dla idiotów 100 PLN taniej niż na początku.

Jak chodzi o różnice to z zakupem laptopa nie dostajesz płyty z systemem. Tak poza tym to taki sam system jak każdy.

Edytowane przez mklabs

miałem na myśli przede wszystkim te wszystkie programy które są instalowane razem z windowsem z partycji recovery. Brat ma lenovo i tych, wydaje mi się, że zbędnych programów jest od groma. Nie wierzę, że nie spowalniają one systemu. Jak uważacie? 

Powiedzcie mi jeszcze jak to jest z tymi programami które powinny być zainstalowane na laptopie np. dla zarządzania energią (czy jeszcze jakieś są niezbędne od strony prawidłowego funkcjonowania laptopa) ?

Jeżeli kupię windows z płyty to owe programy (program?) będę musiał zainstalować własnoręcznie czy będzie instalowany w jakiś sposób automatycznie? 

Edytowane przez Darius_2508

Wszystkie inne programy niezbędne do prawidłowego działania urządzenia pobierzesz ze strony producenta laptopa. Zanim wybierzesz producenta zapoznaj się w internecie z ich stronami firmowymi,czy bez problemu możesz wszystko pobrać. Ja z Assusem nie miałem kłopotów,wszystko było czytelnie i w naszym języku opisane...

Źle napisałem.W zależności od systemu musisz wgrać  odpowiednie sterowniki do wszystkich podzespołów komputera. http://www.instalki.pl/sterowniki/download/Laptopy/ASUS/Asus_A52F.html . Tu podaję przykład Asusa i tam są wymienione jakie. Łatwiej będzie ci pomóc kiedy zdecydujesz się już na jakąś firmę i model.

https://www.asus.com/support/Download/3/246/0/1/5Nc75yuvge9VKtyi/29/  - znów podaję jako przykład stronę Asusa.To nie reklama tylko ja z niej korzystałem.Inne firmy pewnie mają podobne. Ja poza sterownikami nie wgrywałem żadnych dodatkowych programów od nich.

Coś strona tnie moje wpisy....

Edytowane przez jarrino

ok, dziękuję za pomoc

a co myślicie o "czymś takim":
http://allegro.pl/microsoft-windows-8-1-pro-x32-64bit-oem-pl-fvat-i5632320309.html

czy jest to system w pełni oryginalny, legalny, z pewnego źródła (praktycznie same pozytywne komentarze, ludzie to kupują).
Jeżeli wszystko jest ok, to dlaczego jest o połowę tańszy od standardowych systemów sprzedawanych w standardowych sklepach ? 

O "czymś takim" proponuję ci zapomnieć.Im ładniej przygotowana strona z takimi rzeczami,tym łatwiej się domyślać,że to jakiś przekręt.Być może wyszedł byś z tego obronną ręką i jak lubisz ryzyko to bierz.Sam system może i legalny ale obwarowany jakimiś warunkami ,o których już sprzedawca nie pisze. Zadzwoń do nich i zapytaj czy jak u nich kupisz i potem zadzwonisz i sprawdzisz w Microsoft,dowiesz się,że ta licencja to jakaś studencka czy jakoś inaczej ograniczona to czy oddadzą ci pieniądze? Myślę,że nie otrzymasz pozytywnej odpowiedzi i będą jej unikać....

"Aukcja zgodna jest z regulaminem ALLEGRO oraz zasadami odsprzedaży MICROSOFT !"

Edytowane przez jarrino

Dzwoniłem właśnie do sprzedawcy tego systemu na allegro.

Zapytałem wprost dlaczego ten system jest o połowę tańszy nić sprzedawany normalnie w sklepach.

Otrzymałem odpowiedź: ponieważ jest sprzedawany bez oryginalnego opakowania i bez oryginalnej płyty.

Dostajemy wyłącznie naklejkę z kodem oraz kopię systemu na płycie.

Sprzedawca twierdzi, że jest to normalny system bez żadnych ograniczeń, żadna studencka czy też inna "niepełna".

jarrino co teraz o tym sądzisz? 

Fajnie ,że zdecydowałeś się zadzwonić i dowiedzieć.Mimo to dalej sądzę.że coś nie tak.Szkoda,że nie zapytałeś czy odda pieniądze jak coś będzie nie tak (po kontakcie z Microsoft). Oryginalny system z MS sprzedawany drogą elektroniczną (bez opakowania i płyty) nie jest 250 zł tańszy.Sposób odpowiedzi tego człowieka jest wprost żenujący i fatalnie wymyślony.Pamiętaj o jednym.To co piszę to jest tylko moje zdanie oparte na doświadczeniu i wiedzy uzyskanej nie tylko z Microsoft Polska. Wybór i tak zależy od ciebie.Pozdrawiam

Jasne, cenię Twoje zdanie.

Co do zwrotu to mam prawo zwrócić towar do 14 dni, tylko jak to wygląda w przypadku takiego towaru jak system OEM ? 

Co do uczciwości i rzetelności sprzedającego i aukcji, oryginalności produktu może zapytanie w formie maila do Microsoftu z linkiem do aukcji rozwieje wszelkie wątpliwości? 

W sumie to cię nic nie kosztuje więc możesz spróbować ale jak Microsoft ma sprawdzić legalność kluczy kiedy ich nie widzi? Myślę,że właśnie taką otrzymasz odpowiedź bo rozmawiałem z nimi na ten temat. Chyba,że mają ze sprzedawcą jakiś układ w co wątpię.Gdybym ci zaproponował 1000 Funtów po 2,45 zł to brał byś bez zastanowienia?