Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, mam problem, zauważyłem, że mój system (Win 10 świeżo zainstalowany ma może miesiąć nie więcej) znacznie zwolnił. Szukając przyczyny zauważyłem praktycznie stałe zużycie dysku na poziomie 100%. Ktoś ma jakiś pomysł? Obecnie robie skan CCleaner, Malwarebytes i Avastem.

Wczoraj po czyszczeniu komputera jakby jest troszke lepiej, ale miejscami muli go dość mocno gdy dysk jest na 100%. Właśnie nie mam żadnych programów obciążających dysk. BYwa tak, że dysk chodzi na 100% a najwieksze zuzycie dysku jest w procesie SYSTEM. Dziwna sprawa

Wyłącz sobie automatyczne aktualizacje oraz sieć wifi jako "taryfową". Od razu spadnie użycie dysku do zera.

A jak nie to normalnie zostaw kompa na noc niech ściągnie cały ten crap microsoftu, pomieli i skompiluje a na następny dzień będzie już oki doki.

Ale weź to jakoś ogarnij, zrób kolejkowanie procesów względem użycia dysku, bądź CPU (najlepiej oba ) tak aby u góry były te co najwięcej używają. 

Wyłącz sobie automatyczne aktualizacje

Nie wiem czy się da wyłączyć całkowicie na win 10. Czytałem coś że jest z tym problem, ale sam 10-tki nie mam więc na 100% pewny nie jestem. 

Połączenie taryfowe dla wifi blokuje pobieranie aktualizacji oraz udupia windows update na jakiś czas. Jak ustaje ssanie i instalowanie to dla mnie jasne że update i szit z microszitu się instaluje. Nie trzeba do tego żadnych egzotycznych programów czy umiejętności.

Wystarczy ustawić połaczenie taryfowe dla wifi i sprawdzić.

Rzeczywiście aktualizowania nie wyłączy, nie doczytałem że to 10 wersja. 

Dzieki, w takim razie dziś zostawie kompa na noc i zobaczymy. Jak nie zadziała to powyłaczam ten chłam. Dziwna sprawa, bo sprawdzałem czy są jakies aktualizacje na Win Update. Jak mi komp zaczyna mulic to pierwsze co sprawdzam. Miałem nawet kilka przypadków, że np. w momencie wyłączał mi się dzwięk w kompie nie wiedziałęm co sie dzieje, pomogł restart kompa i zrobienie updatu. Nieładnie MS, tak wymuszac updaty.

keanu witam w klubie :D

co prawda u mnie dysk - plextor m5s zachowuje się normalnie ale win 10 ehh ...

Albo dźwięku nie ma, albo nie działa przeglądarka - stron nie ładuje, ale ts i co innego normalnie działa, albo inne problemy. A jak zrobie restart, zrobi aktualizacje i wszystko pięknie działa ..