Hindivak 1 Napisano 2 Września 2015 Udostępnij Napisano 2 Września 2015 Witam Chciałbym z mojego komputera udostępnić internet na PC mojej Dziewczyny. Przeczytałem już multum wątków i nie mogę tego ogarnąć. Udostępniłem go na mojej karcie sieciowej (zintegrowanej), a na Realteku 8139 wpiąłem kabel który idzie do drugiego PC. Lecz na obu komputerach pokazuje to łącze jako "Niezidentyfikowane". Czytałem coś, że trzeba adresy IP poustawiać, coś o DHCP ale internetowych spraw nie ogarniam. Jeżeli ktoś by miał poradnik jak to zrobić, lub poświęciłby chwilę i przeszedł to ze mną, to byłbym niezmiernie wdzięczny Pozdrawiam Paweł Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 2 Września 2015 Udostępnij Napisano 2 Września 2015 W jaki sposób ty pobierasz internet do swojego PC-ta? Cytuj Link to post Share on other sites
Hindivak 1 Napisano 2 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 2 Września 2015 Wynajmuję mieszkanie i Kobitka udostępnia swój internet, więc u mnie wystaje tylko kabel z wtyczką. Gdyby nie to, nie kombinował bym w ten sposób Cytuj Link to post Share on other sites
majtki 0 Napisano 2 Września 2015 Udostępnij Napisano 2 Września 2015 (edytowane) Gdy podpinasz komputer do komputera to musisz zrobic tak zwanego crossa Musisz kupic zrcosowany kabel LUB miec zaciskarke i wolna wtyczke rj45, obciac kabel, poustawiac zylki w odpowiedniej kolejnosci, zacisnac wtyczke w zaciskarce i juz. LUB najzwyczajniej kup malego najtanszego switcha za 20zl, wepnij w niego kabel od gosciowki i 2 dodatkowe kable, jeden do twojego kompa, drugi do kompa dziewczyny. Edytowane 2 Września 2015 przez majtki Cytuj Link to post Share on other sites
Hindivak 1 Napisano 2 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 2 Września 2015 (edytowane) Czyli mam rozumieć, że wszystko jest git, pozostaje mi tylko wymienić kabel na crossowany i bagla? Droższy jest taki ?A Router się do tego nada? Dysponuję TP-Linkiem TL-WR340G. Edytowane 2 Września 2015 przez Hindivak Cytuj Link to post Share on other sites
PawelQ 107 Napisano 2 Września 2015 Udostępnij Napisano 2 Września 2015 (edytowane) Nada, wystarczy we wepniesz się w żółte (LAN) wejścia i powinien działać normalnie jak switch. WAN zostaw pusty. Niestety nie pamiętam, czy trzeba coś jeszcze w routerze konfigurować (w niektórych trzeba zmienić tryb pracy). EDIT. W tej opcji nie musisz mieć kabla "skrosowanego". Edytowane 2 Września 2015 przez PawelQ Cytuj Link to post Share on other sites
Hindivak 1 Napisano 2 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 2 Września 2015 Małe sprostowanko, mój kabel jest skrosowany. Teraz porównałem jego wtyczkę i wtyczkę tego od internetu, widać, że jest inna kolejność kabelków w środku. Jakieś rady? Cytuj Link to post Share on other sites
filo301 272 Napisano 2 Września 2015 Udostępnij Napisano 2 Września 2015 https://pl.wikipedia.org/wiki/Auto_MDI-MDIXTylko dodam, ze większość urządzeń to potrafi. Cytuj Link to post Share on other sites
Hindivak 1 Napisano 2 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 2 Września 2015 Sukces!Pożyczyłem od Braciaka zasilacz do tego routera (bo gdzieś go kiedyś musiałem zapodziać). Kabel z netem podłączyłem pod WAN, nasze komputery pod LAN i bagla. Czemu wg. Ciebie PawelQ nie mogłem tak podłączyć? Jedynie tą metodą chodzi mi internet, gdy podpiąłem wszystkie kable pod LAN nie wykrywało mi internetu. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts