Skocz do zawartości

Udostępnienie internetu Windows 8 kablem na inny komputer

Recommended Posts

Witam

Chciałbym z mojego komputera udostępnić internet na PC mojej Dziewczyny. Przeczytałem już multum wątków i nie mogę tego ogarnąć. Udostępniłem go na mojej karcie sieciowej (zintegrowanej), a na Realteku 8139 wpiąłem kabel który idzie do drugiego PC. Lecz na obu komputerach pokazuje to łącze jako "Niezidentyfikowane". Czytałem coś, że trzeba adresy IP poustawiać, coś o DHCP ale internetowych spraw nie ogarniam. Jeżeli ktoś by miał poradnik jak to zrobić, lub poświęciłby chwilę i przeszedł to ze mną, to byłbym niezmiernie wdzięczny :P

Pozdrawiam

Paweł :)

Gdy podpinasz komputer do komputera to musisz zrobic tak zwanego crossa

Musisz kupic zrcosowany kabel LUB miec zaciskarke i wolna wtyczke rj45, obciac kabel, poustawiac zylki w odpowiedniej kolejnosci, zacisnac wtyczke w zaciskarce i juz.

lan_cable1jpg.gif?w=570&h=640

LUB najzwyczajniej kup malego najtanszego switcha za 20zl, wepnij w niego kabel od gosciowki i 2 dodatkowe kable, jeden do twojego kompa, drugi do kompa dziewczyny.

Edytowane przez majtki

Czyli mam rozumieć, że wszystko jest git, pozostaje mi tylko wymienić kabel na crossowany i bagla? :P

Droższy jest taki ?

A Router się do tego nada? Dysponuję TP-Linkiem TL-WR340G.

Edytowane przez Hindivak

Nada, wystarczy we wepniesz się w żółte (LAN) wejścia i powinien działać normalnie jak switch. WAN zostaw pusty.

Niestety nie pamiętam, czy trzeba coś jeszcze w routerze konfigurować (w niektórych trzeba zmienić tryb pracy).

EDIT.

W tej opcji nie musisz mieć kabla "skrosowanego".

Edytowane przez PawelQ

Sukces!
Pożyczyłem od Braciaka zasilacz do tego routera (bo gdzieś go kiedyś musiałem zapodziać). Kabel z netem podłączyłem pod WAN, nasze komputery pod LAN i bagla. Czemu wg. Ciebie PawelQ nie mogłem tak podłączyć? Jedynie tą metodą chodzi mi internet, gdy podpiąłem wszystkie kable pod LAN nie wykrywało mi internetu.