Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

Pojawił się u mnie błąd ( blue screen ).

Posiadam taki zestaw :

Procesor : Intel Core i3-4170 3.7ghz

Karta Graficzna : MSI R9270 Gaming 2gb

RAM : Kingston HyperX 4gb CL9 1600

Obudowa : Zalman Z3

Płyta Główna : Asus H86M-G

Zasilacz : Corsair 450W

Dysk : Seagate Barracuda 1TB

Monitor : Samsung S22D390

Wczesniej mialem podobny błąd ( podczas grania ) komputer się czasami wyłączał i prawdopodobnie był to problem spowosowany temperaturami. Znajomy informatyk wymienił pastę na procku, karcie i radiatorze mostka oraz przełożył kostkę ramu z pierwszego (od lewej) slotu to trzeciego. W każdym razie dalej od procka.

Bluescreeny ustały. Ale dzis znów się pojawiły ale nie tylko podczas grania ale także gdy komputer był w stanie spoczynku o ile pulpit i zakładka firefoxa na belce mu nie przeszkadzała. Najpierw po kilkunastu minutach gry sie wylaczyl a pozniej automatycznie włączył. Proces sie powtorzyl a za trzecim razem komputer po wylaczeniu i kilku próbach włączenia został przeze mnie pozbawiony zasilania ( wyłączyłem zasilacz ). Poczekałem kilka minut , włączyłem zasilacz, kompa odpaliłem i działa :)

Obserwuje teraz cały czas temperatury ale podczas całej dzisiejszej gry nie poskoczyła powyzej 71 stopnii.

Po włączeniu sie automatycznie komputera pojawiał się taki komunikat : http://zapodaj.net/3318a118a181c.png.html

Mimo iż raz kliknąłem "wyszukaj rozwiazanie" nic sie nie stało.

Sproboje zrobic zdjęcie bluescreena ale z racji iz sie krotko wyswietla moze byc trudno.

Czym spowodowany może byćten błąd ?

Minidumpa nie otworzysz i nie zrozumiesz, dopóki nie opanujesz WinDbg dlatego chciałbym, żebyś tutaj wrzucił zrzut pamięci(chodzi mi o dokładne zlokalizowanie problemu). Tak jak @jarrino napisał jest to błąd 0x3B, czyli wyłączenie sprzętu przed utratą danych i może to powodować sterownik od karty graficznej, który jest przestarzały lub pamięć RAM może być uszkodzona i trzeba byłoby ją sprawdzić MemTest86.

Sterownik mówisz ? To ja tu mogę dodać dwie kwestię.

Jakies 3 dni temu podłączyłem komórkę ( Xperja J ) do komputera za pomocą USB w celu przesłania kilku filmów ktore sie nie mogly przeslac gdyz wymagały przetworzenia by zdolne był do otworzenia na komórce. Proces tego przetwarzania "stał w miejscu" i wtedy zaczęły się crashe, konkretnie pierwszy podczas grzebania w pamieci fona / przesylania.

Druga rzecz odnosnie sterownika. Zdarzyło sie 2-3 razy ze ekran wyłaczył sie na kilka sekund po czym znów włączył ( mam tu na mysli blackscreen) po czym pojawiał się dymek z informacją iż "Sterownik AMD przestał odpowiadac ale juz odzyskał sprawnosc" czy cos podobnego. Sterowniki mam z płyty dołączonej do karty graficznej.

Patrze jak ten MemTest wygląda. Osobiscie nie znam sie bardzo na elektronice i moze to sie wydac glupie ale nie chciałbym sie bawic w takie rzeczy. Jest jakas alternatywa ? Co do zrzutu pamięci mógłbys to bardziej wytlumaczyc ? Chodzi o ten plik ?

Jeśli masz je z płyty to wychodzi na to, że karta nie widziała aktualizacji dobre 2 lata. Wejdź tutaj i ściągnij sterowniki beta. Sterowniki beta są jak najbardziej stabilne tylko AMD nie wystawia certyfikatu bo musi za to płacić. Jeśli nie chcesz się bawić memtest'em to zostaje Ci wpisać w uruchom mdsched i uruchomić test. Najpierw wykonaj to potem zobaczymy dalej.

Mdsched to jest narzędzie w windowsie ?

Tak

Po dokonanym tescie skad bd wiedzial czy jest wszystko ok czy nie.

Wyświetli Ci się monit w powiadomieniach(ikonki w prawym dolnym rogu )

czy jest to bezpieczne i czy po ukonczeniu tego nie bd musial grzebac w biosie ?

Jest to bezpieczne i automatyczne zadanie windows. Nie, nie będziesz musiał. 

Oraz czy takie aktualizowanie starownika jest poprawne ?

Nie, Microsoft pobiera tylko sterowniki z WHQL czego AMD nie lubi robić za często. Osobiście nie spotkałem się w win7 propozycji aktualizacji sterowników dla karty graficznej. Dopiero win10 aktualizuje mi większość programów bez informacji.....

Edytowane przez Xeinaemm

Dobra w weekend to porobie bo w tygodniu mam malo czasu szczerze mowiac :) Odezwe sie po testach :)

O jeszcze przy okazji dopytam z czystej ciekawosci.

Czy jeżeli dana karta jest dla przykładu od MSI, XFX, Gigabyte itd to są nałożone dodatkowe sterowniki do karty od tych firm ? Chodzi o to czy wszelkie modyfikacje wprowadzane do "podstawowej wersji karty" orzez te firmy wiążą się znowymi sterownikami ?

Dobra w weekend to porobie bo w tygodniu mam malo czasu szczerze mowiac :) Odezwe sie po testach :)

O jeszcze przy okazji dopytam z czystej ciekawosci.

Czy jeżeli dana karta jest dla przykładu od MSI, XFX, Gigabyte itd to są nałożone dodatkowe sterowniki do karty od tych firm ? Chodzi o to czy wszelkie modyfikacje wprowadzane do "podstawowej wersji karty" orzez te firmy wiążą się znowymi sterownikami ?

Sterowniki dla wszystkich kart są identyczne bez różnicy czy karta jest referencyjna czy nie. Inną sprawą jest dołączone do nich dodatkowe oprogramowanie przewidziane przez producenta np do OC czy kompleksowych informacji na temat karty pomocnych przy OC(głównie jako jeden program). Producenci kart pokroju MSI,Gigabyte,Zotac itd. mogą zmieniać wygląd,system chłodzenia, czasami również ilość pamięci zmieniają, jeśli zajdzie taka potrzeba na rynku oraz podbijają taktowania rdzenia tworząc bardziej wydajne jednostki niżeli referent. 

Edytowane przez Xeinaemm

Konsultowałem to też z innym znajomym obeznanym. Twierdzi iż miał podobny błąd a by go rozwiązać muszę wyjąć kość, przetrzeć styki i włożyc najlepiej w inny slot. Szczerze mówiac to mozliwe ze cos w tym jest. Wczesniej kiedy tez mialem bledy z ramem to ram zostal przelozony z 1 do 3 slotu ( chyba pisałem ) i styki przetarte. Czy mozliwe ze problem nawrócił a jeżeli tak to czym to jest spowodowane ?

Konsultowałem to też z innym znajomym obeznanym. Twierdzi iż miał podobny błąd a by go rozwiązać muszę wyjąć kość, przetrzeć styki i włożyc najlepiej w inny slot. Szczerze mówiac to mozliwe ze cos w tym jest. Wczesniej kiedy tez mialem bledy z ramem to ram zostal przelozony z 1 do 3 slotu ( chyba pisałem ) i styki przetarte. Czy mozliwe ze problem nawrócił a jeżeli tak to czym to jest spowodowane ?

Najczęściej zmienia kiedy ma się podejrzenie o uszkodzeniu wejścia tylko, że w tym wypadku jeśli slot jest uszkodzony komputer nie przejdzie POST'a czyli sprawdzania sprzętu i wyda sygnał(Przyznam się dokładaniem nie wiem jak komputer rozpoznaje uszkodzenie kości ram czy slotu ale zakładam, że w momencie kiedy kość lub slot nie przekaże odpowiedzi zgłasza problem). Jeden krótki dźwięk jest oznaką przejścia testu. Dlatego chciałbym np żebyś wykonał taki test przy użyciu memtest86 czy już zwykłym windowsowskim poleceniem na brak błędów w kości RAM.