contek 0 Napisano 31 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2015 Witam, mam problem z temperaturą ww. procesora. Mianowicie podczas spoczynku temperatura wynosi lekko ponad 40 st. natomiast podczas stresu skacze nawet do 80 st. I tu moje pytanie brzmi czy jest to normalna temperatura dla tego procesora? Dodam, że oglądając filmy oraz czytając posty na temat temp. tego procesora zauważyłem, że normalnie w stresie innym użytkownikom temperatura nie przekracza nawet 60 st.Zamontowałem dodatkowe wentylatory u góry obudowy licząc, że temperatura spadnie, i spadła o niecałe 5 st.Proszę o pomoc Cytuj Link to post Share on other sites
PLSBX 319 Napisano 31 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2015 Jaką masz obudowę i chłodzenie? Cytuj Link to post Share on other sites
contek 0 Napisano 31 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2015 Obudowa to Raijintek Arcadia, a chłodzenie BOXowe Cytuj Link to post Share on other sites
pprzemo 2 Napisano 31 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2015 Obudowa to Raijintek Arcadia, a chłodzenie BOXowe I wszystko jasne.Wymien Boxowe a zaloz np: Spartan PRO HE924 i temperatura odrazu spadnie. Cytuj Link to post Share on other sites
contek 0 Napisano 31 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2015 Jednak czytając inne fora i oglądając filmy z prezentacji temperatura przy chlodzeniu BOXowym własnie nie przekraczala 60 st. Cytuj Link to post Share on other sites
blaven 304 Napisano 31 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2015 Jaką masz kartę graficzną i ile wentylatorów masz w obudowie? Cytuj Link to post Share on other sites
contek 0 Napisano 31 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2015 Karta graficzna: GTX 960 JetStream 2GB Wentylatorów mam razem 3 wszystkie ustawione na wypychanie powietrza.Dodam też, że u kolegi który ma ten sam procesor i BOXa temperatura jest normalna. Cytuj Link to post Share on other sites
Wento 1825 Napisano 31 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2015 Jak masz wszystkie wentyle na wypychanie powietrza to sie nie dziw wysokimi temperaturami . Ustaw dwa na wciąganie i jeden na wylot. Powinno być lepiej. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Dreacreator 14 Napisano 31 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2015 (edytowane) Masz wszystkie wentylatory ustawione na wypychanie, wobec czego w obudowie powstaje podciśnienie. Wypychane powietrze musi zostać jakoś uzupełnione, więc, że się tak wyrażę, "wali drzwiami i oknami", omijając często filtry, i niosąc ze sobą kurz. Sprawdź, czy radiator nie jest zakurzony. Jeśli jest, to go oczywiście odkurz (ale uważaj, by nie uszkodzić wentylatora - przytrzymaj go podczas odkurzania). Pasta nakładana na boxowe chłodzenie przez Intela jest bardzo kiepskiej jakości, i po pewnym czasie traci swe, i tak wątpliwe, walory. Możliwe, że przydałoby się wymienić pastę, gdyż ta po prostu wyschła. Wymiana chłodzenia na inne, nawet przytoczonego wyżej spartana od silentiumpc + wymiana pasty to najlepsze wyjście. Uzyskasz mniejsze temperatury i lepszą kulturę pracy. EDIT: Pomyśl też o usprawnieniu obiegu powietrza w obudowie. Gdzie masz zamontowane wentylatory? Wentylatory z przodu powinny wciągać powietrze, te z tyłu wypychać je, te u góry również wypychać. Edytowane 31 Sierpnia 2015 przez Dreacreator Cytuj Link to post Share on other sites
contek 0 Napisano 31 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2015 (edytowane) Jest jeden problem bo z przodu nie jestem wstanie zamontować wentylatora gdyż kabel jest za krótki tak samo jak śruby są za duże Natomiast gorące powietrze unosi się do góry wiec chyba ustawienie górnego na wciąganie mija się z celem choć mogę się mylić. Ten sprzęt który mam ma ledwo tydzień. Więc nie jest zakurzony w dodatku dzisiaj montowałem dodatkowe wentylatory. Możliwe że we wrześniu zakupie ww. chłodzenie do procesora. Dziękuję wszystkim za rady. Edytowane 31 Sierpnia 2015 przez contek Cytuj Link to post Share on other sites
blaven 304 Napisano 31 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2015 Uruchom komputer z otwartą obudową. "Zestresuj" procesor i sprawdź co się stanie. Cytuj Link to post Share on other sites
Wento 1825 Napisano 31 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2015 A na dole masz możliwość montazu? Ew.kup przedłużki do wentylatorów. Cytuj Link to post Share on other sites
contek 0 Napisano 31 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2015 Na dole zamontowany jest zasilacz Cytuj Link to post Share on other sites
Dreacreator 14 Napisano 31 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2015 Wentylator od procesora dobrze podpięty pod płytę główną (wtyk cpu_fan)? Jakie osiąga obroty? Możesz je odczytać np. programem HWMonitor. Cytuj Link to post Share on other sites
contek 0 Napisano 31 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2015 Temperatura teraz przy otwartej obudowie spadła do 63 st max. Wentylator jest dobrze zamontowany i osiąga obroty max 1800 RPM Chyba faktycznie muszę ustawić jeden z wentylatorów na wlot, pytanie tylko który, ten nad procesorem czy obok. Cytuj Link to post Share on other sites
Dreacreator 14 Napisano 31 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2015 (edytowane) Tak więc masz złą cyrkulację powietrza w obudowie. Przynajmniej jeden wentylator powinien być wpychający powietrze do obudowy, najlepiej z przodu. Te u góry mają wypychać, czyli masz dobrze. Te z tyłu również mają wypychać. Ewentualnie na dole mają wciągać. Przy dobrej cyrkulacji powietrza temperatury w zamkniętej obudowie są niższe niż w otwartej. Edytowane 31 Sierpnia 2015 przez Dreacreator Cytuj Link to post Share on other sites
contek 0 Napisano 31 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2015 (edytowane) Właśnie nie jestem w stanie zamontować wentylatora z przodu na wciąganie gdyż śruby które dostałem w zestawie są za duże na te dziurki w obudowie. W domu też nie znalazłem dobrych zastępczych. Dobrze ja już wszystko wiem Zamienię miejscami wentylator z tylu który był w zestawie z obudową z nowym który kupiłem na przód obudowy. Jednak nie bo te również są ogromne.... Edytowane 31 Sierpnia 2015 przez contek Cytuj Link to post Share on other sites
Goro1990 683 Napisano 31 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2015 gdyż śruby które dostałem w zestawie są za duże na te dziurki w obudowie Niemożliwe Cytuj Link to post Share on other sites
contek 0 Napisano 31 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2015 (edytowane) Jak widać tak, na tym filmie widać z przodu bardzo małe dziurki na śrubki. https://youtu.be/b55s6I5kWzI?t=44 Możliwe, że będę musiał zainwestować w gumowe kołki dla wentylatora. Edytowane 31 Sierpnia 2015 przez contek Cytuj Link to post Share on other sites
Wento 1825 Napisano 31 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2015 Zamontuj wentylator na trytytki . Cytuj Link to post Share on other sites
dudus8 493 Napisano 31 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2015 U mnie w Nzxt H230 mam w spoczynku 35-36 stopni. Podczas obciążenia ponad 40 stopni na boxie. Mam 2 wentylatory 120 mm jeden na prodzie a drugi na tyle. Boxowe chłodzenie kręci się u mnie około 1000 obrotów. Cytuj Link to post Share on other sites
contek 0 Napisano 1 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 1 Września 2015 Dobrze, temat już raczej rozwiązany wystarczy dodać wentylator z przodu, tylko pytane co to jest ten wentylator na trytytki Cytuj Link to post Share on other sites
Wento 1825 Napisano 1 Września 2015 Udostępnij Napisano 1 Września 2015 (edytowane) @up Plastikowe opaski, wpisz na googlach . U mnie w Nzxt H230 mam w spoczynku 35-36 stopni. Podczas obciążenia ponad 40 stopni na boxie. Mam 2 wentylatory 120 mm jeden na prodzie a drugi na tyle. Boxowe chłodzenie kręci się u mnie około 1000 obrotów. Nie wiem jak to robisz, na macho mam gorsze temperatury w stresie na ~316rpm. Edytowane 1 Września 2015 przez Crout Cytuj Link to post Share on other sites
dudus8 493 Napisano 1 Września 2015 Udostępnij Napisano 1 Września 2015 Myślałem właśnie żeby wyrzucić tego boxa i założyć prawdziwe chłodzenie. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts