Skocz do zawartości

Temperatura i5-4460

Recommended Posts

Witam, mam problem z temperaturą ww. procesora. Mianowicie podczas spoczynku temperatura wynosi lekko ponad 40 st. natomiast podczas stresu skacze nawet do 80 st.

I tu moje pytanie brzmi czy jest to normalna temperatura dla tego procesora? Dodam, że oglądając filmy oraz czytając posty na temat temp. tego procesora zauważyłem, że normalnie w stresie innym użytkownikom temperatura nie przekracza nawet 60 st.

Zamontowałem dodatkowe wentylatory u góry obudowy licząc, że temperatura spadnie, i spadła o niecałe 5 st.

Proszę o pomoc

Masz wszystkie wentylatory ustawione na wypychanie, wobec czego w obudowie powstaje podciśnienie. Wypychane powietrze musi zostać jakoś uzupełnione, więc, że się tak wyrażę, "wali drzwiami i oknami", omijając często filtry, i niosąc ze sobą kurz. Sprawdź, czy radiator nie jest zakurzony. Jeśli jest, to go oczywiście odkurz (ale uważaj, by nie uszkodzić wentylatora - przytrzymaj go podczas odkurzania).

Pasta nakładana na boxowe chłodzenie przez Intela jest bardzo kiepskiej jakości, i po pewnym czasie traci swe, i tak wątpliwe, walory. Możliwe, że przydałoby się wymienić pastę, gdyż ta po prostu wyschła.

Wymiana chłodzenia na inne, nawet przytoczonego wyżej spartana od silentiumpc + wymiana pasty to najlepsze wyjście. Uzyskasz mniejsze temperatury i lepszą kulturę pracy.

EDIT: Pomyśl też o usprawnieniu obiegu powietrza w obudowie. Gdzie masz zamontowane wentylatory? Wentylatory z przodu powinny wciągać powietrze, te z tyłu wypychać je, te u góry również wypychać.

Edytowane przez Dreacreator

Jest jeden problem bo z przodu nie jestem wstanie zamontować wentylatora gdyż kabel jest za krótki tak samo jak śruby są za duże :D

Natomiast gorące powietrze unosi się do góry wiec chyba ustawienie górnego na wciąganie mija się z celem choć mogę się mylić.

Ten sprzęt który mam ma ledwo tydzień. Więc nie jest zakurzony w dodatku dzisiaj montowałem dodatkowe wentylatory.

Możliwe że we wrześniu zakupie ww. chłodzenie do procesora. 

Dziękuję wszystkim za rady. :)

Edytowane przez contek

Tak więc masz złą cyrkulację powietrza w obudowie. Przynajmniej jeden wentylator powinien być wpychający powietrze do obudowy, najlepiej z przodu. Te u góry mają wypychać, czyli masz dobrze. Te z tyłu również mają wypychać. Ewentualnie na dole mają wciągać.

Przy dobrej cyrkulacji powietrza temperatury w zamkniętej obudowie są niższe niż w otwartej.

Edytowane przez Dreacreator

Właśnie nie jestem w stanie zamontować wentylatora z przodu na wciąganie gdyż śruby które dostałem w zestawie są za duże na te dziurki w obudowie. W domu też nie znalazłem dobrych zastępczych.

Dobrze ja już wszystko wiem :D Zamienię miejscami wentylator z tylu który był w zestawie z obudową z nowym który kupiłem na przód obudowy.

Jednak nie bo te również są ogromne....

Edytowane przez contek

@up

Plastikowe opaski, wpisz na googlach ;).

U mnie w Nzxt H230 mam w spoczynku 35-36 stopni. Podczas obciążenia ponad 40 stopni na boxie. Mam 2 wentylatory 120 mm jeden na prodzie a drugi na tyle. Boxowe chłodzenie kręci się u mnie około 1000 obrotów.

Nie wiem jak to robisz, na macho mam gorsze temperatury w stresie na ~316rpm.

Edytowane przez Crout