Skocz do zawartości

Lg G4 czy Samsung S6?

Recommended Posts

super okazja na G4... a na poważnie wada fabryczna http://allegro.pl/lg-g4-aukcja-dla-kazdego-rowniez-firmy-lg-i5639488074.html

i nie jest to pojedynczy przypadek - http://forums.androidcentral.com/lg-g4/542623-lg-g4-screen-coating-issues-please-check-your-device.html

sam się zastanawiałem nad LG G4 / Meizu MX5 / Xiaomi Mi5 czy czekać na L940 (a SGS6 odpada bo nie chce mieć 2 takich samych telefonów - w październiku na przełużeniu umowy dostanę z firmy)... po wszystkich przemyśleniach i powyższej informacji LG odpadło głównie z powodu tej wady fabrycznej (?) czy też z powodu jakiejś wadliwej serii - wolę nie ryzykować bo potem nie przyjmują reklamacji u nas w kraju...

Edytowane przez Vieworld

Każdy telefon mniej lub bardziej się grzeje na obudowie. Gdzieś to ciepło musi być oddawane. Pamiętam jak grzały się stare Zetki, jak grzał się G3 czy M8. W M9/Z3+ podobno zostało to poprawione aktualizacjami przynajmniej w jakimś tam stopniu.

Większość różnic między tymi smartfonami została już poruszona w tym temacie. Osobiście posiadam Galaxy S6 Edge od premiery w Polsce i jestem bardzo zadowolony. Jeżeli martwisz się o utratę wydajności po kilku miesiącach to osobiście tego nie zauważyłem. 

Dla mnie LG G4 wyeliminowały przede wszystkim gabaryty tego telefonu i sztampowy design. 

Ja lubie duże telefony są wygodne w przeglądaniu internetu np. To co ma w sobie LG mi wystarcza podoba mi się ma to co potrzebuje. Tak samo jak RICA pisał/ła zgadzam się z porównaniem. Tylko martwi mnie ta wada wyświetlacza. Wydam 2tyś (około) i po 2 tyg będę musiał do serwisu zanieś i płacić za to bo nie uznają no to słabo. W listopadzie będę brał więc może coś z tym zrobią do tej pory się okaże. Dziękuje wszystkim za informacje :)

Tak Tak widziałem ten link, ale to też nie znaczy, że każdy model tak ma. Jeśli się trafi no trudno coś się wymyśli. Powtórze się, ale nie miałem jeszcze LG, a ten mnie urzekł swoim wyglądem i tak jak kris czy wielu inny mówi jest tańszy i to dość znacząco, a ogólnie samsungi są drogie jak by nie patrzeć. 

a meizu mx5 nie wchodzi w grę? https://www.xiaomiforsale.com/pl/meizu/227-meizu-mx5.html#/eu_plug-eu_plug_yes/typ_sieci-lte/kolor-silver_black/rozmiar_pamieci-32gb

co do zdjęć to lepsze powinien robić niż lg jeśli patrzeć na specyfikację bo ma większą matrycę..

Edytowane przez Vieworld

Yhm na pewno, szczególnie z przysłoną 2.2, póki co Chińczycy nauczyli się tylko robić świetną specyfikację na papierze, a w praktyce jest dno.

To są dobre zdjęcia? To się nawet nie umywa do flagowców od LG czy Samsunga :D

http://www.phonearena.com/news/Meizu-MX5-real-life-camera-images-camera-test-and-comparison-shows-what-the-20MP-shooter-can-do_id71049

• Popieram 1

Z tego co mi wiadomo, a może się mylę to flagowce Meizu mają aparaty od Sony, a wiadomo jakie Sony robią zdjęcia

Nie wszyscy robią dobrą tylko na papierze. Taki OnePlus One to dobry sprzęt, Xiaomi, Huawei to samo. Niektórym jeszcze sporo brakuje to fakt ale niektórzy już robią porządny sprzęt

@up

polecam oglądać w pełnej rozdzielczości a nie miniaturki:

LG G4 | ISO:200 - http://digitalcamerapolska.pl/download/lg_g4/lg_g4_sample_scena2.jpg

Meizu MX5 | ISO: 233 - http://i1.wp.com/gsminsider.com/wp-content/uploads/2015/07/Meizu-MX5-camera-photo-sample-GSMinsider.com-photo-5.jpg ( więcej )

większa matryca Meizu robi swoje... popatrzyłem to w nocnych scenach faktycznie LG jest całkiem niezłe ale w dzień.. to obrazek jest gorszej jakości... podciągnięte standardowo kolory i ostrość w sofcie stąd i zdjęcia wyglądają takie "soczyste i piękne" - da radę to wyłączyć? Co nie zmienia faktu, że faktycznie jak na smartfona robi niezłe zdjęcia, ale Meizu dla mnie wygrywa naturalnością - ale to już zależy co kto woli. Meizu posiada sensor IMX220 i co ciekawe lepsze robią zdjęcia niż na tym samym IMX'ie urządzenia Sony... taki paradoks.

Edytowane przez Vieworld

polecam oglądać w pełnej rozdzielczości a nie miniaturki:

Na stronie, do której dałem linka, widać jak na dłoni, że aparat radzi sobie słabo, to które wrzuciłeś widzę, że było robione z dobrym oświetleniem, a to z LG w naturalnych warunkach, więc kiepskie porównanie. 

Co ma jedno do drugiego? Skoro oba zdjęcia robione na podobnej czułości 200 vs 233 to nie ma różnicy czy robimy zdjęcia w cieniu czy na słońcu.. w obu przypadkach szum jeśli miałby się pojawić to ma być taki sam o ile oprogramowanie danego telefonu nie podpija "obrazka". Pomijając kwestię szumu to mnie interesuje jakość obrazka na 100% cropie (apropo późniejszego wydruku w formacie chociażby 30x45cm), bałbym się doostrzać zdjęcia do druku z aparatu LG ponieważ one z automatu są podbite w ostrości jak i kontraście czy kolorach.. dlatego Meizu dla mnie wygrywa bo łatwiej zapanować nad wszystkim (wielkość matrycy też ma znaczenie). Co by nie było czekam na L940, jeśli zawiodę się to kupię coś za ~1k zł (mi4?) a kieszonkowo będzie służyć tylko xt-10 do zdjęć na mieście, szkoda że L1020 nie ma następcy na obecne standardy..

@Xarix - dobrze zauważyłeś, same gamingowe monitory, a nawet jak do grafiki to ludzie czasem nadal myślą, że asus czy lg to idealny wybór...

Edytowane przez Vieworld

Vieworld tu się mylisz. Wielkość matrycy nie ma znaczenia (oczywiście nie mowie tu między 5 a 17 megapikseli)chociaż np iphone robią 8mpix i robi świetne zdjęcia. Wiec... megapiksele są narzucone przez osoby które produkują telefony żeby O głupic konsumentów. Bo każdy kto widzi wyższe cyferki myśli ze lepsze. A tu żeby nie być goloslownym ;)

http://allegro.pl/artykul/dlaczego-w-smartfonie-liczba-megapikseli-aparatu-nie-jest-najwazniejsza-50887

Edytowane przez sepik

Vieworld tu się mylisz. Wielkość matrycy nie ma znaczenia (oczywiście nie mowie tu między 5 a 17 megapikseli)

http://allegro.pl/artykul/dlaczego-w-smartfonie-liczba-megapikseli-aparatu-nie-jest-najwazniejsza-50887

a czytałeś to co wkleiłeś? to teraz ja zacytuję Twój link:

Megapiksel to jednostka opisująca liczbę elementarnych punktów matrycy CCD w urządzeniach elektronicznych służących do robienia zdjęć.

a teraz wracaj do wujka google i czytaj dalej.

Pozdrawiam

No i co w związku z tym?
To i tak nie zmienia faktu że im więcej megapikseli to będzie lepiej. To jest rozdzielczość. JAk chcesz wydrukować zdjęcie platak itp to i tak 16,20 megapikseli nie jest Ci potrzebne. Bo aparat kompaktowy nie dostarczy takiej jakości obrazu.

Czy megapiksele są ważne?

Producenci już w pewnym stopniu odpuścili długoletnią “wojnę” na ilość pikseli, ale w dalszym ciągu niektóre firmy są w stanie do kompaktów zapakować sporo ponad to, co jest tak naprawdę potrzebne.

Po pierwsze, megapiksele służą przede wszystkim do wydruków. Więcej nie znaczy lepiej, o czym szerzej za chwilę. Na razie przytoczymy tylko przykład – do stworzenia odbitki formatu A4 wystarczy sześć megapikseli. W obecnie produkowanych cyfrówkach można znaleźć 16, 18, a nawet 20-kilka milionów pikseli. Do niczego Ci się to nie przyda, bo nawet jeśli chcesz wydrukować plakat wielkości A0, to aparat kompaktowy nie dostarczy takiej jakości obrazu. Megapiksele nie mają nic z nią wspólnego; to jedynie określenie rozdzielczości.

Edytowane przez sepik

powtórzę po raz ostatni, na 100% cropie w naturalnym dziennym oświetleniu i przy niskich wartościach czułości to właśnie Meizu daje lepszą jakość aniżeli G4 z prostego powodu - ma większą matrycę i nie mówię tutaj o ilości pixeli, fakt, szkoda że wsadzono 20 a nie 16 milionów bo wtedy byłoby jeszcze lepiej, ale nie można mieć wszystkiego.

Dodatkowo przy drukowaniu zdjęć z tych smartfonów lepiej sprawdzi się ponownie Meizu z powodu braku tak podbitych zdjęć jak to robi G4. Nie mam pojęcia czy tryb manualny w Meizu istnieje i czy jest w pełni manualny, ale piszę tutaj odnośnie tego co widzę wynikowo na ekranie.

W sprawie wydruków A0 nikt nie mówi, ale do formatu 40x60cm dało radę drukować z Lumii 1020 - fakt, te 40 megapixeli trzeba było ścisnąć bo w 100% powiększeniu wyglądało tragicznie ze szczegółami ale po zamianie na 20-24Mpx powiem szczerze, że było naprawdę nieźle, no ale co tu dużo mówić, L1020 miało chyba największą matrycę w historii smartfonów (i po raz kolejny nie mówię o ilości pixeli).

Jeśli dalej chcesz walczyć i odbijać się o ścianę apropo tego, że megapixele nie są potrzebne a ja wcale o nich nie piszę to zarpaszam do mnie na zajęcia z fotografii lub prywatne lekcje przez skype bo nie mam ochoty tłumaczyć na forum co oznacza wielkość matrycy i czym się różni od ilości pixeli upchanych na niej. Nie jest regułą, że zawsze większa matryca jest lepsza (przykład: niektóre lustrzanki vs system micro 4/3), ale w tym przypadku tak jest.

Edytowane przez Vieworld