gtr76 6077 Napisano 6 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 Czekamy z niecierpliwością. Link to post Share on other sites
ruseus 567 Napisano 6 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 No więc tak. (Ale ja zacząłem ten post.) Skończyła mi się kawa, to też podzielę się wrażeniami (tak jak kolega @Pozaprawem666 prosił Gdybym miał oceniać (kolejno): 1. Brazylia Blue Diamond (średnio palona) 2. Brazylia Blue Diamond (jasno) 3. Etiopia Yirgacheffe (jasno) 4. Tanzania Kilimanjaro AA Rainforest Alliance (jasno) Na wstępie miejsce: Kawy kupiłem w palarni Gregorio (jest z Kołobrzegu bodajże), przez internet.Jest to mała palarnia, która (na plus) pali ziarna w niewielkich ilościa, dzięki czemu zamawiana kawa jest zawsze świeża. Duży plus dla samego Gregoria. Zamówiłem, i bez wcześniejszego kontaktu napisał do mnie że dorzucił mi Blue Diamond (wersja średnia) gratis, bym porównał sobie która mi bardziej smakuje (jakieś 30g. kawy). No i ta właśnie kawa najbardziej mi smakowała :3 Także dzięki (jeśli kiedykolwiek to przeczytasz, ale nie sądze ) Metoda:Drip: Hario v60-02 Szklany Młynek: Peter DienesWoda: ~90CCzas: 45s. + 2,5min.6g. na 100ml Blue Diamond: Bardzo aromatyczna kawa. Najbardziej mi smakowała średnio palona. Pięknie pachnie przed jak i po zaparzeniu, czuć aromaty orzechowe, karmelu i czekolady, trochę kwiatów. Smakuje cudownie. Lekka, delikatna kawa, o smaku karmelowo-czekoladowym. Lekko wyczuwalna, nie narzucająca się kwaskowatość. Pięknie pęcznieje podczas preinfuzji. Jaśniej palona wersja, posiada trochę więcej kwaskowatości w smaku. Polecam każdemu tę kawę! Yirgacheffe: Bardzo dobra kawa. Mieszanka aromatów karmelowo-cytrusowych, lekkie nuty kwiatowe. Super pachnie podczas zaparzania, i pęcznieje W smaku kwaskowata, o cięższych nutach karmelowych. Bardzo dobra kawa na co dzień. Daje (w sumie tak jak poprzedniczka) bardzo dobrego kopa Również polecam Tanzania: Ta kawa najmniej mi smakowała. Jest dla mnie za kwaśna. Zdecydowanie preferuję smaki karmelowe i orzechowe w kawach. Możliwie że to moja wina, i coś namieszałem przy proporcjach. Z dripa można wiele wydobyć, ale nie mam wiele czasu na zabawię z temperaturami wody. Dlatego też mi nie smakowała. Jeśli ktoś lubi nuty cytrusowo-owocowe. Polecam! Jeśli jest inaczej, lepiej nie bierzcie. Uwagi ogólne: Przekonałem się że kawa nie musi dużo kosztować. Na zdjęciu powyżej widnieje prawie 500g. kawy: Blue Diamond (jasna) - 100g.Blue Diamond (średnia) - 30g. (gratis)Yirgacheffe (jasna) - 100g. Tanzania (jasna) - 250g. Gdzie za całość (razem z przesyłką) zapłaciłem dokładnie: 43,56 zł Chyba się zgodzicie ze mną, że lepiej kupić świeżą kawę (data palenia 05.12.15), z małej palarni, niż nie wiadomo kiedy pakowaną i paloną z marketu, w porównywalnej cenie. No i też w marketach nie ma prawie kaw nadających się do metod alternatywnych (Drip, Chemex, AP, FP). Ocena ogólna: Bardzo zadowolony z zakupu 2 Link to post Share on other sites
radosuaf 807 Napisano 6 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 obecnie przerabiam dallmayr espresso, a za sobą mam oro Dalmayr Oro kupiłem w Lidlu w grudniu chyba, bo akurat kawa mi się skończyła i... większość poszła do śmieci - nie dało się tego pić... Z przyjemnych rozczarowań, firma "uszczęśliwiła" mnie mieloną Illy w świątecznej paczce i muszę przyznać, że jak na mieloną jest nieźle. Stopień przemiału w sam raz pod espresso (większość kaw jest mielona zbyt grubo) i całkiem świeża (robi się nawet namiastka cremy). Jeśli się komuś akurat zepsuje młynek, to można się taką poratować . Link to post Share on other sites
ruseus 567 Napisano 10 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2016 Parę dni temu zawitała do mnie kawa wprost z Austin, Texas, USA. tam też była palona. Data palenia 28.12.2015. https://images.tapatalk-cdn.com/16/01/10/a1129254238ed84e6cf8699143b46b91.jpg Ale jest czadowa!!!!! 3 Link to post Share on other sites
Outlaw666 588 Napisano 11 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2016 Przez Ciebie jest mi smutno, że jedyna kawa jaką teraz dysponuję to ziarnista z Lidla za 30zl/kg Podzieliłbyś się! Link to post Share on other sites
ruseus 567 Napisano 11 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2016 Jak znajdę jakieś male opakowanie to sie podzielę No a ja kupuje kawę po 70-90zł za kg. Ale też pijam rzadziej, dwa-trzy razy w tygodniu. Ale nie jest tak drogo jak myślałem. A tą z Texasu, Tweed, dostałem w prezencie akurat 1 Link to post Share on other sites
Outlaw666 588 Napisano 11 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2016 Zbankrutowałbym chyba, bo kawę piję prawie codziennie Czasami, jak mam dużo roboty, nawet więcej niż jedną. Aż sobie zrobię spis opisanych przez Ciebie tutaj kaw, żeby je samemu wypróbować jak pojawią się jakieś fundusze. Link to post Share on other sites
ruseus 567 Napisano 11 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2016 Drogie nie są Możesz sobie skomponować zestaw testowy na stronie. Zresztą sam zobacz http://www.kawagregorio.pl/kawa-palona-arabica-kawy-jednorodne/kawa-arabika-burundi 1 Link to post Share on other sites
Outlaw666 588 Napisano 11 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2016 (edytowane) Mogłeś mi nie pokazywać tej strony. Wczoraj wydałem większość wolnej kasy na RAM a Ty mi tu z taką perełką wyjeżdżasz... No nic, najwyżej będę jadł chleb posmarowany nożem. //Edit:A więc idą do mnie: Java Jampit, Kolumbia Excelso Santa Isabel i Brazylia Santos Edytowane 11 Stycznia 2016 przez Outlaw666 1 Link to post Share on other sites
ruseus 567 Napisano 11 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2016 Nóż nie jest taki zły w smaku Gratuluje zakupu! Do mnie idzie aktualnie Burundi Tak z ciekawości, jaką metodą patrzysz? 1 Link to post Share on other sites
Outlaw666 588 Napisano 11 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2016 Mielę młynkiem Hario Skerton, zaparzam w Domotti Vella. Ogólnie pojechałem po kosztach ale jestem zadowolony, bo nawet z marnej kawy z Lidla da radę wyciągnąć przyjemny smak i aromat. Link to post Share on other sites
ruseus 567 Napisano 11 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2016 Wiesz co, nie wiem czy kawiarnia nadaje się do jasnych (średnio palonych) kaw. (Po prostu nie wiem jakie kawy zaparza się w kawiarkach. Osobiście myslalem że tak jak w ekspresie, czyli ciemne. Najlepiej napisz do Gregoria (gdzieś na stronie ma podany mail) zanim on to wyślę, żeby się nie okazało że wziąłeś kawy, z których nie wydobędziesz smaku, tę metodą parzenia. Link to post Share on other sites
radosuaf 807 Napisano 11 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2016 (edytowane) Osobiście myslalem że tak jak w ekspresie, czyli ciemne A kto twierdzi, że w ekspresie (dość duży skrót myślowy - ciśnieniowy czy przelewowy?) tylko ciemne? Kawiarka to w dużym uproszczeniu ekspres ciśnieniowy . Edytowane 11 Stycznia 2016 przez radosuaf Link to post Share on other sites
ruseus 567 Napisano 11 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2016 (edytowane) No jeśli kawiarka to w uproszczeniu ekspres ciśnieniowy to powinna być ciemno palona kawa. Tu jest zupełnie inny czas kontaktu wody z kawa, w dodatku temperatury i brak wstępnego nakazania (preinfuzji). Kawy jasnej nie modna w ten sposób zaparzać ponieważ będzie gorzka, utraci większość nut smakowych. Dla mnie to nie ma sensu, bo po to się stosuje alternatywne metody by wydobyć nuty smakowe. Tak samo w przypadku ciemno palonej kawy i dajmy na to chemexu wyjdzie totalna lura nie nadająca się do picia. Edytowane 11 Stycznia 2016 przez ruseus Link to post Share on other sites
Outlaw666 588 Napisano 11 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2016 Gregorio mi odpisał, że kawy, które zamówiłem jak najbardziej będą się nadawały do kawiarki, bo są średnio palone. Link to post Share on other sites
ruseus 567 Napisano 11 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2016 No to przynajmniej nie ma watpliwości teraz Oczywiście jak dotrą to czekam na recenzje Link to post Share on other sites
Outlaw666 588 Napisano 11 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2016 Od czwartku czeka mnie długi weekend i akurat wracam do domu a jutro moja kawa ma zostać wysłana, więc będę miał czas i możliwości na przeprowadzenie spokojnych testów. Link to post Share on other sites
radosuaf 807 Napisano 11 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2016 No jeśli kawiarka to w uproszczeniu ekspres ciśnieniowy to powinna być ciemno palona kawa. Tu jest zupełnie inny czas kontaktu wody z kawa, w dodatku temperatury i brak wstępnego nakazania (preinfuzji). Kawy jasnej nie modna w ten sposób zaparzać ponieważ będzie gorzka, utraci większość nut smakowych. Dla mnie to nie ma sensu, bo po to się stosuje alternatywne metody by wydobyć nuty smakowe. Tak samo w przypadku ciemno palonej kawy i dajmy na to chemexu wyjdzie totalna lura nie nadająca się do picia. Ciemno palona kawa to raczej przelewówka albo tłoczek - ja zawsze kupuję średnio palone, bo ciemne to mogę wypić w cafe au lait - pół na pół z mlekiem . Link to post Share on other sites
ruseus 567 Napisano 11 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2016 O to to. Pomyliłem się, bo myślałem że jak kawiarka to tylko ciemna Link to post Share on other sites
Outlaw666 588 Napisano 16 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2016 (edytowane) Recenzje użytkowników (kolejność alfabetyczna, po kraju pochodzenia):Brazylia Blue Diamond:Bardzo aromatyczna kawa. Najbardziej mi smakowała średnio palona. Pięknie pachnie przed jak i po zaparzeniu, czuć aromaty orzechowe, karmelu i czekolady, trochę kwiatów. Smakuje cudownie. Lekka, delikatna kawa, o smaku karmelowo-czekoladowym. Lekko wyczuwalna, nie narzucająca się kwaskowatość.Pięknie pęcznieje podczas preinfuzji.Jaśniej palona wersja, posiada trochę więcej kwaskowatości w smaku.Polecam każdemu tę kawę! // @ruseusBrazylia Santos:Jest to kawa bardzo delikatna, o lekkim orzechowym aromacie. Goryczka prawie niewyczuwalna. Moc w skali od 1 do 6 oceniłbym na jakieś 2. Ma także słodkawy posmak przez co osoby dodające do kawy cukru mogą się bez niego obyć. Idealna na niedzielny, popołudniowy chillout. Ogólnie polecam osobom, które przy kawie lubią się odprężyć, poczytać czy po prostu porozmawiać ze znajomymi bez obawy, że będą miały przez nią problemy z zaśnięciem.Cena: 6,50zł/100g // @Outlaw666Etiopia Yirgacheffe:Bardzo dobra kawa. Mieszanka aromatów karmelowo-cytrusowych, lekkie nuty kwiatowe. Super pachnie podczas zaparzania, i pęcznieje W smaku kwaskowata, o cięższych nutach karmelowych. Bardzo dobra kawa na co dzień. Daje (w sumie tak jak poprzedniczka - Blue Diamond) bardzo dobrego kopa Również polecam // @ruseusTanzania Kilimanjaro: Ta kawa najmniej mi smakowała. Jest dla mnie za kwaśna. Zdecydowanie preferuję smaki karmelowe i orzechowe w kawach. Możliwie że to moja wina, i coś namieszałem przy proporcjach. Z dripa można wiele wydobyć, ale nie mam wiele czasu na zabawię z temperaturami wody. Dlatego też mi nie smakowała. Jeśli ktoś lubi nuty cytrusowo-owocowe. Polecam! Jeśli jest inaczej, lepiej nie bierzcie. // @ruseusInne kawy polecane przez użytkowników (głównie marketowe):Dallmayr PromodoLavazza EspressoLavazza Qualita OroMinges EspressoSegafredo IntermezzoPolecane palarnie:http://www.kawagregorio.pl/- niskie ceny, bardzo miła obsługa, szybka wysyłka, czasami można liczyć na gratisy. Kawa wysyłana do nas zawsze jest świeżo palona.http://www.xcafe.plhttp://www.mastroantonio.plSklepy z kawą i akcesoriami do kawy:http://www.swiezopalona.pl (kod na 10% rabatu: "wokawie")http://www.coffeedesk.pl (kod rabatowy "wszystkookawie", może nie działać) Czekam na kolejne recenzje, uwagi, itp. Będą one dorzucane do pierwszego posta. Edytowane 16 Stycznia 2016 przez Outlaw666 Link to post Share on other sites
ruseus 567 Napisano 18 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2016 Nie mam za bardzo czasu na recenzje teraz, ale wrzucę pare zdjeć z parzenia https://uploads.tapatalk-cdn.com/20160118/0cd88dd33f067e026e60d140c8fdb92e.jpg https://uploads.tapatalk-cdn.com/20160118/0ab84e48c21253eb2a44a1eafde45992.jpg https://uploads.tapatalk-cdn.com/20160118/438776ad0f189a67e1e3d6bfb151e96e.jpg https://uploads.tapatalk-cdn.com/20160118/c1bcee27280b16f571641889cfd50733.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20160118/77dc988add17c6c7c88b1c0c66f37444.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20160118/1c61b48da4669cff0459158cfae65184.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20160118/d5966805e4e5a3c90c1e2a2a591f159d.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20160118/ce7160cf7f233421c334eb69a8568c00.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20160118/7bef66a94cbb8d431678e17f5f84677a.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20160118/759e952ddb39a5386d46dadd3879ca85.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20160118/86969f3f68744dc513158e2f190c6e13.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20160118/41cda89b0623988dc6104056a151f8d8.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20160118/aad614dcbc96bbd355ab5e1e82819392.jpg 3 Link to post Share on other sites
radioland 504 Napisano 22 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 Mam do was pytanie, jest ktoś tutaj kto gustuje w kawie z kawiarki? Obecnie posiadam bialetti 3, kawę robię dla jednej osoby i zastanawiam się czy nie zmienić a raczej dokupić rozmiaru 1. Kawę lubię i piję z dwa razy dziennie a z trójki wychodzi jej już trochę i może to trochę za dużo dla organizmu. Zastanawiam się tylko czy jedynka nie będzie za mała. Jak myślicie? Edit: Zakupiłem mniejszą i jestem zadowolony. Muszę teraz kupić jakieś małe filiżanki bo śmiesznie wygląda jak kawa jest tylko na dnie:) Porcja jest mała, ale akurat taka jak trzeba żeby wypić sobie małą, mocną kawę z rana. Przy okazji kupiłem kawę, paloną na miejscu w sklepie, wczoraj. Pachnie świetnie, wracając do domu cały samochód był wypełniony jej zapachem. Jednak świeża kawa to jest to. I nowa kawiarka z starszą siostrą http://i.imgur.com/7jvgJ7i.jpg 1 Link to post Share on other sites
Outlaw666 588 Napisano 22 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2016 Ja gustuję w kawie z kawiarki ale nie liczę kawy na filiżanki tylko na prawie półlitrowe kubki Moim zdaniem, jeżeli nie czujesz żeby coś dziwnego działo się z Twoim organizmem, serce nie bije Ci zbyt szybko, nie jesteś aż nadto aktywny, możesz spokojnie pić tyle ile chcesz.Chyba, że pijesz taką konkretną siekierę, to wtedy może być rzeczywiście za dużo. Link to post Share on other sites
ruseus 567 Napisano 23 Stycznia 2016 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2016 Ja zwróciłem uwagę na moment w którym opisujesz jak kawa pachniała w samochodzie. Pamiętaj że wietrzenie kawy zabija jej aromaty i przyspiesza jej parzenie. Kontakt kawy z powietrzem powinien być ograniczony do minimum (a nie tak jak w filmach pokazują że kawa sobie leży w jakimś drewnianym pudełku). Najlepiej w szczelnym opakowaniu. Jeśli to opakowanie na dodatek posiada wentyl do odprowadzania nadmiaru gazów wyprodukowanych ziarnami, to juz w ogóle ideał No i miłej kawki życzę Link to post Share on other sites
morela 0 Napisano 1 Marca 2016 Udostępnij Napisano 1 Marca 2016 jaką dobrą kawę na prezent? Link to post Share on other sites
Recommended Posts