Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam kupiłem używanego laptopa w bardzo dobrym stanie.

Specyfikacja:

Procesor
AMD A6-4455 2x2.10 GHz (turbo 2x2,6GHz)
2 rdzenie, 2 wątki, 2 MB

Chipset płyty
AMD K15.1

Pamięć
4096 MB DDR3

Matryca
13,3'' WXGA 1366x768
Matowa, Podświetlenie LED

Dysk
500 GB SATA 5400 obr./min

Karta graficzna
AMD Radeon HD 7500G

Karta dźwiękowa
High Definition Audio
SoundAlive
2 wbudowane głośniki
Wbudowany mikrofon

Komunikacja
WiFi 802.11 a/b/g/n
Bluetooth 4.0
Ethernet 10/100/1000 Mb/s

Urządzenie wskazujące
Klawiatura
TouchPad

Porty pozostałe
1 x USB 2.0
2 x USB 3.0
1 x RJ45
1 x HDMI
1 x VGA (D-Sub)
1 x Kensington Lock
1 x Wejście mikrofonu
1 x Wyjście słuchawkowe

Czytnik kart
3-w-1 (SD, SDHC, SDXC)

Kamera video
1.3 M Pixels

System operacyjny
Windows 10 PL 64bit

Wymiary
333,1 (S) x 229,5 (D) x 20,9 (W) mm

Waga
1.81 kg

Wgrałem czysty Windows 10 64bit, zainstalowałem wszystkie sterowniki AMD do chipsetu, AMD sterowniki graficzne, ze strony Samsunga pobrałem Update pod Windows 10 dla wszystkich sterowników typu karta sieciowa etc.
Laptop się mocno grzał, szczególnie CPU, wyczyściłem chłodzenie, wymieniłem pastę termoprzewodzącą. Jest lepiej.

Laptop jest mało wydajny, chrome ma problem z płynnym przewijaniem, nie da się za bardzo nawet neta przeglądać swobodnie, Egde już sobie radzi lepiej z przewijaniem ale pojawiają się ścinki, czasami zamarza na kilka sekund, Firefox to samo.
Czasami przymuli nawet na podstawowych czynnościach, typu wchodzenie do ustawień systemu czy menadżera zadań. Programy instalują się długo, gry chodzą już trochę lepiej, World of Warcraft na nisko-średnich chodzi w granicach 20-40fps to jest dobrze jak na ten układ graficzny z taktowaniem tylko około 400Mhz.
YouTube na 1080p potrafi się przyciąć szczególnie na Chrome czy Firefox. Na Edge jest już lepiej.

Czy ktoś posiada również ten model laptopa i posiada podobny problem​?

Edytowane przez geekus

Moim zdaniem (własne doświadczenie) jak dołożysz 4Gb ramu to powinien "ożyć". Oczywiście w przyszłości możesz zrobić jak ja i dać jakiś SSD. Ze swoim Asusem miałem podobne do twoich problemy i chyba ślimak był od niego szybszy.Parę złoty to kosztowało ale po tym jak "śmiga" to warto było....

• Popieram 1

Albo przesiadka na jakiegoś Linuxa. Mam PC nie wiele mocniejszego od tego lapka i na Ubuntu 14.04 śmiga aż miło. A zawsze można postawić jakąś mniej zasobożerną dystrybucję. Nie żebym forsował GNU/Linux, ale do takich sprzętów byłby idealny. Po za tym nic nie kosztuje.

No chyba że lubisz sobie pograć to wtedy raczej odpada.

• Popieram 1

Albo przesiadka na jakiegoś Linuxa.

Właśnie piszę z Ubuntu 14.04.3 LTS 64bit, wydajność ta sama. Bez zmian.

Temperatury są ciągle wysokie, co mogę jeszcze zrobić oprócz wymiany pasty i kupienie podkładki chłodzącej?

Spróbuje jeszcze dorzucić mu chociaż 2GB Ramu i zobaczę czy jest lepiej. Jak nie będzie, sprzedaje.

Edytowane przez geekus

Tak wyglądała pasta nałożona wcześniej (według mojej opinii, ktoś przesadził z ilością):

http://s30.postimg.org/rwreo2iqp/WP_20150816_003.jpghttp://s3.postimg.org/q5vvycbkz/WP_20150816_004.jpg

Wyczyściłem wszystko staranie alkoholem do połysku i nałożyłem taką pastę:
http://s21.postimg.org/h2rykjpsn/WP_20150816_009.jpg

Dołączam również screen z "hwinfo" na pełnym obciążeniu:
http://s30.postimg.org/c7w77ikvl/hwinfo.jpg

Edytowane przez geekus

Tak, są to normalne temperatury.

Oszczędzałeś na paście, oszczędzałeś... :P

Ja bym wymieniał na:

- IC-DIAMOND 24

- GELID GC EXTREME

- Coollaboratory Liquid PRO

Zanim na coś się zdecydujesz, to poczytaj o tych pastach. Nie wiem jakie masz doświadczenie, dlatego podałem 3 propozycje.

Edytowane przez dawid12345678
  • Popieram 1

Gelidem GC Extreme posmaruj, ale cudów nie będzie. Jak słaby układ chłodzenia to żadna pasta nie pomoże. Gelidem dla tego że dosyć łatwy w aplikacji. Alternatywą tutal może być dosyć tania a przez wielu polecana MX-2 od Arctic'a. Liquid PRO nie dość że słabo się nakłada to przewodzi prąd, istnieje ryzyku spalenia czegoś przy okazji.

• Popieram 1

Oczywiście że przy 'skromnym' układzie chłodzenia nie będzie dużej poprawy, ale jednak dużo zależy od zastosowanej pasty.

Nie nakłada się słabo - kwestia doświadczenia.

Co do możliwości spalenia/uszkodzenia - uprzedziłem Autora, aby przed wyborem poczytał o tych pastach.

Pomijając te wszystkie niedogodności, Coollaboratory Liquid PRO jest najwydajniejszą pastą termo-przewodzącą.

• Popieram 1

Nie nakłada się słabo - kwestia doświadczenia.

No ja wiem że ty mój Guru już tą pastą wysmarkałeś 1000 procesorów, ale zakładam że autor tego posta nie ma takiego doświadczenia. A zwęglić coś przez nieuwagę nie jest tak wcale trudno zwłaszcza że autor doświadczenie ma takie jakie ma. Zakładanie takich wynalazków jak Colaboratory do laptopa mija się z celem. Co do testów można znaleźć opinie że Gelid Extreme jest zaje......sty jak i te że Colabolatory to shit. Zależy kto posmaruje.

Tyle w tym temacie. Zbicie poniżej 80 stopni będzie cudem porównywalnym z objawieniem się Matki Boskiej u Kiepskich. https://www.youtube.com/watch?v=HNZzEnh5Po4

Słuchaj kolego, przestań stosować wobec mnie ironię, jeżeli wiesz, co to jest..

Skoro poświęcasz swój czas na wyszukiwanie takich filmików (pewnie oglądasz podobne, co odzwierciedla Twoją osobowość) a następnie udostępnienie ich na forum, to ja nie mam więcej pytań.

PS. O doświadczeniu Autora wspomniałem... Czytaj uważnie, bo robisz problem z nie wiadomo czego.

PS2.

Zakładanie takich wynalazków jak Colaboratory do laptopa mija się z celem
Tyle w tym temacie. Zbicie poniżej 80 stopni będzie cudem porównywalnym z objawieniem się Matki Boskiej u Kiepskich.

Takie właśnie masz doświadczenie, czyli żadne...

Oczywiście że wykorzystanie tej pasty w laptopie ma sens. Zbicie temperatur poniżej 80 stopni jest jak najbardziej możliwe.

Zbicie temperatur poniżej 80 stopni jest jak najbardziej możliwe.

Pod warunkiem że temperatura otoczenia spadnie. Nie wydaje mi się żeby układ chłodzenia zwiększył swoją wydajność po posmarowaniu hiperduper wypasioną pastą.

Być może autor coś tam usprawni i się okaże czy zjedzie mu temperatura. 

Poczytaj różne fora (najlepiej zagraniczne), ludzie naprawdę osiągają bardzo niskie temperatury (dzięki pewnym zabiegom), bez względu na temperaturę otoczenia.

Jakby Autor zastosował pewne poste modyfikacje, to temperatura mogłaby być całkiem 'przyjemna'.