poncjusz 8 Napisano 19 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 Zrobi się śmieszniej jak powtórzy się sytuacja taka jaka była z gtx 770 i r9 280x. Gdzie radeon się rozpedzał aż tak się rozpędził że zostawił 770 w tyle. W Gta V dobiłem do 4.5Gb pamieci i chodziło swietnie, ciekawi mnie to jak by smigało na 970 i 3,5GB. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
r1023 866 Napisano 19 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 Dobra dzieciaki, fanboje zielonych , czerwonych, niebieskich oraz pozostali użytkownicy forum benchmark , przedstawie w punktach podsumowanie dlaczego moim zdaniem lepiej wybrać r9 390. 1.Wydajność - nie ustępuje gtx 970, często jest wyższa. 2. Ilość pamięci - nie trzeba tłumaczyć 8GB vs 3,5GB+0,5GB w GTX 970 Nie jest prawdą, że do full HD nie jest potrzebne więcej jak 3,5-4GB, są tytuły które pochłaniają ponad 4GB pamięci w rozdzielczośći 1920x1080 3. Jeżeli wydajność w DX11 jest porównywalna do gtx970 to w DX12 jest wysoko prawdopodobne, że gtx970 zostanie w tyle. 4. Nie kupił bym GTX970 dla zasady z powodu oszukania przez NVIDIĘ milionów użytkowników na całym świecie odnośnie specyfikacji. Pominę wstęp. W ten sposób piłeczkę można sobie odbijać w nieskończoność ad.1 Wydajność, w testach najczęściej mamy do czynienia z niepodkręconym NV vs wyżyłowany na maks 290... sorry 390 z nikłym potencjałem OC, wystarczy zrobić to samo z NV i mamy przepaść której AMD już nie jest wstanie przeskoczyć. Nvidiia mogła by podkręcic swoje układy tak jak AMD i wydać je jeszcze raz za rok Za NV przemawia też kultura pracy. ad.2 w full-hd różnica w ilosci pamięci w żaden sposób nie przeszkadza w graniu na NV. ad.3 znowu wróżenie i myślenie magiczne. ad.4 wałek z niedopracowanymi od lat sterownikami i sprzedawaniem w kółko tego samego produktu pod zmienioną nazwą to jest dopiero oszustwo. 2 Cytuj Link to post Share on other sites
poncjusz 8 Napisano 19 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 (edytowane) Pominę wstęp. W ten sposób piłeczkę można sobie odbijać w nieskończoność ad.1 Wydajność, w testach najczęściej mamy do czynienia z niepodkręconym NV vs wyżyłowany na maks 290... sorry 390 z nikłym potencjałem OC, wystarczy zrobić to samo z NV i mamy przepaść której AMD już nie jest wstanie przeskoczyć. Nvidiia mogła by podkręcic swoje układy tak jak AMD i wydać je jeszcze raz za rok Za NV przemawia też kultura pracy. ad.2 w full-hd różnica w ilosci pamięci w żaden sposób nie przeszkadza w graniu na NV. ad.3 znowu wróżenie i myślenie magiczne. ad.4 wałek z niedopracowanymi od lat sterownikami i sprzedawaniem w kółko tego samego produktu pod zmienioną nazwą to jest dopiero oszustwo. To proszę dwie karty standardowo taktowane i gdzie niższa wydajność. Co z tego że rebrand jak daje rade i zostawia daleko w tyle gtx-a. http://www.purepc.pl/karty_graficzne/amd_radeon_r9_390_vs_geforce_gtx_970_test_kart_graficznych i jaki wyżyłowany jak te karty też sie dobrze kręcą. Wyżyłowana to by była 290 z zegarami jak 390. I jeszcze jedno nawet w wyższej jak hd daje rade. Edytowane 19 Sierpnia 2015 przez poncjusz Cytuj Link to post Share on other sites
sting3572 60 Napisano 19 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 (edytowane) Dobra dzieciaki, fanboje zielonych , czerwonych, niebieskich oraz pozostali użytkownicy forum benchmark , przedstawie w punktach podsumowanie dlaczego moim zdaniem lepiej wybrać r9 390. 1.Wydajność - nie ustępuje gtx 970, często jest wyższa. 2. Ilość pamięci - nie trzeba tłumaczyć 8GB vs 3,5GB+0,5GB w GTX 970 Nie jest prawdą, że do full HD nie jest potrzebne więcej jak 3,5-4GB, są tytuły które pochłaniają ponad 4GB pamięci w rozdzielczośći 1920x1080 3. Jeżeli wydajność w DX11 jest porównywalna do gtx970 to w DX12 jest wysoko prawdopodobne, że gtx970 zostanie w tyle. 4. Nie kupił bym GTX970 dla zasady z powodu oszukania przez NVIDIĘ milionów użytkowników na całym świecie odnośnie specyfikacji. 1.Zgadza się jest równa tak do pierwszej minuty .,od 5.33 gtx jest LEKKO podkręcony,czy już wspominałem że jest to wersja referencyjna gtx?,ależ oczywiście że wspominałem pst nr 28. https://www.google.co.uk/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=5&cad=rja&uact=8&ved=0CF8QtwIwBGoVChMIhvjikMeyxwIVBy4aCh0aagNX&url=http%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3D8tkj5Hq0IS4&ei=shrTVYbXCIfcaJrUjbgF&usg=AFQjCNE_lIv6xzaiW895MbSsVuBfU7QUrA&sig2=_sly_-Obve6Gfdqp11T6cA&bvm=bv.99804247,d.d2s,więc może najpierw warto przeczytać cały temat zanim się zacznie w nim udzielać. 2. To trzeba wytłumaczyć,bo to jest główny argument który przytaczacie dlaczego warto wybrać 390-tkę,karty z tej półki mogą mieć nawet 20gb,będzie to tak samo przydatne jak 8gb w 390-ce,mówisz o dwóch grach a w zasadzie o kilku lokacjach w tych grach(biedni właściciele 980 z ich 4gb). 3.Jeśli chodzi dx12 to chyba nie za bardzo zrozumiałeś,tak samo jak większość w tym również przyznaję się i ja,o co tu chodzi,radeony maja dostać bosta w stosunku do dx11 a nie do gtx http://www.pcper.com/reviews/Graphics-Cards/DX12-GPU-and-CPU-Performance-Tested-Ashes-Singularity-Benchmarkniestety pierwsze testy nie wyglądają obiecująco,o przewadze w dx12 można by było mówić gdyby gtx go nie obsługiwały. 4.Tutaj masz całkowitą racje,gtx jest kartą z 3,5 gb pełnowartościową pamięcią,amd jest tutaj wcale nie lepsze,karmili nas pięknymi obrazkami i wykresami,zapewnieniami jaka to nie będzie rewolucja,a wyszło raczej powstanie z martwych. Po za tym dzieciakiem byłem 30 lat temu i nie jestem żadnym fanbojem,post nr 39. To proszę dwie karty standardowo taktowane i gdzie niższa wydajność. Co z tego że rebrand jak daje rade i zostawia daleko w tyle gtx-a. http://www.purepc.pl/karty_graficzne/amd_radeon_r9_390_vs_geforce_gtx_970_test_kart_graficznych i jaki wyżyłowany jak te karty też sie dobrze kręcą. Wyżyłowana to by była 290 z zegarami jak 390. I jeszcze jedno nawet w wyższej jak hd daje rade. http://pclab.pl/art64437.html Czytaj post 22 na na temat sposobów w jaki testują różne portale,"...nawet w wyższej daje radę...",nie no proszę Cię ,chyba nie do końca przeczytałeś ten test http://www.purepc.pl/karty_graficzne/amd_radeon_r9_390_vs_geforce_gtx_970_test_kart_graficznych?page=0,18 "...Niestety - potencjał podkręcania testowanej nowości okazuje się stosunkowo niewielki, układy zostały fabrycznie mocno przyspieszone, ale dodatkowe 10% można jeszcze przy odrobinie szczęścia i samozaparcia wywalczyć..." Proponuje niektórym z Panów zapoznanie się z całym tematem zanim zaczną się udzielać,a nie wpaść i pisać na zasadzie,"a skrobnę sobie coś,zawsze to jeden post więcej" Edytowane 19 Sierpnia 2015 przez sting3572 1 Cytuj Link to post Share on other sites
poncjusz 8 Napisano 19 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 No podsumowanie tej karty na samym końcu: Zazwyczaj wygrywa z GeForce GTX 970 Cytuj Link to post Share on other sites
twisster storm 92 Napisano 19 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 3.Jeśli chodzi dx12 to chyba nie za bardzo zrozumiałeś,tak samo jak większość w tym również przyznaję się i ja,o co tu chodzi,radeony maja dostać bosta w stosunku do dx11 a nie do gtx http://www.pcper.com...arity-Benchmarkniestetypierwsze testy nie wyglądają obiecująco,o przewadze w dx12 można by było mówić gdyby gtx go nie obsługiwały. Jeśli na dx12 r9 390x ma mieć taką wydajność jak 980 to r9 390x jest lepszą kartą bo jest o 400-600zł tańsza. 4.Tutaj masz całkowitą racje,gtx jest kartą z 3,5 gb pełnowartościową pamięcią,amd jest tutaj wcale nie lepsze,karmili nas pięknymi obrazkami i wykresami,zapewnieniami jaka to nie będzie rewolucja,a wyszło raczej powstanie z martwych. Marketing a oszukiwanie klienta i produkt niezgody z opisem to dwie różne sprawy który wydaje mi się nie rozróżniasz. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
sting3572 60 Napisano 19 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 (edytowane) Marketing a oszukiwanie klienta i produkt niezgody z opisem to dwie różne sprawy który wydaje mi się nie rozróżniasz. Masz rację może nie rozróżniam,bo dla mnie jest to samo,walenie ludzi bez wazeliny(nie powiem gdzie),chwalenie się wykresami gdzie r9 290 x jest 33% wydajniejszy od TitanaX to jest dla Ciebie uczciwy marketing?!,gdzie teraz się okazuje że w dx12 to może dogonią zielonych, ale co tam lepiej pokazać ludziom parę słupków omamić ich jaką to będziemy mieli wydajność,zawsze to trochę więcej kart się sprzeda,i Ty mi tu mówisz że nie odróżniam marketingu od oszustwa?,zgodnie z tym czym się amd chwaliła to 980 powinna powąchać pięty 390x na dx12,a ona ją z ledwo dogania,już nawet nie wnikajmy jak by to było gdyby 980 podkręcić. Jeśli na dx12 r9 390x ma mieć taką wydajność jak 980 to r9 390x jest lepszą kartą bo jest o 400-600zł tańsza. I myślisz że to pozostanie bez reakcji ze strony nvidii?,wg sondaży maja 83% rynku,obniżą cenę o 2-3 stówy i dostajesz kartę którą możesz podkręcić zwiększając jej wydajność o kilkanaście procent i 390X leży i płacze. Edytowane 19 Sierpnia 2015 przez sting3572 2 Cytuj Link to post Share on other sites
MiK 13223 Napisano 19 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 wg sondaży maja 83% rynku,obniżą cenę o 2-3 stówy i dostajesz kartę którą możesz podkręcić zwiększając jej wydajność o kilkanaście procent i 390X leży i płacze. Jak będą mieć 100% wtedy za 2-3 stówy będziesz mógł co najwyżej opakowanie z logiem nV kupić bo tak wywindują ceny . . . 1 Cytuj Link to post Share on other sites
sting3572 60 Napisano 19 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 Jak będą mieć 100% wtedy za 2-3 stówy będziesz mógł co najwyżej opakowanie z logiem nV kupić bo tak wywindują ceny . . . Wtedy to wrócę na ps4 . Cytuj Link to post Share on other sites
MiK 13223 Napisano 19 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 Taaakkkk! PS4 kinematyczne 20-30 fps, bo w przeciwnym wypadku Dolina niesamowitości. Cytuj Link to post Share on other sites
sting3572 60 Napisano 19 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 To nie jest dolina,to jest kopalnia!,ale czego człowiek nie zrobi omamiony MARKETINGIEM. Cytuj Link to post Share on other sites
twisster storm 92 Napisano 19 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 (edytowane) I myślisz że to pozostanie bez reakcji ze strony nvidii?,wg sondaży maja 83% rynku,obniżą cenę o 2-3 stówy i dostajesz kartę którą możesz podkręcić zwiększając jej wydajność o kilkanaście procent i 390X leży i płacze. Kolego gdy nvidia będzie miała 100%(odpukać) to wtedy za gtx 980 będziemy płacić 3000 jak nie więcej, i wtedy dopiero zaczęłyby się przekręty firmy z Santa Clara. Monopol nie jest dobry... Dlatego mimo że nie jesteś przychylny produktom czerwonych powinieneś jako klient cieszyć się że AMD chciaż tyle może zaoferować Edytowane 19 Sierpnia 2015 przez twisster storm 3 Cytuj Link to post Share on other sites
sting3572 60 Napisano 19 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 (edytowane) Nie przypominam sobie żebyśmy pili razem wódkę,więc nie jesteśmy kolegami,o tym że monopol nie jest dobry to wiedzą wszyscy,ameryki nie odkryłeś,a kupienie przez Ciebie karty AMD nic już nie zmieni. Jestem jak najbardziej przychylny produktom czerwonych,ale nie produktom odgrzewany drugi i trzeci raz za taką cenę,AMD jest sama sobie winna,zaniedbywanie supportu zbiera żniwo. Teraz po ogłoszeniu raportu i pierwszych testach dx12 gdzie raczej nie ma się co spodziewać rewolucji 290x 30%>gtx titan(ciekawe co sobie myślą teraz ludzie którzy dali się nabrać na slajdy i wykresy?(99% kupiło ich nowe-stare karty właśnie na to licząc)na pewno nie o marketingu)to już trzeba się dobrze zastanowić nad kupnem karty AMD,bo jeśli ta firma nie ogłosi upadłości w ciągu trzech miesięcy to będzie cud i kto im będzie pisał sterowniki?adwokaci pro bono? Prawdopodobnie ktoś przejmie firmę ale to się wiąże z dużym zamieszaniem i na pewno nie oznacza nic dobrego dla klientów przez dłuższy czas. Ten temat chyba został już wyczerpany. Edytowane 19 Sierpnia 2015 przez sting3572 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Nowaj 61941 Napisano 19 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 Mocno sugeruję wszystkim przystopować w wypowiedziach. Co do karty - na dzień dobry ich wydajność będzie porównywalna, ze wskazaniem na Radka, ale sporo zależy tutaj od tytułu. Potencjał OC Maxwelli jest jednak zazwyczaj rewelacyjny, natomiast potencjał OC topowych kart od Czerwonych jest od jakiegoś czasu mizerny. Żadne krzyki i płacze tego nie zmienią. Wyższe temperatury i pobór prądu - dla jednego spory minus, drugi nie zwraca na to uwagi. W przypadku FHD 8GB pamięci przyda się mniej więcej tak samo, jak pomalowanie karty na różowo farbami plakatowymi. GPU nV zdecydowanie lepiej trzymają wartość, a jako osoba, która przed 780-tką miała przez ponad dekadę same Radki, z czystym sumieniem mogę napisać, że powrót do nV był jedną z lepszych decyzji w sprawie sprzętu, jaką podjąłem w życiu. Cytuj Link to post Share on other sites
twisster storm 92 Napisano 19 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2015 Ten temat chyba został już wyczerpany. Też tak myślę. Obyś nie miał racji co do amd Cytuj Link to post Share on other sites
r1023 866 Napisano 20 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2015 (edytowane) Kolego gdy nvidia będzie miała 100%(odpukać) to wtedy za gtx 980 będziemy płacić 3000 jak nie więcej, i wtedy dopiero zaczęłyby się przekręty firmy z Santa Clara. Monopol nie jest dobry... Dlatego mimo że nie jesteś przychylny produktom czerwonych powinieneś jako klient cieszyć się że AMD chciaż tyle może zaoferować Ciekawe co by było gdyby NV przestało wydawać nowe karty i pracować nad poprawą wydajności, zostali byśmy przez kolejne lata odświeżanymi konstrukcjami AMD, niestety Fury "titan killer" też im nie wypalił. Jak dla mnie to nie ma co się cieszyć że AMD wydaje miernotę bo gdyby NV miała prawdziwą konkurencje staraliby się jeszcze bardziej i ceny byłyby lepsze ( ostatnie ruchy AMD wyglądają jak ostatni skok na kase ) , przydałby się nowy gracz na rynku albo niech AMD wreszcie weźmie się do roboty. Kiedyś używałem procesorów i kart AMDI teraz ani jedno ani drugie do mnie nie przemawia. Edytowane 20 Sierpnia 2015 przez r1023 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts