Skocz do zawartości

Karta dźwiękowa + słuchawki

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez FeX,

Recommended Posts

Budżet: 400zł

Czego potrzebujesz?: Karta dźwiękowa + słuchawki

Przeznaczenie: Głównie gry

Potrzebuje głównie karty dźwiękowej, która będzie dobrze działać głównie z grami takimi jak CS:GO, czasem też z jakąś muzyką i filmem, ale to już w mniejszym stopniu.
Do tego potrzebuję słuchawek, ponieważ aktualnie posiadam SS Siberie v1, ale od jakiegoś czasu "pilot' na kablu do podgłaśniania i ściszania szwankuje, przez co słuchawki trzeszcza gdy go dotknę, bądź dzwięk cichnie w którejś słuchawce. Przeszukałem forum i stawiam chyba na Superluxy lecz jeszcze nie wiem jakie będą dobre z kartą dźwiekową którą zaproponujecie. Tak więc moim priorytetem w tym budrzecie jest karta dźwiękowa, a jesli się da to można do tego zmieścić jakieś słuchawki.

Tak, wiem czytałem, wybór lezy między x-fi titanium a sc8000, lecz tamten temat nie dał mi dokładnej odpowiedzi na temat słuchawek i najbardziej optymalnej i korzystnej konfiguracji sluchawki + karta dźwiękowa w tej kwocie. Poza tym tamten temat miał być nastawiony na słuchawki a ja bardziej celuje w kartę.

Brakuje mi odpowiedzi które sluchawki np z tych Superlux HD681/HD669/HD660/HD668, Hyperx cloud bądź Creative Aurvana Live beda lepiej wspólłgrały z SC8000 pod względem pozycjonowania w grze jak i ogolnej jakości dźwięku podczas oglądania filmów.

@edit
A niestety z powodu jako to kolega wyżej ujął własnie dużej ilosci takich tematów jak mój, ciężko jest wybrać jedną idealną opcje bez konsultacji z kims, tym bardziej że co temat to każdy wybiera/proponuje coś innego, mimo że i tak krąg jest dość zawężony.

Edytowane przez mefrox

Rzadko kiedy polecam jedno rozwiązanie, bo nie chcę, aby użytkownik mi potem zarzucał, że mimo wszystko mu się nie podoba i to moja wina :)

Czy wybierzesz HD668B, HD681 czy HD669 będzie dobrze. 

10 sekund szukania.

http://forum.mp3store.pl/topic/116206-superlux-hd681681b681f668bevo/

http://forum.mp3store.pl/topic/116207-superlux-hd662hd662bhd662fhd669/

• Popieram 1

Poczytałem, pomyslałem i dalej mam dylemat jeśli chodzi o HD668B a HD669, lecz tu już chyba tylko roztrzygnie przysłowiowy rzut monetą, bo obie w tej samej cenie praktycznie, a jesli chodzi o dźwięk i aspekty "gejmingowe" jest podobnie. A co do SC8000 to mikrofon muszę podpiąć pod integrę i przeboleć szumy?

Edytowane przez mefrox

Mam już HD669, wieczorem testuje.

Przy pierwszym kilku minutowym odsłuchu jest fajnie. Słychać ich charakter z dość ostrą V-ką w brzmieniu. Bas podbity, ale nie jest męczący, chociaż brak mu trochę kontroli. Góra dość ostra, ale nie ma żyletek, brzmienie dość analityczne, powinny się do grania nadawać. Dam znać później.

Średnica wycięta, ale za tę pieniądze, to naprawdę udane słuchawki.

• Popieram 1
  • Rozwiązanie

Wykorzystam temat i napiszę parę słów :)

Odsłuchałem sobie AIMa SC808 oraz SC8000 z HD668B, HD669 oraz zawodnikiem wagi "ciężkiej" ATH-R70x.

Ogólnie rzecz biorąc największe różnice uwidaczniają się na skrajach pasma. AIM SC808 po prostu lepiej wszystko kontroluje i trzyma pieczę nad całą rozciągłością poszczególnych częstotliwości. Bas jest bardziej zwarty, dynamiczny, średnica nieco lepiej wypełniona, choć nieduże tutaj różnice zanotowałem, a góra mimo, że szczegółowa to nie jest agresywna, co zdarzało się SC8000.

Przez chwilę sądziłem, że po wczorajszym odsłuchu popadłem w jakąś skrajną euforię i nazbyt pozytywnie oceniłem kartę. Stało się tak, bo w pewnym momencie, podczas przełączenia kart na SC8000, dźwięk w CSie stał się strasznie wyostrzony, a góra stała się bardzo nieprzyjemna, dźwięk była karykaturalnie V-kowy i działo się tak na każdych słuchawkach. Aż mi się głupio zrobiło, że tak ją wyniosłem na piedestał. Przy takim brzmieniu kartę próbowały ratować jedynie słuchawki ATH-R70x, które swoją stoicką naturalnością starały się oprzeć agresywnemu brzmieniu, jednak tez poległy. Granie na raczej jasnych HD668B oraz HD669 było czymś wręcz bolesnym...

Sprawdziłem wszelkie kable, przejściówki, adaptery. Jeszcze raz podłączyłem się pod kartę. Ufff. To jednak musiał być jednorazowy przypadek :) Karta znów zabrzmiała świetnie z dźwiękiem zbliżonym do SC808. Nie było mowy o agresywnej górze tnącej uszy przy strzałach AK-47. Wszystko szło po mojej myśli i zacząłem podłączać kolejno słuchawki :)

HD668B i HD669 to dwie pary słuchawek zmierzających w stronę jasności, które stojąc po przeciwnych stronach tj. otwarte vs. zamknięte sprawdzają się w swej roli znakomicie. HD668B są trochę bardziej zrównoważone, a średnicy wydaje się być nieco więcej. Bas według mnie jest naprawdę dobry. Nie dudni, nie muli, jest dość szybki i w optymalnych ilościach.

HD669 robią lepsze wrażenie jeśli chodzi o ich budowę. Sprawiają wrażenie wytrzymalszych a plastik jest lepszej jakości, przynajmniej tak wygląda :P To słuchawki mające nieco więcej basu, z wyraźniejszą V-ką. Superlux pewnie stosuje najprawdopodobniej ten sam przetwornik w wielu swoich słuchawkach, a różnice w brzmieniu osiągane są poprzez odpowiednie strojenie muszli. Słuchawki brzmią analitycznie, świetnie oddają detale. Bardzo pozytywnie zaskoczyły mnie pady skórkowe, które są najlepsze jakie widziałem w Superluxach. Niemniej moje HD668B z welurowymi padami AKG K240 szans wielkich w komforcie im nie dają :P warto zaopatrzyć się w takie do HD669, bo dźwięk zmienia się według mnie delikatnie na lepsze na tych welurach, a komfort wzrasta. W tych temperaturach welur to zbawienie :)

Jeśli chodzi o pozycjonowanie/przestrzenność (pewnie padną takie pytania) to obydwie pary dobrze sobie radzą. Być może HD668B lepiej przez inną charakterystykę dźwięku, bardziej stonowaną, ale nie są to różnice znaczne. Nie odczułem jakiś braków w jednej i drugiej sztuce podczas rozgrywki. Dla mnie nie ma zdecydowanego faworyta, w grę będą wchodzić raczej gusta :)

Edytowane przez fexxer
  • Popieram 4