Jędruś 0 Napisano 8 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2015 Posiadam zestaw GTX260 i ASRock A780GXH/128M od lat i od lat cierpie na dziwny problem. Zawsze gdy wyjmę kartę ze slotu PCI Express po jej powtórnym włożeniu komp nie chce zatrybić, dopiero za którymś podejściem wyjęcia i włożenia karty oraz podpięcia kabli zasilających udaje mi sie ja uruchomić. Tym razem byłem zmuszony wyjąć kartę bo przegrzewała sie przez starą pastę, po nałożeniu nawet znów ten sam problem, z tym że nie da się już go uruchomić w jakiejkolwiek konfiguracji. Karta jest sprawna, bo sprawdzałem na innym komputerze. Podłączyłem nawet do drugiego slotu PCi na mojej płycie (x4) i również nie odpala.(wiatraki sie kręcą, nie ma sygnału do monitora, komputer dalej startuje normalnie bo słychać piknięcie po prawidłowym załadowaniu biosu). Co może być tego przyczyną? Całość zawsze działa sie tylko i wyłącznie po wyjęciu karty, niejednokrotnie tranporowałem kompa i wtedy problemów nie było. Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 8 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2015 Sprawdź czy masz najnowszy(wiem,że płyta nie nowa) bios.Zdarzały sie poprawki dotyczace pci też.... Cytuj Link to post Share on other sites
Jędruś 0 Napisano 8 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2015 Niestety mam najnowszy. A może być tak ze kondensatory na mobo już do wymiany? Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 8 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2015 Widzisz,o tym nie pomyślałem ale nigdy z tym do czynienia nie miałem.Powiem ci,że najpierw to pod lupą (bo kiepsko u mnie ze wzrokiem) bym obejrzał część karty wchodzącą w slot no i dodatkowo jakoś go wyczyścił(slot).Może tam coś nie "styka" ? Cytuj Link to post Share on other sites
Damian47akaQcu 150 Napisano 8 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2015 Jaka to pasta. Pasta może przewodzić prąd i niechcący i nieświadomie zrobiłeś zwarcie na karcie. Cytuj Link to post Share on other sites
przemusss1990r 233 Napisano 8 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 8 Sierpnia 2015 (edytowane) Jezeli karta jest sprawna to jedyna opcja jest 1. Wyjac baterie od biosu i poczekac pare min. 2. Delikatnie poruszac karta gdy jest juz w slocie. 3. Alkoholem polipropylenowym lub benzyna ekstrakcyjna wyczyscic styki na karcie i na plycie. 4. Podmienic zasilacz bo moze twoj ma jakis problem z dosilaniem karty (zalamany kabel/niedocisniete styki) 5. Oblukac procka czy czasem nie ma pogietych pinow. 6. Oblukac ram bo to moze przez niego komp nie wstaje.... Edytowane 8 Sierpnia 2015 przez przemusss1990r Cytuj Link to post Share on other sites
Jędruś 0 Napisano 9 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2015 Ale jak mówię karta u kolegi śmiga normalnie. Odnośnie tych styków to wkładałem w 2 sloty na płycie i to samo. Restart biosu nic nie dał. Cytuj Link to post Share on other sites
Damian47akaQcu 150 Napisano 9 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2015 Jaki masz zasilacz (model, moc)? Tak zapytam dla pewności, jeżeli wkładasz kartę to przykręcasz ją śrubami do obudowy, czy karta ,,wisi" sobie w slocie? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts