Skocz do zawartości

Komputer nie daje oznak życia, po czym działa normalnie.

Recommended Posts

Witam!

Mam nietypowy problem z komputer. 2 miesiące temu wymieniałem płytę, procesor i kartę graficzną. Od kilku dni występują jakieś anomalie, nigdy wcześniej z podobnym problemem się nie spotkałem. Dzisiaj zdarzyło mi się to drugi raz, po całej nocy kiedy komputer był wyłączony rano przy próbie włączenie komp kompletnie nie reaguje na przycisk włączania. Zero jakichkolwiek dźwięków, żadna dioda się nie zapala, żaden wentylator nie startuje. Co ciekawe po kilkunastu próbach uruchomienia komputera, włącza się on bez żadnego problemu i jedynym niepokojącym skutkiem tej chwilowej utraty świadomości jest przestawiony zegar systemowy o 1h-2h i nie jest to pełna godzina ale np. tak jak dzisiaj zegar spóźniał o 1h i 16 minut. Jedyna przyczyna jaka przychodzi mi do głowa to bateria na płycie głównej, ale czy ona może być przyczyną kompletnego braku reakcji na przycisk power? Dodam jeszcze, że żadne ustawienia biosu nie są resetowane. 

Podzespoły komputera wypisane są w sygnaturce, system to Windows 10 Pro.

Edytowane przez Ardoos

Płyta ma 2 miesiące, zasilacz 2 lata. Najgorsze jest to, że nie bardzo jak jest to sprawdzić np. na zasadzie wymiany podzespołów, bo to zdarza się losowo, nie ma na to reguły, kilka nocy stał wyłączony i rano uruchamiał się, a dzisiaj po nocy nie uruchomił się i dopiero po kilku próbach. Podmienię zasilacz, jak się komputer uruchomi to nadal nie będę miał pewności, że to zasilacz :( A ten zegar? To może być jakaś wskazówka, że to problem z płytą? Zasilacz do wariującego zegara systemowego raczej nic nie ma. 

Edytowane przez Ardoos

Jaką masz płytę ? Nie wyświetla mi całej sygnaturki :/

MSI Z97 Gaming 3. Na razie od tygodnia z uruchamianiem był spokój, ale zegar czasem wariuje, gubi od kilkudziesięciu minut do kilku godzin :(

Ja w takich nagłych i dziwnych sytuacjach (miałem dwie czy trzy) po prostu rozbieram komputer "do naga" i składam jeszcze raz ,oglądając każde wejście na płycie i przewody...

Jeśli tak będzie się to powtarzać, to pewnie trzeba będzie tak zrobić :(

Edytowane przez Ardoos

Jak uda ci się włączyć komputer to zobacz czy działa ci przycisk reset :) Coś mi się wydaje że masz coś pogmatwane z kablami od obudowy na płycie i masz tego skutki :)

Komputer cały czas się normalnie włącza, taki zerowy brak reakcji wystąpił tylko 2 razy. Kable na płycie to było pierwsze co sprawdziłem, wszystko podpięte zgodnie z instrukcją i działa zgodnie z przeznaczeniem :)

Myśle że nie ma co gdybać. jeśli problem bedzie się powtarzał to daj znac. to mogło byc cokolwiek ( zakurzone kable czy z*****y przycisk power od obudowy). jednak nic z bateria ani zasilaczem wedlug mnie. Ewentualnie mozesz zaktualizowac/resetowac bios.  ( Biosa nie ma nic wspolnego z powerem dlatego mam podejrzenia że problem z powerem a problem z przesunięta godzina to dwie odrębne usterki) 

Edit: 

A i jesli odłączasz kompa od zasilania na noc ( odlaczajac zasilacz komputerowy od gniazdka ) to jest taka opcja ze bateria nie daje rady utrzymac zasilania przez cala noc dla pamieci bios ( co jest malo prawdopodobne chyba ze klikales guzik power przy odlaczonym zasilaniu) przez co godzina się przesuwa :)

Edytowane przez Banan27