Skocz do zawartości

Ktory GTX 980 TI Asus vs Evga

Recommended Posts

Z ASUS'em jest taki problem, że skopali chłodzenie i strasznie się ta karta grzeje jak na 980 ti niereferencyjny (83 stopnie w stresie).

Jeśli wybór ograniczasz tylko do tych dwóch modeli (a np nie zastanawiasz się też nad MSI) to imho bierz EVGA SC+ ACX 2.0+ czyli tą z backplate. Po pierwsze to referencyjna pcb z niereferencyjnym chłodzeniem, więc jeśli będziesz chciał wodować to blok łatwo dostaniesz. Po drugie możesz sam zmieniać pastę bez utraty gwarancji, byle by tylko nic nie uszkodzić. Po trzecie EVGA ma świetny serwis, który się nie certoli. Jak Ci coś nie pasuje (np. piszczą cewki) odsyłasz i dostajesz nową, pomijając już fakt, że często mają programy lojalnościowe typu cashback etc. Nie wiem jak z głośnością w porównaniu do MSI, różnie ludzie mówią. Jeśli jest cichsza od MSI to jest super cicha (w porównaniu do Gigabyte). 

Gigabyte omijaj z daleka, ale to moja uprzedzona opinia po tym jak pod rząd trafiły mi się dwie trefne karty. Poza tym Gigabyte jest niesamowicie głośna.

Ja mam MSI i jestem (wreszcie) zadowolony. Może nie kręci się jak G1, ale przy takiej karcie nie widzę jakiejś super potrzeby overclockingu. Jeśli chciałbyś testy z MSI to mogę Ci podesłać (3D Mark, TW3, Unigine Valley). 

A i z tego, co Bodzio mówił, MSI też nie zabiera gwarancji za wodowanie. 

Edytowane przez ariyapl

Karta ma mi przyjść dopiero w tym tygodniu także z własnej perspektywy się nie wypowiem. Natomiast jeśli chodzi o samo wodowanie u MSI, to zostało potwierdzone, że nalepka gwarancyjna jest tylko po to, aby "odstraszyć" potencjalnych amatorów. Dopóki nic nie uszkodzisz, gwarancja obowiązuje. Podobno nawet lepiej po prostu przebić naklejkę niż ją usuwać. Takie info dostał jeden z użytkowników forum overclock.net po bezpośrednim kontakcie z firmą MSI.

Co do samego wyboru kart, mogę jedynie się wypowiedzieć na podstawie opinii użytkowników zagranicznych stron. (dużo większa wymiana informacji niż u nas)

Gigabyte G1 - duży potencjał oc, niskie temperatury, ale bardzo głośna. Dodatkowo wydaje się, że ma największy procent piszczących cewek, zdarzają się też niedziałające porty DVI. Niereferencyjne PCB, dla jednych + dla innych -.

Trzeba wziąć pod uwagę, że bloki wodne pod niereferenty wyjdą w raczej niedługim czasie, a zasilanie zazwyczaj jest lepiej rozplanowane i samo PCB ma lepszą jakość wykonania - to się tyczy praktycznie wszystkich kart z niereferencyjnym PCB.

Asus Strix - bardzo wysokie taktowania prosto z pudełka, dobre oc, niereferencyjne PCB. Problem pojawia się jeśli chodzi o chłodzenie. Krótko mówiąc skopali je. Rurki nie stykają się przez co ciepło nie jest prawidłowo odprowadzane, temperatury potrafią sięgać 83 stopni. Oczywiście można ustawić agresywniejszą krzywą wiatraków, przy czym wtedy robi się sporo głośniej. W skrócie, nowa polityka "automatycznej produkcji" asusa chyba im nie wypaliła. Serwis też szału podobno nie robi. Ogólnie ta karta chyba jest mało popularna, niewiele się o niej czyta, przez to też problem cewek może nie być widoczny nawet gdyby piszczały.

Evga ACX2.0+ - ten model, który podałeś ma akurat referencyjne PCB, potencjał oc to jeszcze większa loteria ze względu na ref PCB, natomiast kultura prac i temperatury pod chłodzeniem ACX2.0+ z tego co wiem są dobre. Cicho i nie powinno przekraczać 75stopni. Niewielki procent piszczących cewek. Tutaj też dochodzi serwis EVGA, który zbiera genialne noty, a także nie tracisz gwarancji przy wodowaniu. Niewielki procent piszczących cewek. Dopiero od wersji Classified masz niereferencyjne PCB.

MSI 6G - cicha, umiarkowane oc, niereferencyjne PCB. Nie tracisz podobno gwarancji przy wodowaniu, a nalepka tak jak pisałem wcześniej jest tylko straszakiem. Mały procent piszczących cewek. Widziałem mieszane opinie jeśli chodzi o temperatury. Niektórym sięgają 70-75st przy 60-70% prędkości wiatraków. inni się skarżą na temperatury powyżej 80 stopni. Wiele zależy od obudowy oczywiście, podobno też jest loteria używanej pasty u MSI. Za parę dni powinna do mnie przyjść karta z ich stajni, także sam też przetestuję jej możliwości.

Jest jeszcze parę innych firm, ale te moim zdaniem aktualnie są najważniejsze. Jest jeszcze Zotac, przy czym jego chłodzenie to trzy slotowy kolos.

Reasumując, tylko dwie firmy dają Ci możliwość wodowania bez utraty gwarancji, jest to EVGA i MSI. Gigabyte jest chłodna, wydajna, ale głośna, przy czym sama jakość wykonania to loteria. Serwis wygrywa u EVGA. Kultura pracy przemawia za MSI/EVGA. Asus to niewiadoma dla mnie w tym momencie, straszą temperatury na ich chłodzeniu.

Edytowane przez Badzio93
  • Popieram 3

Jestem w posiadaniu MSI GTX 980Ti  osobiście jestem bardzo zadowolony. Jedynie zdziwiły mnie wysokie temperatury które sięgają 70-74' stopni Celsjusza, ale jak się okazało to normalne.

Kupując kartę od MSI dostaniesz ładną kartę , Backplate i przede wszystkim CISZE! Taki sam dylemat miał kolega ariyapl któremu doradzałem i byliśmy w kontakcie. Sam widzisz kupił i bardzo się cieszy !

Jeśli chodzi o Gigabyte to moje zdanie jest takie, są to bardzo fajne karty z wyglądu - wszystkie mają Backplate, teraz ten LED i ogólnie podatne są na dobre OC.  Sam miałem Gigabyte GTX 780 Ghz Edition i dobrze ją wspominam, a koledze któremu sprzedałem służy do dziś :)  Ale te karty maja jedną wadę, a są po prostu głośne. U mnie piszczały cewki które się wygrzały i pamiętam nie dziś jak brałem wentylatory na większe i średnie obroty. Były naprawdę słyszalne i to samo jest w GTX 970/80/Ti.

Tylko w GTX 980Ti od Gigabyte są podobno jeszcze głośniejsze - masakra!

Reasumując, wybierając MSI, ASUS, EVGA, PALIT, GIGABYTE lub inne to gwarantuję Tobie że nie zrobisz w tym przypadku złego wyboru. Każda spowoduje że będziesz miał BANANA na buzi  :D

Wybierz ta która Tobie najbardziej się podoba!

Edytowane przez Naksos
  • Popieram 1

Nie siejcie panowie paniki z tą głośnością G1 gigabyte, na prawdę.. Podczas gry wcale karta nie jest jakaś dokuczliwa, a gram na głośnikach i jej hałas jest podobny no Noctuy na procku. MSi jest cichsze trochę z testów wynika, ale o ile? Ktoś by musiał mieć mega wyciszoną budę by na to uwagę zwrócić. Normalnie grając w Wiedźmina3 kompletnie nie zwracam uwagi na kartę graficzną. No ciut ją słychać, ale każdą słychać.. Za to jest max z 72 stopnie w budzie hafx. W mojej sztuce nic nie piszczy.

Edytowane przez carroarmato

Paniki nie sieje, ale ja nawet swojej MSI pod obciążeniem nie słyszę, a obudowę mam otwartą. Wypowiedziałem swoje subiektywną opinie na ten temat tak obiektywnie jak tylko to możliwe. A pamiętam jak dziś prace byłego GTX 780 GHz Edit od GIGABYTE. 

A moja kobieta może tylko to potwierdzić! Nie jedna noc kończyła się kłótnia że grafika jest słyszalna nocą. > komp był w sypialni.

Na dzień dzisiejszy remont skończony i trochę sytuacja się zmieniła, lecz nawet ostatnio powiedziała że komputer cicho chodzi :)

Ale i tak najlepsze jazdy są na stokowym chłodzeniu xD

A tak poważnie, każdy z nas gra czy to na słuchawkach czy to na głośnikach. Wtedy to i tak nie ma znaczenia.

Dla tego mówię co nie wybierze to i tak będzie dobrze.

Edytowane przez Naksos
  • Popieram 2

@carroarmato:

Miałem 2 Gigabyte 980 TI G1 - oba, w moim osobistym odczuciu, w porównaniu do MSI pracowały jak odkurzacz. Pewnie, komuś może to nie przeszkadzać, zgadzam się w 100%, mi osobiście bardzo dokuczało. Do tego buczenie karty + piszczące cewki w przypadku pierwszego egzemplarza. Jak dla mnie duże "no no"... Po prostu trzy małe, bardzo szybko kręcące się wiatraki zawsze będą hałasować dużo bardziej niż 2 duże.

MSI nie słychać z obudowy nawet przy 70% szybkości wiatraków, przy tej prędkości Gigabyte przypominał startujący samolot. Ale, podkreślam, to moja osobista opinia, do tego bardzo negatywna ze względu na złe doświadczenia z dwoma egzemplarzami tej karty. Ktoś mógł trafić dobrze i jest zadowolony. Ja miałem pecha. Niemniej jednak, faktem jest, że G1 lepiej się podkręcają. Mi na tym, jednak, zupełnie nie zależy. 

Obudowę mam bardzo cichą Be quiet! Silent base 800, do tego wentylatory bq! i Noctua, w większości powymieniane na lepsze, cichsze wersje i cooler Dark Rock TF (ultra cichy). Stąd też, jeśli cokolwiek hałasuje, od razu to słychać (w tym momencie najbardziej hałasuje dysk twardy 7200 rpm). 

Co do MSI - temperatury rzeczywiście zależą bardzo od obudowy. Im bardziej przewiewna tym lepiej. U mnie w Wiedźmaku 3 trzymają się w granicach 75 stopni przy obecnym upale, w trybie OC z Gaming App MSI, ale wtedy podbijam sobie softwareowo pracę wiatraków (a że są ciche, to i tak jest cicho nawet na 70% ;)). 

Jeśli ktoś chciałby wyniki testów MSI przy OC i bez, niech da znać na priv'a, podeślę linka (robiłem je dla Badzio93).

Edytowane przez ariyapl

Przy tak cichej obudowie to nie dziwne że hałas g1 wydaje się straszny... Ja mam zwykłą HAF-X budę i karta specjalnie się nie wybija. Gorzej wspominam referenta gtx580. W drugim kompie jest 970tka z msi gaming i jest cichsza trochę na pewno.

Nom, dlatego mówię, że u mnie priorytet to cisza. Poza tym Gigabyte to też straszliwa kobyła - długa i ciężka. Na pewno nie aż tak, jak Zotac, ale zawsze. W porównaniu do niej EVGA czy nawet MSI to drobinki. 

Ale tak, jak pisał Naksos - cokolwiek autor wybierze, powinien być zadowolony. Ważne, żeby sobie odpowiednio priorytety ustalił. Przy takiej klasie karcie parę FPS w tą czy w tamtą nie ma większego znaczenia. 

Z ASUS'em jest taki problem, że skopali chłodzenie i strasznie się ta karta grzeje jak na 980 ti niereferencyjny (83 stopnie w stresie).

Jeśli wybór ograniczasz tylko do tych dwóch modeli (a np nie zastanawiasz się też nad MSI) to imho bierz EVGA SC+ ACX 2.0+ czyli tą z backplate. Po pierwsze to referencyjna pcb z niereferencyjnym chłodzeniem, więc jeśli będziesz chciał wodować to blok łatwo dostaniesz. Po drugie możesz sam zmieniać pastę bez utraty gwarancji, byle by tylko nic nie uszkodzić. Po trzecie EVGA ma świetny serwis, który się nie certoli. Jak Ci coś nie pasuje (np. piszczą cewki) odsyłasz i dostajesz nową, pomijając już fakt, że często mają programy lojalnościowe typu cashback etc. Nie wiem jak z głośnością w porównaniu do MSI, różnie ludzie mówią. Jeśli jest cichsza od MSI to jest super cicha (w porównaniu do Gigabyte). 

Gigabyte omijaj z daleka, ale to moja uprzedzona opinia po tym jak pod rząd trafiły mi się dwie trefne karty. Poza tym Gigabyte jest niesamowicie głośna.

Ja mam MSI i jestem (wreszcie) zadowolony. Może nie kręci się jak G1, ale przy takiej karcie nie widzę jakiejś super potrzeby overclockingu. Jeśli chciałbyś testy z MSI to mogę Ci podesłać (3D Mark, TW3, Unigine Valley). 

A i z tego, co Bodzio mówił, MSI też nie zabiera gwarancji za wodowanie. 

Nie pisz glupot, chlodzenie ASUS STRIX GeForce GTX 980 Ti DirectCU III jest dobre. Wysokie temp sa dlatego ze ASUS chcial przde wszystkim uzyskac jak najlepsza kulture pracy. Wystarczy pobawic sie ustawieniami werntylatorow i problem temp znika.

@up: 

Pokaż mi test, w którym ASUS pod względem kultury pracy wypada lepiej od EVGA SC+ czy MSI, bo z tego, co widzę zarówno na polskich, jak i zagranicznych serwisach w testach te dwie wyżej wspomniane karty chodzą ciszej od ASUS'a. 

Z DirectCU III problem jest taki, że tylko 3 z 5 heatpipeów dotykają GPU. Proszę, tutaj zdjęcie:

http://www.kitguru.net/components/graphic-cards/zardon/asus-strix-gaming-gtx-980-ti-directcu-3/2/

Sorry, ale rozwiązanie typu "83 stopnie to dla Ciebie za dużo, podkręć wiatraki do 70-90%" jest dla mnie nieakceptowalne, zwłaszcza, że karty konkurencji z niereferencyjnym chłodzeniem chodzą o 10 stopni niżej. Sam czekałem na ich produkt i wiązałem z nim duże nadzieje, mając dobre doświadczenia z poprzednimi konstrukcjami, niestety się zawiodłem i nie wybrałbym tej karty. Ale oczywiście masz prawo do własnej opinii. 

Edytowane przez ariyapl

@up: 

Pokaż mi test, w którym ASUS pod względem kultury pracy wypada lepiej od EVGA SC+ czy MSI, bo z tego, co widzę zarówno na polskich, jak i zagranicznych serwisach w testach te dwie wyżej wspomniane karty chodzą ciszej od ASUS'a. 

Z DirectCU III problem jest taki, że tylko 3 z 5 heatpipeów dotykają GPU. Proszę, tutaj zdjęcie:

http://www.kitguru.net/components/graphic-cards/zardon/asus-strix-gaming-gtx-980-ti-directcu-3/2/

Sorry, ale rozwiązanie typu "83 stopnie to dla Ciebie za dużo, podkręć wiatraki do 70-90%" jest dla mnie nieakceptowalne, zwłaszcza, że karty konkurencji z niereferencyjnym chłodzeniem chodzą o 10 stopni niżej. Sam czekałem na ich produkt i wiązałem z nim duże nadzieje, mając dobre doświadczenia z poprzednimi konstrukcjami, niestety się zawiodłem i nie wybrałbym tej karty. Ale oczywiście masz prawo do własnej opinii. 

Nie potrzebuje testow, sam widzialem u kumpla ta karte z tym chlodzeniem i po zwiekszeniu obrotow wentylatorow do 900, karta trzyma tem 65. Nie sugeruj sie tym ze gdzies tam cos napisza, to tak musi byc. Po drugie ,naucz sie czytac ze zrozumieniem. Odnioslem sie do krytki chlodzenia od ASUSA a nic nie wspomnialem ze jest lepsze czy gorsze od chlodzenia EVGA czy. Gdzie tak napisalem, pytam sie ?? Kazde chlodzenie ma swoje +\-

Nie potrzebuje testow, sam widzialem u kumpla ta karte z tym chlodzeniem i po zwiekszeniu obrotow wentylatorow do 900, karta trzyma tem 65. Nie sugeruj sie tym ze gdzies tam cos napisza, to tak musi byc. Po drugie ,naucz sie czytac ze zrozumieniem. Odnioslem sie do krytki chlodzenia od ASUSA a nic nie wspomnialem ze jest lepsze czy gorsze od chlodzenia EVGA czy. Gdzie tak napisalem, pytam sie ?? Kazde chlodzenie ma swoje +\-

Peja, w takim razie poczytaj może trochę opinii innych użytkowników, popatrz na zdjęcia, a dopiero potem się wypowiadaj. To, że Asus zmniejszył obroty, to jedno, ale to, że jego rurki nie trzymają się właściwie to już zupełnie co innego i bardzo wpływa na temperatury. Opinia wielu użytkowników > recenzja. Musiałbym zobaczyć opinię więcej niż jednego forumowicza, którego kumpel kumpla, ostatniej ciotki od strony matki miał takie, a nie inne temperatury.

Natomiast G1 jest głośny, bo przy wiatrakach ustawionych na 3000 obrotów nie uzyskasz ciszy, więc nawet nie ma o czym dyskutować. MSI ma maks 2300 i słychać, a co dopiero G1. 

Tak jak powiedziałem, Asus byłby naprawdę dobry gdybym nie widział wysokich temperatur, użytkownicy samej karty zdementują moje obawy, spoko, wtedy jest to świetna karta. ;)

Peja, w takim razie poczytaj może trochę opinii innych użytkowników, popatrz na zdjęcia, a dopiero potem się wypowiadaj. To, że Asus zmniejszył obroty, to jedno, ale to, że jego rurki nie trzymają się właściwie to już zupełnie co innego i bardzo wpływa na temperatury. Opinia wielu użytkowników > recenzja. Musiałbym zobaczyć opinię więcej niż jednego forumowicza, którego kumpel kumpla, ostatniej ciotki od strony matki miał takie, a nie inne temperatury.

Natomiast G1 jest głośny, bo przy wiatrakach ustawionych na 3000 obrotów nie uzyskasz ciszy, więc nawet nie ma o czym dyskutować. MSI ma maks 2300 i słychać, a co dopiero G1. 

Tak jak powiedziałem, Asus byłby naprawdę dobry gdybym nie widział wysokich temperatur, użytkownicy samej karty zdementują moje obawy, spoko, wtedy jest to świetna karta. ;)

Ja nie wiem co robi Peja, jesli piszesz o nim to skontaktuj sie z nim. Kwestisa karty, polecam odwiedzic forum pure(nie bede robil reklamy) a potem sie wypowiadaj bo widze ze pojecia nie masz o czym piszesz.

Ja nie wiem co robi Peja, jesli piszesz o nim to skontaktuj sie z nim. Kwestisa karty, polecam odwiedzic forum pure(nie bede robil reklamy) a potem sie wypowiadaj bo widze ze pojecia nie masz o czym piszesz.

Pejo* spoko, możemy bawić się w dziecinne gry słów. ;) Polecam odwiedzić forum overclock/reddit i wyjdzie na to samo. Jak przytoczysz coś ciekawego i wartego uwagi to daj znać. :)

EDIT. Przejrzałem 3 strony pure i nie widzę tematu o 980ti strix, także możesz mnie oświecić. ^^

EDIT 2. Jeśli MSI będzie niewypałem dla mnie, to sprawdzę Asus'a także ew. sam się przekonam jak z głośnością  i temperaturami. ;) btw. niestety, ale asus przy wyższych temperaturach, ma też głośniejsze chłodzenie, a to już problem.

Edytowane przez Badzio93
  • Popieram 2

@Pejo

Potrafię czytać ze zrozumieniem i staram się nie wypisywać głupot nie popartych konkretnymi przesłankami, choćby były to tylko wyniki testów, od których Ty się tak odżegnujesz. Do EVGA i MSI odniosłem się dlatego, że napisałeś, cytuję:
"ASUS chcial przde wszystkim uzyskac jak najlepsza kulture pracy." Pytam zatem - gdzie ta kultura pracy, skoro w testach wychodzi coś innego?

Nie miałem zamontowanego Asus'a 980 TI w moim zestawie, jednakże jeśli większość serwisów raportuje wysokie temperatury i wcale nie tak dobrą kulturę pracy tej karty, to jestem w stanie im uwierzyć bardziej, wybacz, niż Twojej opinii bazującej na "widziałem u kumpla". Ja u kumpla widziałem cztery referenty Titan-X chodzące na 1800 MHz w Quad SLI na referencyjnym chłodzeniu powietrzem, nieprzekraczające 60 stopni i 20 decybeli. Uwierzysz? Nie. Ja też nie. 

Jeśli zatem chcesz poprzeć swoją tezę dotyczącą DirectCU III, jako cytuję "dobrego chłodzenia" konkretnymi faktami zapodaj proszę screenshoty z testów z poszczególnych aplikacji przeprowadzonych "u kumpla" czy gdziekolwiek. Ale konkrety - screenshoty, zegary, temperatury, pomiar głośności. 

Edytowane przez ariyapl
  • Popieram 1

Uwielbiam jedną rzecz! Jak ktoś piszę coś czego na oczy nie widział, a tym bardziej nie miał u siebie w komputerze!

Ja rozumiem że nie każdego stać na grafikę za 3,200 zł ale przynajmniej co niektórzy powstrzymają się od komentarzy!

MSI vs Gigabyte proszę....

Edytowane przez Naksos
  • Popieram 3

Znalazłem Strixa tylko że ja nie podam linka z jednego powodu jest on po prostu nieobiektywny do tych powyżej!

Cała ta kłótnia uważam że jest bez sensu, dla tego że naprawdę każda karta od tych wszystkich producentów ma + i - .

Ja kierowałem się niezawodną ciszą oraz tym że mam płytę główną od MSI. Pewnie gdybym miał innego producenta kupiłbym co innego...

A do AUTORA ponownie....

Reasumując, wybierając MSI, ASUS, EVGA, PALIT, GIGABYTE lub inne to gwarantuję Tobie że nie zrobisz w tym przypadku złego wyboru. Każda spowoduje że będziesz miał BANANA na buzi   :D

Wybierz ta która Tobie najbardziej się podoba!

• Popieram 1

Wykonanie chłodzenia w strixie woła o pomstę do nieba. Takie krapy nie powinny mieć miejsca w karcie za tyle pieniędzy.

http://www.overclockers.ua/video/asus-strix-gtx980ti-dc3oc-6gd5-gaming/08-big-asus-strix-gtx980ti-dc3oc-6gd5-gaming.jpg

Edytowane przez mulator
  • Popieram 1

Na obu tych filmikach karty wyją jak startujący Hercules.. Msi może ciut mniej, ale przecież normalnie grając nikt nie trzyma głowy w obudowie i hałas jest o wiele mniej odczuwalny. Nie gra się w ciszy przecież absolutnej. Na tym filmiku mam wrażenie że gigabyte jest 2x głośniejszy niż w rzeczywistości..

To powiem Ci, że albo Ty masz przytkane uszy/super cichą budę, albo sporo ludzi nagrywa złe filmiki. ;)

Dwa kolejne z G1:

https://www.youtube.com/watch?v=pAILvRdtP6s

https://www.youtube.com/watch?v=C22WzXR5GYI

A tutaj filmik z MSI: (niestety jakość na jednym G1 i tym MSI jest taka sobie, ale słychać różnicę i to bardzo dobrze)

https://www.youtube.com/watch?v=fWQQRD2Sons

Co do samych chłodzeń, w Asusie brakuje blaszki, po której ciepło rozprowadzane by było na wszystkie rurki.

Edytowane przez Badzio93
  • Popieram 1

Ale ona naprawdę tak wyje :D Ja mam cichą budę i nic nie pomagało. Wyła jak banshee. 

@carro: serio wydaje mi się, że to subiektywne odczucie, które zależy od głośności reszty komponentów i wentylatorów. Jak ktoś ma przewiewną, meshową obudowę z głośnymi wentylatorami to hałas z karty od razu jest mniej odczuwalny. Jak ktoś ma wyciszaną, to gorzej. 

Edytowane przez ariyapl

Oczywiście, że to subiektywne odczucie.. .mi osobiście to kompletnie nie przeszkadza. Innej osobie będzie, miałem różne karty, 2 lata ostatnio używałem gtx780 referenta i nie uważam że to G1 jest jakieś o wiele głośniejsze, wcześniej miałem gtx580 w referencie i TF2 z MSi, to mam porównanie. W drugim kompie jest MSi Gaming gtx970 i karta jest cicha. To prawda. Jak ktoś do ultra cichego komputera chce wsadzić wielkie bydle z 3 wentylatorami to niech nie liczy że nadal będzie cicho :)

• Popieram 1