carl22 4 Napisano 3 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2015 Witam. Siedzę obecnie na oryginalnym W7 i mogę zaktualizować go do 10'stki. Jedyna rzecz jaka mnie przed tym powstrzymuje jest fakt że w tym miesiącu będę zmieniał całą podstawkę (procek, płyta, ramy). Czy po upgrade sprzetu powinienem zainstalować W7 i potem go zaktualizować do 10 czy może istnieje możliwość zainstalowania gołej 10'tki?? Bo rozumiem że jak bym zaktualizował 10'tke teraz to po upgradzie bym ją stracił. Cytuj Link to post Share on other sites
cru5h 90 Napisano 3 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2015 (edytowane) Jak masz teraz Windows 7 OEM to po update do Windows 10 będziesz mógł zrobić czysta instalacje z ISO Windows 10 i użyć klucza z Windows 7. Warunkiem czystej instalacji z ISO i aktywacji jej na kluczu z Windows 7 jest choć raz wykonanie update i jego aktywacji na nowym systemie Windows 10. Od Windows 8 nie ma już OEM. Kupujesz system i robisz instalacje, możesz przenieść ten system na inny sprzęt pod warunkiem usunięcia systemu z poprzedniego komputera lub go sprzedać, warunkiem jest to że musisz być pierwszym właścicielem licencji. Po aktywacji Windows 10 kluczem OEM Windows 7 będziesz mógł przenosić licencje Windows 10 czyli wymiana płyty nie będzie problemem. Edytowane 3 Sierpnia 2015 przez cru5h 3 Cytuj Link to post Share on other sites
carl22 4 Napisano 3 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2015 "Warunkiem czystej instalacji z ISO i aktywacji jej na kluczu z Windows 7 jest choć raz wykonanie update i jego aktywacji na nowym systemie Windows 10" czyli wychodzi na to że i tak powinienem zrobić update do 10 jeszcze przed upgrade? Cytuj Link to post Share on other sites
POSTMAN 9 Napisano 3 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2015 Najbezpieczniej sobie zainstalowac teraz i aktywować od razu.Potempo zmianie sprzętu możliwe że będziesz musiał aktywować jeszcze raz bo się zmieni konfiguracja sprzętowa na której był wcześniej aktywowany system. To już chyba telefonicznie bedzie trzeba zrobić. Cytuj Link to post Share on other sites
carl22 4 Napisano 3 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2015 Przecież kolega wyżej napisał że będę mógł go aktywować kluczem z siódemki. Cytuj Link to post Share on other sites
Ganster 113 Napisano 3 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2015 Po zmianie sprzętu najlepiej postawić system od nowa. Cytuj Link to post Share on other sites
carl22 4 Napisano 3 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2015 No przecież taki mam zamiar. Odnosząc się do postu @cru5h -zaktualizuje system do 10 i go aktywuje -po upgradzie PC zainstaluje czystą 10'tke z .ISO którą aktywuje kluczem z wina 7. Dobrze kombinuje? Cytuj Link to post Share on other sites
cru5h 90 Napisano 3 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2015 Tak, dobrze. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
radosuaf 807 Napisano 3 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2015 Na forum MS twierdzą, że aktualizacja OEM jest nadal przypisana do płyty głównej, więc obawiam się, że po zmianie płyty klucz "nie pójdzie". Cytuj Link to post Share on other sites
carl22 4 Napisano 3 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2015 więc cholera wie co w końcu robić. Nikt tego nie robił? Cytuj Link to post Share on other sites
Rozwiązanie stasimon 4 Napisano 4 Sierpnia 2015 Rozwiązanie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2015 Ja na twoim miejscu bum sie wstrzymal teraz z aktualizacja do czasu wymiany bebechow na nowe, zaraz wyjasnie dlaczego. Na aktualizacje do Win 10 masz caly rok, nie da sie przegapic. Jak wyglada aktualizacja: posiadasz oryginalny system, podczas pierwszej aktualizacji na serwerach MS zapisywany jest ID twojego PC zapewne obliczany algorytmem na podstawie twojego sprzetu. Jesli masz legalna Win 7 po aktualizacji otrzymasz legalny Win 10. Jesli terraz chcialbys zainstalowac czysty Windows 10, sciagasz iso i instalujesz jak inne windowsy. Gdy wyskakuje monit o podanie klucza nie wpisujesz nic (dajesz pomin), podczas pierwszego polaczenia z netem system zostanie automatycznie aktywowany na podstawie nr ID sprzetu. Jesli wymienisz bebechy w kompie (zwlaszcza plyte glowna) to podczas instalacji/aktywacji Win 10 ID nie bedzie zgodne z tym co znajduje sie na serwerach MS i system nie zostanie aktywowany. Pytanie jak zareaguje na to MS, moze aktywowac a moze nie bo licencja OEM jest przypisana do sprzetu. Nic nie da tez proba wyciagniecia klucza z systemu programami typu keyfinder poniewaz kazdy windows 10 uzyskany droga aktualizacji ma ten sam klucz generic. Jesli sie myle niech mnie ktos poprawi ale tak wygladala u mnie instalacja czystego Win 10 Pro (po przejsciu z Win 7 OEM), nie podawalem klucza a system sie sam aktywowal podczas polaczenia z netem (nie wymagane jest konto MS!). Ja bym sie wstrzymal do czasu wymiany bebechow z aktualizacja. Pzd. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
radosuaf 807 Napisano 5 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2015 Ale jak wymienisz bebechy, to pewnie przestanie być aktywny klucz Windows 7 (nie wiem, nigdy tego nie robiłem, ale tak to zdaje się powinno wyglądać) i wtedy w ogóle z aktualizacji nici... Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 5 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2015 Robiłem to już dwa razy i załatwiłem sprawe telefonicznie. ...Troche na zasadzie "ja nic nie wiem" ale w czasie burzy spaliła się płyta a ja nie mam pieniedzy na nowy system itp.Załatwiono bez problemu. Cytuj Link to post Share on other sites
carl22 4 Napisano 5 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2015 Mimo tego chyba jednak poczekam. W końcu to kwestia dwóch tygodni Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 5 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2015 @up - myślę,że to najlepszy wybór... Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts