Skocz do zawartości

SLI z dwóch GTX760 2GB

Recommended Posts

Hej,

Zastanawiam się nad sensem dokupienia drugiej 760tki w niskiej cenie w wersji 2GB. Jednakże nie wiem się czy jest sens, sprzedając obie karty, nie dokładając, nie kupię dobrej sztuki GTXa 970. Podobno gierki w DX12 mają wyeliminować mirror pamięci na obu kartach, co da efekt wykorzystania 4GB, przynajmniej w pewnym sensie :D. Patrzę też na aspekt wizualny, SLI w budzie w moim odczuciu wygląda przyjemnie. Poborem prądu się nie przejmuje :).

Sumując to czy przy obecnych cenach i mojej konfiguracjim warto zrobiuć takowe SLI? Sprzęt w sygnaturce :). Obecna karta to wersja od Gigabyte'a. Posiadam dobrze wentylowaną budę(7 wentyli od BQ) i wymontowane kieszenie.

Z góry dzięki za wszelkie sugestie!

Edytowane przez Crout

Myślę, że lepszym wyjściem jest sprzedanie gtx760 (za około 550-600PLN) i kupno użuwanej, niereferencyjnej  r9 290 z długą gwarancją za około 1000zł.

Kupując r9 290 zyskasz wyższą, w najgorszym wypadku podobną wydajność co sli z dwóch gtx 760.

Przy SLI we wszystkich obecnych grach  będziesz miał 2GB Pamięci.

Co do directX 12 to nie liczyłbym zbyt wiele ponieważ Nvidia w nowych sterownikach olewa posiadaczy kart serii 7xx i starszych, zauważyć to można na przykładzie gtx 780/gtx970, gdzie w dniu premiery karty były na podobnym poziomie, a w tej chwili gtx780 jest dużo slabszy od gtx970.

Prócz tego directX 12 większy przyrost wydajności ma dać kartom AMD.

GTX 760 nie jest w pełni kompatybilny i tylko częściowo będzie wspierał DX12

Edytowane przez martinoxxl
  • Popieram 1

Z doświadczenie ci powiem, że nie warto. Kupisz drugą 760 a wydajność będziesz miał znacznie gorszą aniżeli na 970. Wsparcie dla serii 7xxx od zielony jest obecnie na bardzo słabym poziomie. Karty są postarzane za pomocą sterowników. Nie licz na to, że dx12 doda mocy 760 i będziesz cieszył się tanim graniem i miał to samo co posiadacze serii 9xxx.

Sprzedaj 760 i kup 960 jak nie masz kasy. Za 850 zł można już kupić 960. Będziesz miał więcej pożytku aniżeli w dwóch 760... moim zdaniem. 

Wymiana gtx760 na gtx960 nie ma sensu!

W większości przypadków autor nie odczuje żadnej różnicy.

Odczuje różnicę w przyszłości, ponieważ GTX 960 będzie lepiej wspierany przez zielonych. Kiedy 760 będzie martwa GTX 960 będzie się trzymał.

Taka sama sytuacja była z 780 i 970. Na staracie karty oferowały identyczną wydajność w grach. Upłynęło trochę czasu i GTX 780 odstaje od 970. Taki sam proces następuje z 760 i całą serią 7xxx. 

Na testach można udowodnić wszystko. Kwestia sprzętu sterowników, doboru gier itd. Widziałem testy gdzie 390 wyprzedza 980 o kilkanaście klatek. Gdzie 970 wyprzedza 980, więc testy mają wartość tylko wtedy jak są skumulowane. 

Najlepiej zakupić kartę przetestować na własnym sprzęcie, na własnym systemie. I jak coś będzie nie tak to zwrócić w ciągu 14-dni. 

Edytowane przez czteroreki

@up Z tym wsparciem to może być różnie,prawdopodobnie będzie trwało do wypuszczenia nowej serii czyli gdzieś tak do następnego roku :D

Tak były akty niezadowolenia, po których gtx960 przestał wyprzedzać gtx780 i jest teraz od niego trochę mniej wydajny :P

Edytowane przez ernorator

Jak dobrze poszukasz to za 1200 złapiesz okazję z gtx 970.

http://www.agito.pl/karta-graficzna-gainward-geforce-gtx-970-4gb-pci-e-ddr5-box-426018336-3354/pd/DPMK5BBBM/

1299 nowa GTX 970 z darmowa przesyłką, Bawienie się w używane R9 290 czy 290x mija się z celem. Tym bardziej, że 290x nie jest bardziej wydajna od 970. 

Edytowane przez czteroreki

Jej daj znać :D i uświadom, że byłeś zmuszony kupić coś gorszego i wcześniej będziesz musiał to wymienić :P Ja wiem, że to niemożliwe właściwie ale argumenty, fakty, wnioski. Może zadziała...

Ja tylko nie rozumiem jakim cudem nie można tego zrozumieć, że kwotowo 2x GTX 760 = r9-290 czy nawet GTX 970 i jakby sprzedał tego 760 (na pewno dostałby ponad 500zł) i dołożył te 500zł które chciał wydać, to kupiłby swoje upatrzone gpu. Mogłeś dać ogłoszenie w dziale zamienię z dopłatą i wtedy baba by widziała tylko wydane 500zł.

Edytowane przez MasterBarti
  • Popieram 1

Będzie wypas. Sid śmigał w Wieśka ze wszystkim na on na 670sli i jakos mu stery nie przeszkadzały. Ja tez za miesiąc planuję dokupić mojej 680 koleżankę :menda: Proszę Cie napisz mi na PW jak Ci to śmiga. Porobimy wspólnie testy i może jakiś poradnik sie naskrobie ;)

• Popieram 1