Krychu. 64 Napisano 7 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2010 http://allegro.pl/asus-ati-radeon-hd-48 ... 72752.html Dokładnie chodzi o tą okazję gdyż kusi cena i wielkość pamięci. Ale czytałem,że wszystko nie jest tak piękne jak może się wydawać, tzn słabe OC, wysokie temperatury i głośna... Mógłby ktoś napisać jak faktycznie jest z tą kartą i jak ma się jej zakup do GTS 250... Cytuj Link to post Share on other sites
Lightning 61 Napisano 7 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2010 No na pewno tak karta słabo się nie podkręca - tym bardziej, że jest to konstrukcja niereferencyjna. Temperatury również nie są zbyt wysokie - max 60 stopni. Jest to karta bez wątpienia bardzo wydajna - w rozdzielczościach 1680x1050 lepsza nie jest potrzebna Cytuj Link to post Share on other sites
JoHnNy08PL 184 Napisano 7 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2010 Jest głośna(i w 2D i w 3D, bo nie ma regulacji obrotów), nie ma radiatorów na sekcji zasilania Wybór i tak należy do Ciebie więc nic nie sugeruję A 1GB tej karcie i tak nic nie da Cytuj Link to post Share on other sites
Szymon331 152 Napisano 7 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2010 Hm. Zbyt wysokich temperatur ta karta nie będzie osiągać. Jest w 55nm procesie (zawsze to lepiej niż 65nm) i nie jest to model 4870. Te ostatnie to były grzałki. Sądzę że karta z linku to ciekawy pomysł. Szczególnie za tak śmiesznie niską cenę. Jest trochę szybsza niż GF 8800GT/9800GT a na niej większość gier chodzi bez najmniejszego problemu. Co do OC to trudno się wypowiadać bo to zależy od temperatury wewnątrz obudowy Twojego komputera i od konkretnej serii, egzemplarza i modelu karty. Sądzę że OC tutaj nie musi być mizerne. HD 4870 jest kartą bardzo mocno wykręconą i ona może mieć problemy z OC, model z "50" w końcówce nie jest aż tak wycyzelowany na rdzeniu i powinien mieć potencjał. 1GB pamięci na karcie z jednej strony niewiele będzie dawał , a z drugiej strony w ekstremalnych przypadkach zawsze będzie zapas i rezerwa. Szczególnie że w tej cenie 1GB baaaaaaardzo się opłaca. Jeżeli jesteś pewien aukcji to za taką ceną naprawdę warto. Pozdrawiam. Cytuj Link to post Share on other sites
Krychu. 64 Napisano 7 Listopada 2010 Autor Udostępnij Napisano 7 Listopada 2010 zaznaczam że mam otwarta obudowę z obydwu stron , będę grał raczej tylko w serie Call of Duty na 1920*1080 :ciekawy: Radiatory to chyba sprawa groszowa na pamięci a regulator obrotów można dokupić Cytuj Link to post Share on other sites
Lightning 61 Napisano 7 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2010 Jest trochę szybsza niż GF 8800GT/9800GT a na niej większość gier chodzi bez najmniejszego problemu.No nie wiem - te karty stoją na tym samym poziomie (chociaż 4850 ma DX10.1). będę grał raczej tylko w serie Call of Duty na 1920*1080Jeżlei tak to w zupełności wystarczy Ta seria gier ma bardzo niskie wymagania. Cytuj Link to post Share on other sites
Krychu. 64 Napisano 7 Listopada 2010 Autor Udostępnij Napisano 7 Listopada 2010 bo myślałem jeszcze nad GTS250 ale w tej cenie to dostanę tylko 512MB wersje też z głośnym chłodzeniem, i tu też pobór prądu przemawia bo 110W a nie jak w GTS 150W Cytuj Link to post Share on other sites
Lightning 61 Napisano 7 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2010 GTS 250 jest wydajniejszy i to o co najmniej 20% Masz 19 lat więc to rodzice płacą za prąd - czym się przejmujesz? Cytuj Link to post Share on other sites
Szymon331 152 Napisano 7 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2010 Nie nie nie. 4850 nie stoi na poziomie 8800GT nawet ekstremalnie podkręconego. Miałem tego GF 8800GT przez parę lat i owa karta od 4850 zawsze dostawała i to sporo. Nie ma co porównywać. Natomiast względem GTS250 to trudno orzec. Po specyfikacji obu kart i wydajności w benchmarkach obie karty wypadają bardzo podobnie. W benchmarku 3D Mar Vantage 4850 jest szybszy od GTSa250. Kwestia Twojego gustu. Jeśli jednak będziesz grał w Full HD to większa pamięć na karcie się przyda. Cytuj Link to post Share on other sites
Lightning 61 Napisano 7 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2010 Nie nie nie. 4850 nie stoi na poziomie 8800GT nawet ekstremalnie podkręconego. Miałem tego GF 8800GT przez parę lat i owa karta od 4850 zawsze dostawała i to sporo. Nie ma co porównywać.A tak się składa, że ja mam właśnie 8800GT, a mój kolega posiada 4850 i muszę przyznać, że te karty stoją na tym samym poziomie, ponieważ robiliśmy testy u każdego z nas (w 3DMark06 i Vantage - mogę nawet linki podesłać ). Podkręcają się również bardzo podobnie (tylko, że ja mam konstrukcję niereferencyjną no i osiągam wyższe zegary). W rozdzielczościach 1680x1050 różnice są dosłownie zerowe Cytuj Link to post Share on other sites
Krychu. 64 Napisano 7 Listopada 2010 Autor Udostępnij Napisano 7 Listopada 2010 rodzice płacą za prąd ale na razie mam słaby zasilacz i o to się tylko boję no dobra może stoją na tym samym poziomie HD4850 co 9800GT, ale nie kupie nowego 9800GT 1GB za 240zł nowego, a GTS 250 nowy to wydatek 350zł za 3 fpsy nie będę dawał więcej 100zł EDIT: bo miał być GTX 460 ale będzie HD4850 i Corsair 650W Cytuj Link to post Share on other sites
torture 107 Napisano 7 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2010 @Lightning: Twoje testy vs. cały Internet. I komu to wierzyć? Znajomemu kupowałem takiego Asusa, ale 512MB RAM i regulacja obrotów była, bez problemu można było się bawić suwakiem w CCC. Więc z głośnością tej karty bym nie przesadzał Cytuj Link to post Share on other sites
Szymon331 152 Napisano 7 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2010 Radeon 4850 zawsze był trochę szybszy od Ge forcea. http://pcarena.pl/articles/show/83587/R ... a-s-3.html pierwsze z brzegu (zanim dopracowali sterowniki) Tutaj jest nawet szybszy od podkręconej wersji 8800GT. Różnica dosyć niewielka ale jednak na plus. Tym bardziej że testowana tam karta to model z 512mb pamięci więc testy w rozdzielczościach powyżej 1280x1024 w Crysisie można traktować poglądowo. GTS250 za cenę o 100zł większą przestaje być opłacalny. Ja zostałbym przy radeonie. Cytuj Link to post Share on other sites
JoHnNy08PL 184 Napisano 7 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2010 Znajomemu kupowałem takiego Asusa, ale 512MB RAM i regulacja obrotów była, bez problemu można było się bawić suwakiem w CCC. Więc z głośnością tej karty bym nie przesadzał Ze zdjęć wynika że to pierwsza wersja glaciatora, która ma proste łopatki(2. ma pofalowane czy coś tam...) Ale zdjęcia to jedno, a rzeczywistość to drugie, lecz jednak lepiej napisać żeby później nie było płaczu Cytuj Link to post Share on other sites
Krychu. 64 Napisano 7 Listopada 2010 Autor Udostępnij Napisano 7 Listopada 2010 ale wentylator to chyba nie problem, zawsze można dokupić cichszy tylko nie wiem ile on ma cm.. Cytuj Link to post Share on other sites
browar0707 0 Napisano 7 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2010 Nie chcę się czepiać, ale trochę to podejrzanie niska cena, jak za nową kartę...ba 50 sztuk nowych! Sądząc po komentarzach to gość przeważnie kupował, a nie sprzedawał. Może jestem przewrażliwiony na tym punkcie (bo jeszcze z jednym gościem się sądzę od roku za moje 250zł), ale po nicku wnioskuję że gość to nie firma, skąd więc te 50 sztuk w tak niskiej cenie? Co z gwarancją? Na ceneo ceny zaczynają się od 303zł + wysyłka (min 20zł)... A tu wysyłka 10 zł? Może gość się przeprowadza za granicę i kaska potrzebna? Cytuj Link to post Share on other sites
lolek726 0 Napisano 7 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2010 Mnie na GG pisał że kupuje od producenta i ma zniżki, ale wolę nie ryzykować na razie Cytuj Link to post Share on other sites
Krychu. 64 Napisano 7 Listopada 2010 Autor Udostępnij Napisano 7 Listopada 2010 daj jego gadu na priv Cytuj Link to post Share on other sites
lolek726 0 Napisano 7 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2010 Ok, ale jest w aukcji Cytuj Link to post Share on other sites
Krychu. 64 Napisano 7 Listopada 2010 Autor Udostępnij Napisano 7 Listopada 2010 ja chyba zaryzykuję, tzn wpłacę po tygodniu kasę i zobaczę czy będą negatywy ; D Cytuj Link to post Share on other sites
lolek726 0 Napisano 7 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2010 Dobry pomysł żeby jeszcze wysyłał za pobraniem, a tu tylko wpłata na konto i to jeszcze taka tania przesyłka, podejrzane Cytuj Link to post Share on other sites
Szak_ 1 Napisano 7 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2010 No właśnie, cena fajna, ale chyba trochę za fajna. Cytuj Link to post Share on other sites
Krychu. 64 Napisano 7 Listopada 2010 Autor Udostępnij Napisano 7 Listopada 2010 jak wysyłałem kartę graficzną priorytetem to zawsze wychodziło 13zł możesz pisać czy wyślę za pobraniem.. Cytuj Link to post Share on other sites
browar0707 0 Napisano 7 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2010 Mnie na GG pisał że kupuje od producenta i ma zniżki, ale wolę nie ryzykować na razie Słusznie... jak ma 50 sztuk na zbycie to na 99% nie sprzeda wszystkich w tej aukcji. Ten 1% pozostaje niepewności, bo kur*a gość dał niezłą cenę i jeszcze go w TVN pokażą. A co mu zostanie wystawi na kolejną... Wtedy może jakimś cudem do kogoś dojdzie karta i ktoś trzeźwo myślący sypnie komentarzem... Ja bym jednak nie ryzykował, bo po pierwsze szarpnął się ni z tego ni z owego na sprzedaż 50 sztuk, w dodatku nowe i w takiej cenie, że tylko głupiec przeoczy taką okazję. Poza tym wystawił zwykłą aukcję, nawet nie wyróżnił (więc amator). Po kolejne nie wygląda mi na firmę w dodatku "...87" nicku sugeruje wiek młodego przedsiębiorcy. Po ente paczka priorytetowa za 10zł? Myślałem że na Poczcie Polskiej jest priorytet po 14 zł Niby 250 zł to nie dużo ale razy 40 sztuk daje wakacje na Florydzie poza tym 250 zł to kwota, że gość nie popełnia przestępstwa lecz wykroczenie tylko (od 300zł jest przestępstwo). Liczone indywidualnie od każdego pokrzywdzonego, bo oczywiście jakiś tuman z alledrogo poukrywał kupujących dane, więc nie idzie się z nikim skontaktować, a paczka zawsze może zaginąć. Ja tak miałem... Dziwnym trafem ponad 27 osobom nie dotarły paczki, a gość dostał tylko jeden komentarz negatywny, na który tłumaczył że wszystkim doszło tylko komuś tam nie z winy poczty... Co do czego to do nikogo nie doszło... Najdziwniejsze że młodemu nowemu przedsiębiorcy firma zaoferowała 50 sztuk w takiej cenie, co stałym klientom (sklepom sieciowym przy 100razy większej ilości zamówień) firma nie dała takich cen... Cytuj Link to post Share on other sites
Krychu. 64 Napisano 7 Listopada 2010 Autor Udostępnij Napisano 7 Listopada 2010 może to od razu lepiej zgłosić na allegro? niech mają oko już na niego Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts