michal89chz 8 Napisano 28 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2015 (edytowane) Witam. Kupłem laptopa Dell z Windows 7 PRO OEM (OA, COA SLP). Laptop padł po 2 latach więc spisałem klucz do systemu z naklejki z pod laptopa i sprzęt wylądował w śmieciach. Użyłem tego klucza podczas instalacji na moim stacjonarnym komputerze Dell'a. Uzylem do tego czystego obrazu Win 7 Pro z sieci. Po wpisaniu klucza ...wszystko dziala i system jest aktywowany w 100% Geniune, sprawdzane przez MGADiagTool Dzisiaj aktualizuje stacjonarke dzieki temu za free do Win 10. Pytanie: Czy to legalne? Mieszkam w UK. Dzieki Edytowane 28 Lipca 2015 przez Michal Misiu Cytuj Link to post Share on other sites
maxellxl 55 Napisano 28 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2015 nie jest legalne i nie wiem jakim cudem przeszła ci aktywacja wersji oem na innym kompie Cytuj Link to post Share on other sites
michal89chz 8 Napisano 28 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 28 Lipca 2015 (edytowane) Normalnie poszlo. Moze dlatego ze tamten lapek latał na ,,preeinstalowanym'' systemie. Nigdy nie formatowalem go i nie uzywalem tego klucza, a moze dell ,,lubi'' dell'a ... Nie wiem, dlatego pytam. Dell i inne HP maja czasami nagmatwane w licencjach. OA a nie OEM itp... Ktos cos wiecej powie? Jak trzeba screenshoty to w 2min beda. Edytowane 28 Lipca 2015 przez Michal Misiu Cytuj Link to post Share on other sites
BastianSL 8 Napisano 28 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 28 Lipca 2015 Z W7 to takie legalne lecz sprzeczne z licencją. Tym kluczem normalnie aktywujesz W10 i będzie działac bez problemu, nie wiem jak to jest w UK ale w Polsce taka procedura jest legalna bo teoretycznie licencja OEM jest przypiasana do płyty głównej ale gdy szlag ja trafi mozna klucz przypisac do nowej. Gdybyś miał W8/8.1 to by nie było żadnego problemu bo W8 OEM nie jest przypisywany do niczego ba licencja pozwala takowa wersję ( na płytkach) po odinstalowaniu z komputera normalnie odsprzedać i prawa licencyjne przechodzą na nowego właściciela. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
michal89chz 8 Napisano 28 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 28 Lipca 2015 (edytowane) Skoro jest przypisana do plyty glownej lapka to czemu bez zadnego ,,ale'' poszla instalacja na innym PC przy pomocy tego klucza? Win 10 juz sie ssa sam jako Upgrade i leci na c: $windows.~BT Edytowane 28 Lipca 2015 przez Michal Misiu Cytuj Link to post Share on other sites
mklabs 59 Napisano 29 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2015 (edytowane) Bo Dell do każdego lapka przypina inną naklejkę? Dell taką nalepkę zapinał do wszystkiego i niczego. Masz w biosie zaszyte że to dell i dlatego zaskoczyło. Inna sprawa że nie ma to dla nikogo znaczenia bo Windoza X leci nawet na maszyny z popitolonymi systemami. Późno było i mi się popitoliło, nie kasuję a przekreślam bo mi bzdura wyszła. Edytowane 29 Lipca 2015 przez mklabs Cytuj Link to post Share on other sites
michal89chz 8 Napisano 29 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 29 Lipca 2015 (edytowane) Nie rozumiem . Mozesz wyjasnic dokladniej? (Nakleiki, blue OA w tym wypadku) Co masz na mysli muwiac ze 10 poleci na wszystkim? Zapomnij o update do win 10 za free na piracie, piratom zostaje tylko Technical Preview, kupno 10 lub pirat z neta. Z pirata nie zrobisz officiala. Edytowane 29 Lipca 2015 przez Michal Misiu Cytuj Link to post Share on other sites
mklabs 59 Napisano 29 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2015 Klucz w kompie wskoczył bo w Biosie masz tablicę SLIC w której jest zapisane że to DELL. Na nalepce z laptopa miałeś kluczyk 7 PRO który ma większość sprzętu della. Tak wygląda licencjonowanie 7 OEM przez producentów. Czego tu nie rozumieć - jeden klucz 100000 kompów. Cytuj Link to post Share on other sites
michal89chz 8 Napisano 29 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 29 Lipca 2015 (edytowane) Bzdura, to OEM (...) a to sie kłuci ze soba, zadne 1000 kompow a jeden. Jakby tak bylo jak piszesz to kazdy by bios edytowal, zakladam ze sie da edytowac SLIC skoro moge go odczytac, a moge. Chcesz mi powiedziec ze kazdy Dell ma ten sam klucz? Z tego co wiem jak laptop z Della wylazi z OS'em w wersji OEM to lata na innym kluczu niz jest na naklejce,a ona jest poto zeby go zainstalowac jak partycja recovery padnie. Wydaje mi sie ze wstal ten system na PC bo nigdy nie przeinstalowywalem go na lapku za pomoca klucza z naklejki i niepoleci na niczym innym juz niz moj T3400. Edytowane 29 Lipca 2015 przez Michal Misiu Cytuj Link to post Share on other sites
mklabs 59 Napisano 29 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2015 Sorki racja późno już i mi się miesza. Jak kluczyk z nalepki nie był aktywowany to twoja licencja wskoczyła na stacjonarkę i się aktywowała. Tutaj masz rację bo nalepka ma 1 kluczyk na sprzęt natomiast recovery fabryczne instalowane jest na 100000 kompów. Tak to ma sens. Natomiast Slic nie zaszkodził bo nie ma pewności że taki klucz zaskoczy na innym sprzęcie. Instalujesz Windows 10 na tym kluczu i czy wywala już u Ciebie - Stan instalacji: Niepowodzenie ( w historii aktualizacji ) 1 Cytuj Link to post Share on other sites
michal89chz 8 Napisano 29 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 29 Lipca 2015 (edytowane) I to mialo by sens Tak czy siak wszystko pieknie smiga aktywowane wiec przestane kopac w tym juz. Dzieki za odp, pozdro Edytowane 29 Lipca 2015 przez Michal Misiu Cytuj Link to post Share on other sites
wars045 65 Napisano 29 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2015 czy ktoś się orientuje czy jak mam boxa win 7 to win 10 też będę mial boxa ? czy oem, jak to będzie wyglądać Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 29 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 29 Lipca 2015 To będzie dalej box.Przed chwilą do nich dzwoniłem i otrzymałem odpowiedź,że to dalej będzie wersja box (przenośna). Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts