Skocz do zawartości

Pierwszy PC, Dobór płyty i procesora

Recommended Posts

Witam.

Od zawszę byłem użytkownikiem laptopów, bardziej lub mniej wydajnych, ale przyszedł czas na zmontowanie pierwszej gamingowej skrzynki.

Przejrzałem ofertę i pierwsze części które chcę zamówić (pomijając już obudowę którą mam "Zalman 3 Plus" to:

Płyta główna: MSI Z97 Gaming 3

Procesor: Intel i5-4690K

Chłodzenie: Be Quiet! Dark Rock 3

Karta Graficzna: MSI GTX 970 GAMING 4G

Resztę sprzętu dokupię wkrótce, gdy zgromadzę odpowiednie środki.

Temat piszę, w celu konsultacji, dopuszczam ewentualne zmiany, jednak chciałbym aby komponenty były w podobnym zakresie cenowym co podane przeze mnie i nadawały się do OC.

Z góry dzięki za opinie

Nie wykluczam tej opcji w przyszłości, płyta z chipsetem Z97 jest bardziej "przyszłościowa", wolał bym pozostać przy takim rozwiązaniu, może znajdzie się coś podobnego właśnie na Z97 ;)

Wszelkie płyty na lga1150 są nieprzyszłościowe. Intel nie wypuści na nią więcej procesorów, a różnica miedzy i5 4690k i i5 5675C jest znikoma. Bierz Z87.

To na jakie socket musiał bym się zdecydować żeby w przyszłości dawał mi możliwość bezproblemowej modernizacji na nowszy model procesora?

Jeżeli faktycznie miałbym brać coś na Z87, to czy model Gigabyte G1.Sniper 5 polecany wyżej, będzie najlepszym wyborem z segmentu do 500zł?

Edytowane przez M4R07

na z170 ale zapewne płyty z tym chipsetem pojawia sie dopiero we wrześniu i tu wchodzi skylyke a nie haswel

Dzięki, chyba jednak zostanę na Z87 lub Z97, bo zapewne sety na nowej podstawce będą sporo droższe.

W segmencie do 500zł. Jakieś sugestie ?