Skocz do zawartości

Uszkodzona macierz RAID 0, jak odzyskać dane

Recommended Posts

Stało się coś bardzo niedobrego :D

miałam dwa Samsungi F3 spięte w RAID 0

po wejściu do biosa w celu sprawdzenia czegośtam, komp nagle się wyłączył

po włączeniu go nie widzi macierzy RAID 0, mam oba dyski osobno...

:help: :help: :help: :help: :help:

co robić... da się odzyskać macierz?

a dane?

bardzo proszę o pomoc :):P

montujesz RAID, następnie właczasz system na innym dysku, teraz ściągasz getdataback(jednak jest to tylko demo - pozwoli Ci sprawdzić czy da się odzyskać pliki i da ci ich pogląd, ale nie pozwoli na kopiowanie - albo się kupi pełną, albo...nielegalnie)

Włączasz dajesz dpowiednie opcje (w poradniku je opisałem) i czekasz, zeskanuje w pełni RAID i odzyskasz dane.

inne forum - próbowałaś?

coś takiego znalazłem:

1) Wypięcie obydwóch dysków z RAID opisanie ich gdzie były wpięte oznaczenie dysk1-SATA1 dysk2-SATA2

(Można też ustawić kontroler na IDE lub SATA zamiast RAID wtedy dyski są widziane osobno następnie zgrać sektory np. DMDE do pliku na dyskietkę lub USB)

2) Podpięcie pod inny komputer HDD1 zgranie 0-1024 pierwszych sektorów do pliku opisanie plik1-dysk1

3) Podpięcie pod inny komputer HDD2 zgranie 0-1024 pierwszych sektorów do pliku opisanie plik2-dysk2

4) Założenie z powrotem dysków tak jak były podpięte do RAID dysk1-SATA1 , dysk2-SATA2 (nie kasujemy oznaczeń SATA1-dysk1-plik1 tak by zawsze mieć świadomość który dysk gdzie był wpięty i jaki plik jest z niego)

5) UWAGA !. Teraz ostrożnie. Usuwamy RAID w BIOS-ie RAID.

5) Zakładamy od nowa taki sam RAID (te same parametry np. 128 Kb bez przesunięcia) UWAGA ! zapisujemy potwierdzając komunikaty i wyłączamy komputer NIE URUCHAMIAMY GO Z TAKIM RAID-em.

6) Wypinamy dyski z RAID mając opisy i wiedzę jakie SATA jaki dysk i jaki plik był z dysku. (można ponownie przestawić w tryb IDE/SATA zamiast RAID w BIOS płyty głównej, dyski będą osobno i wtedy możemy wgrać sektory DMDE z powrotem na dyski)

7) Podpinamy dysk1 pod inny komputer i wgrywamy 0-1024 pierwszych sektorów z odpowiedniego pliku plik1 - dysk 1

:D analogicznie dysk drugi

Uwaga : Sumarycznie przywróciliśmy pierwsze 1025 sektorów poszczególnym dyskom odpowiednio z odpowiadających im plików.

9) Teraz podpinamy dyski z powrotem tak jak były wpięte w RAID - 0 który już jest sprawny i uruchamiamy komputer z RAID-a. (Lub włączamy RAID w BIOS płyty głównej i uruchamiamy z RAID-a)

nic nie przełączałam, bo nie wiedziałam co się stało

idę przełączyć

edit:

eh... coś jest nie tak...

edit2:

ufff... dane uratowane

torture dziękuję za trop :* (tak, walczę z biosem od kwietnia i dalej go nie kumam :))

ale jest jedno ale :D

mam 3 dyski

dwa spięte w raid 0, jeden archiwalny

jak są tylko te raidowe - komp rusza

jak są podpięte wszystkie 3 - komp nie rusza, bios sie pluje ze nie ma z czego ruszyc systemu, a wszystko jest dobrze ustawione... bootowanie ma na raidy

jakieś pomysły ocb?

Robisz trzy ustawienia:

Main--->Storage Configuraion--->SATA Configuration--->Enhanced

Main--->Storage Configuraion--->Configure SATA as RAID---> RAID

Boot--->Boot Device Priority--->Nazwa Twojego RAID

Czasami po zmianie dwóch pierwszych parametrów trzeba zapisac zmiany i przeresetować kompa, aby mozna było potem wybrac kolejność bootownia.

I to powinno wystarczyć. Jak dalej nie działa, to może sam BIOS uwalony?

Rozumiem, ze podczas włącznia kompa masz na ekranie info o wykryciu RAID i jego parametrach?

eh... chyba jednak coś z macierzą nie do końca w porządku - rzuca bsodami podczas uruchamianie windows, teraz uruchomił się za trzecim razem, numerki bsodów mówią o problemach z dyskami :P

ale dane się zgrały przez nockę całe więc dzisiaj będziemy się bawić z macierzą dalej

ale

nadal nie działa nic po podpięciu trzeciego dysku

co ciekawe - jak są tylko te RAIDowe to je widzi, jak podpinam trzeci dysk to BIOS uważa, że.. żadnego dysku nie ma :D

a jak widzi to uważa, że wszystkie trzy są osobno, mimo iż ma ustawiony raid, bootowanie jest dobrze ustawione...

Jak dalej nie działa, to może sam BIOS uwalony?

no i się właśnie nad tym zaczynam zastanawiać

sam wyzerował ustawienia

a teraz odstawia jakieś hece

podpięłam ten trzeci dysk przez USB do kompa i go widzi, działa, wszystko jest ok... ale jak wpięty w sata to już nie :P

i pytanie - jak zaktualizować bios asusa na win 7 64 bit :) afudos241 wywala że jest niekompatybilny z systemem... albo ja go nie umiem użyć :)

Ja bym jeszcze spróbował:

1. Load BIOS defaults i ręcznie znowu poustawiac konfiguracje dysków

2. Reset BIOS przez zworki na płycie

Twoja płyta obsługuje tylko trzy rodzaje BIOS update:

1. Asus Update z poziomu Windows

2. Asus EZ Flash (narzedzie z poziomu BIOS)

3. Asus Crash Free Bios Utility - wgruwa BIOS z CD dołączonego do płyty.

, tak że afudos241 raczej nie zadziała.

Zobacz do manuala płyty - rozdział 3.1

Twoja płyta obsługuje tylko trzy rodzaje BIOS update:

1. Asus Update z poziomu Windows

2. Asus EZ Flash (narzedzie z poziomu BIOS)

3. Asus Crash Free Bios Utility - wgruwa BIOS z CD dołączonego do płyty.

eh, muszę się bardziej polubić z instrukcją o mojej płyty - po raz kolejny z resztą ;)

bios mam grubo nieaktualny i jakiś ewidentnie walnięty

dzisiaj popołudniu spróbuję z tym powalczyć

PS. nie lubię komputerów :P

Diana na raid akurat się nie znam,ale nie lepiej jakbyś kupiła ssd?Masz przykład co się może stać jak padnie raid,dlatego ja tez się zastanawiałem nad raid,no ale to zbyt niebezpieczne za dużo danych mam do stracenia,więc czekam na obniżki ssd chodź już można kupić dość tanio

Diana na raid akurat się nie znam,ale nie lepiej jakbyś kupiła ssd?Masz przykład co się może stać jak padnie raid,dlatego ja tez się zastanawiałem nad raid,no ale to zbyt niebezpieczne za dużo danych mam do stracenia,więc czekam na obniżki ssd chodź już można kupić dość tanio

henry, niestety nie stać mnie na SSD o odpowiedniej pojemności...

na co dzień jestem architektem krajobrazu i grafikiem, pracuje na plikach o bardzo dużej wielkości

teraz w komputerze mam 1TB w raid 0 i archiwum 320 GB i właśnie zastanawiam sie nad zakupem czegoś większego, głównie na archiwum, bo te dyski są już prawie pełne (1TB zapełniłam od kwietnia :) )

SSD na sam system i najpotrzebniejsze programy wraz z buforem i bibliotekami musiałby mieć pojemność min. 300 GB by jego użycie miało jakikolwiek sens

a tutaj ceny są koszmarne...

może za 5 czy 10 lat :P

co do samej awarii - raida udało mi się w 100% naprawić , natomiast z biosem nie miałam siły się jeszcze bawić

bsodami już nie rzuca wiec jest nieźle

edit:

Szczegóły dotyczące aktualizacji BIOS-u: viewtopic.php?f=5&t=12290

Polecam EZ Flash 2.

thx, już przeglądałam posta :] jutro po zajęciach się pewnie będę zabawiać.. mam nadzieje że nic nie popsuje :P