PLukowiak 0 Napisano 6 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2010 Otóż dzisiaj grałem sobie w Darksiders i uruchomiony był program EVGA Precision który pokazuje temp. GPU podczas gry. W pewnym momencie temperatura zaczęła wzrastać. Najpierw z 82C na 90C a po 5 minutach było już 102C. Wyłączyłem grę bo bałem się o grafę. Dodam że w spoczynku jest 65C. WTF? PS.: Chłodzenie - Asus Glaciator Cytuj Link to post Share on other sites
MatiQ 72 Napisano 6 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2010 Podkręcałeś kartę? Ja tu obstawiam, że pasta się zestarzała i już nie spełnia swojej funkcji. Cytuj Link to post Share on other sites
RAFIO777 0 Napisano 6 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2010 Na ile % był wiatrak. Obstawiam że grafa to referent? Cytuj Link to post Share on other sites
PLukowiak 0 Napisano 6 Listopada 2010 Autor Udostępnij Napisano 6 Listopada 2010 Już mówię. Grafa na standardowych taktach 750/900. Pastę tydzień albo dwa tygodnie temu wymieniałem na ocz freeze. Wiatrak przy tych 100C działał na 100% (wył niemiłosiernie). Grafa właśnie że nie referent. Wygląda tak: http://pcarena.pl/uploads/esport/glosni ... _D5_01.jpg Cytuj Link to post Share on other sites
MatiQ 72 Napisano 6 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2010 No to chyba musiałeś coś źle zrobić przy nakładaniu, bo nie ma możliwości, żeby osiągnęła tak wysokie temperatury gdyby było to dobrze zrobione. Jeśli masz jeszcze tą pastę to wymień na nową, radiator i chip przeczyść alkoholem, pastę nałóż cienką warstwą po cały chipie, a na koniec zrób kroplę pasty na samym środku i do tego przykładaj radiator. Dobrze by było jakby Ci ktoś pomógł w tym Cytuj Link to post Share on other sites
PLukowiak 0 Napisano 6 Listopada 2010 Autor Udostępnij Napisano 6 Listopada 2010 A no właśnie doświadczonego nie mam pod ręką. Hmm, kiedyś już nakładałem pastę na procesor ale wtedy to był Zalman STG-1 z pędzelkiem. Z tego co zrozumiałem to jak nie ma pędzelka to się robi kropkę wielkości ziarnka ryżu na sierodku i zakłada radiator. Nigdy nie "rozcierałem" jej. Spróbuję za 15 minut rozebrać chłodzenie i nałożyć jeszcze raz i napiszę jaki efekt Cytuj Link to post Share on other sites
MatiQ 72 Napisano 6 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2010 ..kropkę wielkości ziarnka ryżu..No co Ty nie wielkości ryżu xD tak to się spali odrazu. Kroplę w sensie dużo nawalić, tak żeby było szerokie i wysokie najmniej na 5 mm Cytuj Link to post Share on other sites
PLukowiak 0 Napisano 6 Listopada 2010 Autor Udostępnij Napisano 6 Listopada 2010 Hmm, dzięki za poradę. Zaraz się przekonam jakie będę efekty Cytuj Link to post Share on other sites
IronFe 221 Napisano 6 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2010 wyciśnij trochę pasty na środek i rozprowadź ją po całym gpu za pomocą karty kredytowej/telefonicznej lub owiniętego palca folią Cytuj Link to post Share on other sites
PLukowiak 0 Napisano 6 Listopada 2010 Autor Udostępnij Napisano 6 Listopada 2010 OK. Rozebrałem grafę, wyczyściłem nałożyłem tak 3-4 ziarenka ryżu, dokręciłem na maxa. Odpaliłem kompa, potem Darksiders żebym miał porównanie i średnia temp. to 85C żadko kiedy przekracza tą temperaturę no chyba że w filmikach to wtedy jest nawet i 89C. Nie wiem czy się cieszyć czy nie. W sumie to do 100C nie dochodzi no ale i tak wysoka. Po nowym roku jak będę wymieniał procka i płytę to zakupię też Accelero S1 + 2x 120mm ale na razie muszę na tym glaciatorze ciągnąć. No i jak. Może być taka temperatura? PS: Nie miałem pod ręką karty telefonicznej ani żadnej folii dlatego nie rozprowadziłem pasty. Cytuj Link to post Share on other sites
Dragoslaw25 113 Napisano 6 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2010 Co do tego rozprowadzania pasty, to ja zawsze robię to patyczkiem do uszu i nigdy nie było problemów. Cytuj Link to post Share on other sites
MatiQ 72 Napisano 6 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2010 Ale i tak trzeba było dać więcej Cytuj Link to post Share on other sites
juggler 27 Napisano 6 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 6 Listopada 2010 W moim starym HD4870 padła regulacja obrotów wentylatora, a potem wentylator w ogóle siadł. Cytuj Link to post Share on other sites
PLukowiak 0 Napisano 7 Listopada 2010 Autor Udostępnij Napisano 7 Listopada 2010 Dzisiaj znowu jest to samo. Temperatura dochodzi do 96C. Jakieś propozycje? Cytuj Link to post Share on other sites
MatiQ 72 Napisano 7 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2010 Jak dla mnie za mało pasty.. Albo jest kiepskiej jakości. Cytuj Link to post Share on other sites
PLukowiak 0 Napisano 7 Listopada 2010 Autor Udostępnij Napisano 7 Listopada 2010 Hmm, jeszcze mało? Ocz Freeze to przecież dobra pasta. Wysoko w rankingach się znajduje Cytuj Link to post Share on other sites
Dragoslaw25 113 Napisano 7 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2010 Każdy HD4870 ma kiepskie chłodzenie i dlatego się grzeją, idą święta to kup sobie lepsze chłodziwo za uzbieraną kasę. Cytuj Link to post Share on other sites
MatiQ 72 Napisano 7 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2010 Ja na swojego Radeona zużyłem 2 tubki po 2,5 g także nie żałowałem pasty , z tym że to nakładałem na rdzeń, pamięci i sekcje zasilania. Cytuj Link to post Share on other sites
19arek93 0 Napisano 7 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2010 Ja na swojego Radeona zużyłem 2 tubki po 2,5 g także nie żałowałem pasty , z tym że to nakładałem na rdzeń, pamięci i sekcje zasilania.Ja to bym ją w ogóle całą zalał, a co będę żałował. Pasty dużo się nie daje. Ziarnko grochu na CPU pokroju Phenoma II to max. Cytuj Link to post Share on other sites
MatiQ 72 Napisano 7 Listopada 2010 Udostępnij Napisano 7 Listopada 2010 Ja to bym ją w ogóle całą zalał, a co będę żałował. Pasty dużo się nie daje. Ziarnko grochu na CPU pokroju Phenoma II to max. Tyś widział ziarnko grochu.. I co w ogóle porównywać procesor do grafiki, gdzie jest więcej elementów. Pasta powinna wypłynąć bokami, wtedy masz pewność, że jest pod całą stopą radiatora. Cytuj Link to post Share on other sites
PLukowiak 0 Napisano 8 Listopada 2010 Autor Udostępnij Napisano 8 Listopada 2010 Wczoraj wpadłem na pomysł. Zdjąłem podczas gry bok obudowy i temp. spadły o 10C. Kiedyś miałem wentylatory z przodu i z tyłu więc był dobry obieg powietrza. Ale ostatnio w jednym zaczęło się psuć łożysko i głośno chodził a drugiego włożyłem zamiast standardowego do wentylatora. Także teraz założyłem z tyłu tego "Brushlesa" i podpiąłem pod 5V i jest GIT!!! EDIT: Zmieniłem napięcie na 7V i teraz temp. nie przekracza 80C, co w moim przypadku jest bardzo dobrze Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts