Skocz do zawartości

Czy I5 4440 będzie za słaby do MSI R9 390 ?

Recommended Posts

Zamieniłem 2 R9 280x na Gigabyte GTX 970 g1 gaming efekt? Mniej pkt w benchmarkach i więcej fpsów w grach na ultra.

Też stałem przed dylematem r9 390 vs GTX 970 i nie żałuje swojej decyzji. Trzeba zwrócić jeszcze uwagę na to, że teraz sporo gier korzysta z GameWorksów. Wybór należy do Ciebie ale uważam, że 970 to lepszy wybór mimo, że zawsze byłem zwolennikiem AMD.

Dodatkowym atutem jest prąd gdzie w moim przypadku 690 W w stresie (mierzone na watomierzu) vs 280 W xD

Edytowane przez mathewitp

W wiedźminie3 nawet i7 4770k jest w Novigradzie masakrowany i użycie procka sięga 90%. Na tej i5 nie będzie dramatycznie mniej fps, bo to dobry procesor. W grze pewnie i7 będzie o jakieś 20% szybszy, a na ile fps się to przeliczy trzeba by sprawdzić.

http://www.morele.net/karta-graficzna-msi-radeon-r9-390-8gb-gddr5-512-bit-hdmi-2xdvi-dp-r9-390-gaming-8g-707126/

Prawdopodobnie zakupię w przyszłym tygodniu :)

Mam pytanko ale to już z innej beczki.

Polecił by mi ktoś monitor do 1100 zł max  di gier typu Wiedźmin 3 BF4.

Głównie chodzi mi o kolory bo na Flatron 192Ws mam zamazany obraz ale cóż monitor ma już swoje lata i muszę go wymienić na coś FHD.

Polecił by mi ktos coś do 1100 zł.

Na razie  chcę kupić taki monitor http://www.morele.net/monitor-dell-u2414h-210-adul-623905/

Ja mam monitor Dell P2414H   1920x1080 60Hz  i osobiście jestem bardzo zadowolony i mogę polecić - matryca na IPS. 

1100zł to kwota w której można już poszaleć :)  Zwróć tylko uwagę na wyjścia video co maja oraz czy wolisz matryce 16:9 lub 16:10 

Możesz jeszcze popatrzeć BenQ lub Asusa.

@ Adek221 

R9 390, 4350mb vramu na FHD i średnio 45 fps ?! 

Aż jeśli mogę poprosić zrób screena ustawień .

Mój gtx zużywa podczas gry 3200-3500 średnio v-ramu czasem dochodzi do 3700. Ograniczyłem fpsy na 60 przez co raz czy dwa na godzine grania spadnie na 50 pare. Ustawienia bardzo wysokie , FHD i dodatkowo włączony shadowplay ( modderzy za bardzo mnie denerwują ;D ).

Być moze ale jak widać 280X w grach jest niemal na równi z 780.

hahahaha :D - musiałem.

Wymień choć jedną grę gdzie 280X jest na równi z 780 8-)

Mam pytanko ale to już z innej beczki.

Polecił by mi ktoś monitor do 1100 zł max  di gier typu Wiedźmin 3 BF4.

Głównie chodzi mi o kolory bo na Flatron 192Ws mam zamazany obraz ale cóż monitor ma już swoje lata i muszę go wymienić na coś FHD.

Polecił by mi ktos coś do 1100 zł.

Na razie  chcę kupić taki monitor http://www.morele.net/monitor-dell-u2414h-210-adul-623905/

Jeżeli interesują Cię bardzo dobre kolory/kontrast to rozważ ten monitor

http://www.morele.net/monitor-aoc-i2757fm-537500/

Firma mało popularna ale matryca jest bardzo dobra a kolory prawie idealne. Jak bys się zdecydował na ten monitor to napisz do mnie a podeślę Ci ustawienia po kalibracji ;)

Edytowane przez DjXbeat

Jak już chcesz ten monitor to nie bierz z morele skoro jest taniej.

http://www.ceneo.pl/17546908#mh=N3r8moYp80003aocRhsNu2qyK_-wukRG60Y9eyEkyhOQpTqyQnpZmeCRts77hOPJ1DKYfYaydvS2ZtyJ0LMTw91bJdYla1x9I381puESgJXlVLEUmdalCCkHbzSLXhAIuV9SLuE2IoUGlHAtj_uuH_-LPag6BWVyWzJv5GzHBb8i4v1qxcE6KYRuhBo-0lazyuPZLQ2

Swoją drogą monitor nawet dobry. Ma jednak spory backlight bleed, ale mi by to nie przeszkadzało. Zależy od sztuki.

Edytowane przez BuryZenek

Jak już chcesz ten monitor to nie bierz z morele skoro jest taniej.

Kwestia tego gdzie robi zakupy ;)

Swoją drogą monitor nawet dobry. Ma jednak spory backlight bleed, ale mi by to nie przeszkadzało. Zależy od sztuki.

Jeżeli chodzi o kolory i kontrast to do 1000zł nie znajdzie lepszej matrycy niż w tym AOC ;)

Edytowane przez DjXbeat

Nie bardzo rozumiem kwestii wyboru między 970 a 390, skoro 970 w 1080p (a te karty tylko do tej rozdzielczości się nadają) pokonuje bez OC nawet 390X, zaś po OC wszystkich kart odskakuje na kilka procent od całej serii 300. Vram? To nie działa tak jak Wam się wydaje. nVidia doskonale wiedziała co wypuszcza i przygotowało się na to, by sytuacja nie wyszła na jaw przy przekraczaniu 3,5 GB. Przed testem samej przepustowości przez 4 miesiące nikt jakoś nie widział ścinek na 970, a to dlatego, że karta wolniejsze 0,5 GB traktuje jako coś w rodzaju pamięci podręcznej. Gry od dawna wykorzystują ponad 2 GB ram, i co, nie dało się w nie grać na GTX680? Dało się, bo to że karta ma zapełnione w danym momencie x,x GB nie oznacza że tyle wymaga gra. 

Wszelkie problemy z pamięcią na GTX970 istnieją tylko w sytuacjach sztucznie do tego zaaranżowanych, w sytuacjach w któych 290X, 390 czy nawet GTX980 są równie niegrywalne, tj połączenie ultra detali z 4xMSAA i najlepiej 1440p-4K, czyli ustawienia w których wszystkie te karty i tak osiągają marne 20-30, czasem 40 klatek. Natomiast do wydajności, którą wszystkie wymienione karty są wstanie zapewnić spokojnie wystarczy i 3 GB pamięci. No chyba że ktoś woli grać np w 4K, albo odpala hairWorks w Wiedźminie, ale zadowala się przy tym "konsolową" płynnością animacji. 

Radeon 390 nie jest zły, po za tym że jest gorszy w kwestii wydajności w 1080p, jest gorszy w kwestii ceny, jest gorszy w kwestii poboru prądu, jest gorszy w kwestii temperatur, jest gorszy w kwestii ilości wydzielanego ciepła i jest gorszy w kwestii wydajności po podkręceniu. Po za tym niezła karta. Tylko że gorsza... Jeśli musi być Radeon to już znacznie lepiej kupić 290/290X, bo to ta sama karta tylko znacznie tańsza. Co więcej, 290 jest tańsze także od 970'tki i to jest dla niego najsilniejszą konkurencja ze strony AMD.

Choć wiem, że autor już wybrał i jest chyba zdecydowany, nie on jeden będzie czytał ten post - dlatego musiałem się wypowiedzieć. 

• Popieram 7
Nie bardzo rozumiem kwestii wyboru między 970 a 390, skoro 970 w 1080p (a te karty tylko do tej rozdzielczości się nadają) pokonuje bez OC nawet 390X, zaś po OC wszystkich kart odskakuje na kilka procent od całej serii 300

Podrzuć coś na potwierdzenie twoich słów. Chcę bardzo to zobaczyć. Na razie słowa bez pokrycia.

jest gorszy w kwestii ceny

to znaczy że taniej = gorzej? wersja nitro od sapphire widziałem na morelach za około 1470

jest gorszy w kwestii temperatur

2 stopnie więcej to nie jest duża różnica, wręcz znikoma

Edytowane przez twisster storm

http://pclab.pl/zdjecia/artykuly/chaostheory/2015/06/radeon_390/charts/gta5_1920_2_oc.png

http://pclab.pl/zdjecia/artykuly/chaostheory/2015/06/radeon_390/charts/witcher3_1920_2_oc.png

W kwestii ceny muszę przyznać rację - jest podobnie, pamiętałem, że Radek 390 kosztował 1600zł, bo tak było miesiąc temu. No ale do GTX wcześniej dawali Wiedźmina, a teraz MGS, więc cena się zrównuje (na ceneo G1 1540-1580zł). 

Temperatury - tu jest problem, bo potrzeba identycznych warunków, ale skoro jedna karta pobiera 70-80W więcej od drugiej to albo musisz nadrobić to potężniejszym/głośniejszym systemem chłodzenia albo wyższą temperaturą - i to nie będą 2 stopnie :D

Jest jeszcze kwestia sterowników AMD, które nie dość że częściej sprawiają problemy użytkownikom to jeszcze wymagają zastosowanie mocniejszego procesora, jakim i5-4440 nie jest. Generalnie im mocniejszy procesor tym Radeon bardziej goni GTXa, ale i tak finalnie przegania go dopiero w niegrywalnym 4K (20 FPS). AMD od dawna nie wiedzie prymu w kartach graficznych, nVidia gra im na nosie jak chce miarkując wydajność swoich własnych kart do tego co wypuszcza AMD - aby tylko nie być posądzoną o monopol i podzieloną. Już rdzeń "GK104" w GTXie 680 zamiast 660 oraz wymyślenie Titana, podanie go z opóźnieniem i wyśrubowaną ceną na to wskazywał.A w Maxwellach mamy powtórkę z wisienką na torcie w postaci premiery 980Ti przed Fury. Oczywiści nie jest to dobrze dla nas i bardzo chciałbym, żeby AMD nawiązało równa walkę - sam miałem kilka Radeonów, w tym świetnego HD6870, który robił z 460/560'tką co tylko chciał, ale nie ma co sie oszukiwać, jest jak jest. Ta większa ilość pamięci przyda się gdy karty już się zestarzeją, podobnie jak w przypadku HD7970 i GTX680 - dzisiaj z tych dwóch Radeon wygrywa dzięki swoim 3 GB, ale w co na tym pograsz, w jakich detalach? Obie karty nadają się już bardziej do komputera dla młodszego brata, a całość jest bardziej ciekawostką. 

• Popieram 6

Mam propozycje. Zapoznaj się na przykład z tym testem : http://www.purepc.pl/karty_graficzne/amd_radeon_r9_390_vs_geforce_gtx_970_test_kart_graficznych

Mówi on zupełnie innego. O prawdziwej wydajności możemy jedynie polemizować. Tak na marginesie testy kart radeonów na pclab'ie znacznie się różnią od testów innych redakcji i nie jest to tylko moja opinia.

Up 

Wszystko to prawda. Problem jest następujący: Nvidia szybko "uśmierca" karty. Na Fermi i Keplerze sobie już praktycznie nie pograsz. Ile potrwa zanim Maxwella odeślą do lamusa i przestaną wspierać sterwoniki... Może i karty mają dobre ale podejście do klienta mają !@#$%^.

Jak nie pograsz? Ja w FHD w GTAV na moim zestawie (patrz sygnatura) na wysokich (z teksturami i cieniowaniem powierzchni na b.wysokich + fxaa) mam 40-50 FPS i nie pamiętam dropu poniżej 30 klatek. :)

A gra będzie ciągnęła najwięcej jak się da vramu, a tak na prawdę do GTA na wysokich wystarczy mieć więcej jak 1GB. Uprzedzając niektóre komentarze - jakbym wszystko wymaksował to pewnie miałbym coś w okolicach 5 FPS'ów - prawda jest taka, że niektóre ustawienia zabijają kartę graficzną (np. wygładzanie x16 i tym podobne) i jeżeli ktoś chce grać na takich ustawieniach to rzeczywiście potrzebuje kartę pokroju Titana X. 

Edytowane przez are2k

Tak na marginesie testy kart radeonów na pclab'ie znacznie się różnią od testów innych redakcji i nie jest to tylko moja opinia.

Różnica polega w metodologii testowania ;)

PurePC testuje karty graficzne w dobranych miejscach gdzie tylko karta graficzna ma wpływ na wydajność - zarówno procesor jak i sterownik graficzny leżą odłogiem. Takie miejsca testowe możesz śmiało porównać do syntetycznych benchmarków. Z jednej strony dobrze bo mamy przedstawioną tylko "czystą" wydajność karty graficznej a z drugiej strony źle bo taki testy jest wykonany w "idealnych" warunkach. Pytanie jest takie czy takie idealne warunki masz podczas normalnej rozgrywki?

PClab testuje karty graficzne w miejscach gdzie na wydajność ma wpływ karta graficzna. procesor i zastosowany sterownik graficzny czyli połączenie cpu-gpu. Z jednej strony można powiedzieć "hola hola  testujemy kartę graficzną a nie procesor" ale z drugiej strony czy sterownik graficzny nie wchodzi w skład konkretnej karty graficznej? Wchodzi i właśnie PClab pokazuje różnicę w działaniu sterowników, które mają wpływ na wydajność.

Zarówno jedna jak i druga metodologia ma plusy i minusy dlatego przed zakupem karty radzę spojrzeć na testy z obydwu portali.

@SoundsGreat

Świetne podsumowanie ;)

Edytowane przez DjXbeat
  • Popieram 4

Nie chcę robić kącika wzajemnej adoracji, ale zgadzam się z przedmowca - pięknie wyjaśnił różnicę w wynikach na różnych portalach.

Po latach przeglądania różnych recenzji dzisiaj tylko przy większych premierach zaglądam na inne portale. Przy pojedynczej premierze jedyne czego potrzebuje to artykuł na PClabie.