Skocz do zawartości

Słuchawki z dobrym dołem do 700zł

Recommended Posts

Witam,

mam pytanie odnośnie zakupu słuchawek. Max kwota to 700zł, lecz najlepiej do 650zł (sprzęt nowy). Do tej pory korzystałem z Beyerdynamic Custom One Pro + FiiO E17 Alpen. Szukam słuchawek do szerokiego spektrum muzyki, lecz głównie będzie to elektronika, rock, rap czyli ok. 90% czasu korzystania (sugerowane zamknięte lub półotwarte, wokółuszne), ze względu na to szukam czegoś jako dobrych następców moich dotychczasowych słuchawek.

Oczywiście nastawienie na ciepłe brzmienie (oczywiście bez przesady, najlepiej takie w których przyjemnie podbije się niskie tony), dobrą jakość wykonania oraz wygodę. Słuchawki raczej z niską impedancją - chciałbym z nich korzystać także na telefonie.

Wstępny typy: 

- AKG K 550

- Beyerdynamic DT 770

- Beyerdynamic Custom One Pro Plus

Z góry dzięki za pomoc :)

Jednym z najlepszych słuchawek do elektroniki w tym budżecie są Ultrasone 780HFI. Tylko komfort dla niektórych może się okazać średni ale zawsze można bez problemu pady na jakieś inne wymienić. AKG sobie podaruj.DT770 ciekawe ale nie mają tak dobrego basu jak HFi i tak dużej/efektownej sceny za to pod-głosy nieco dłużnej się utrzymują.No i lepszy komfort jak w Ultrasonach.Ciepło-jasne granie w jednych jak i drugich.780 HFi są banalne do napędzenia, czego nie można napisać o DT770.

mógłbym jeszcze polecić ciepłe SHR840 nie graja tak przestrzennie jak wyżej wymienione ale maja bardziej wysuniętą średnicę, no i tez z komfortem może być średnio. Niskie tony mocno zaakcentowane, bardziej jak w DT770.Łatwe do napędzenia.

a na deser DT150, wybitne słuchawki, basu pod dostatkiem ale nie tak dużo jak w 780HFi i SHR840 , za to scena/przestrzeń wyborna.Dość neutralne z lekką nutką ciepła ale nie do telefonu, bo bardzo wymagające.

• Popieram 1

780HFi możesz nawet podłączyć do radia Unitra i będą grać dobrze.Na twoim miejscu może i rozważyłbym sprzedaż tego FiiO i zakup AIM SC808.Nie jest to zły sprzęt, w żadnym wypadku ale gdybyś miał ochotę nieco ulepszyć, to AIM jest dobrym wyborem choć nie wiem, czy musiałbyś wymienić w nich oampy.

• Popieram 1

Ultrasone przede wszystkim grają przestrzenniej ,w większą sceną dźwiękową. Bas w 780HFi jest bardziej kontrolowany i mocniejszy za to w M50X  schodzi nieco niżej ale nie jest tak dobrej jakości jak w HFI ,mimo większego zróżnicowania.Ultrasone są tez bardziej przejrzyste, a wysokie tony lepiej napowietrzone.Co to średnicy, to nie wiem. Audiotechnici są trochę bardziej komfortowe ale większość aspektów brzmieniowych po stornie Ultrasone.

• Popieram 1

A ja bym dozbieral trochę grosza i kupił denon d600.

Też bym dołożył, ale nie mam z czego :/ 780HFI są jednak poza budżetem.

Zatem pozostają mi Beyerdynamic DT 770, bądź ATH-M50x. Nie wiem nawet czym jest przestrzeń, zatem podstawowym priorytetem jest po prostu dobry dźwięk, wygoda i nowoczesny design.

• 5 miesięcy temu...

Witam ponownie,

temat wraca. Postanowiłem wymienić M50x. Poza tym preferencje się nie zmieniły stosunku do pierwszego posta. Nadal mają być ciepłe oraz jasne. Półzamknięte lub zamknięte. Generalnie chcę spróbować czegoś innego, może z większą sceną, gdyż do tej pory gusta zmierzały ku jej zmniejszeniu.

W M50x tony wysokie były dla mnie zbyt ostre, basu mogło by być nieco więcej oraz bardziej wibrujący i nie tak punktowy, no i komfort - sądziłem, że po miesiącu się "rozbiją" nagłowie.

Zatem w końcowym wyborze miałbym:

- Beyerdynamic Custom One Pro Plus [były wygodne oraz miały jak najlepszą do tej pory charakterystykę brzemienia, głeboki bas]

Beyerdynamic DT 880 Edition [ciekawość półotwartych, na pewno będą komfortowe]

- Ultrasone 780HFi [obawiam się, że nie sprostają wymaganemu komfortowi przy długotrwałym użytkowaniu]

DT990 250 ohm [tutaj mam spory dystans, nie wiem czy spodobają mi się słuchawki otwarte]

- BEYERDYNAMIC DT 770 PRO [nie mam pojęcia jak by się sprawdzały w porównaniu do Custom One lub 780HFi]

Czekam na oceną tego co napisałem, być może coś jeszcze podpowiecie. Na chwilę obecną jeśli miałbym coś wybrać to chyba byłyby to Beyerdynamic DT 880 Edition ze względu na chyba ich uniwersalność.

DT880 Premium/Edition są równe, dość jasne, basu będzie brakować, to granie dla fanów równego, lekkiego brzmienia, sam jeszcze ich nie miałem, ale jak posłuchałem ich u kumpla na Cayinie to mi się bardzo spodobały, ale ja lubię zwarty bas i dość neutralne/jasne brzmienie

Beyerdynamic Custom One Pro Plus, no to są ciepłe, basowe mułki, brakuje im rozdzielczości i detalu w dźwięku, podbicie basu w nich skutkuje jego dudnieniem, według mnie najsłabszy model Beyera, model "plus" niewiele zmienia

HFI 780 nie wiem, jak będzie z komfortem, ale ogólnie nie jest tragiczny, słuchawki mają w sobie sporo energii w dźwięku, basu jest trochę, ale jest on naprawdę niezły, nie jest tak bardzo obfity, jak w Beyerach COP i znacznie lepszy technicznie, obecnie robię zbiorówkę w sklepie Thomann.de, gdzie te słuchawki kosztują

http://www.thomann.de/pl/ultrasone_hfi-780.htm?ref=search_rslt_hfi-780_244494_0

jeśli chcesz się zapisać na zbiorówkę to tutaj temat

http://forum.mp3store.pl/topic/135858-thomannde-ino-fastem/page-2?do=findComment&comment=1299320

DT990Pro jeśli już masz brać to koniecznie wersję Pro, ma sporo fajnego basu, gra dość ciekawą V-ką, bez nadmiernego wycinania średnicy, dość przestrzenne i uniwersalne granie, bardzo wygodne, dzisiaj takie powinny być u mnie, rok temu je sprzedałem, teraz zaliczam powrót

DT770Pro to takie mniej dociążone DT990Pro, podobna ilość góry, ale mniejsze podbicie na basie i średnicy lekko je odchudza względem DT990Pro

Edytowane przez FeX
  • Popieram 1
Nadal mają być ciepłe oraz jasne. Półzamknięte lub zamknięte

warto wspomnieć o Ultrasone Performance 840.Ogólnie mało znane i trochę niedocenianie. Basu mają pod dostatkiem, scenę też niezłą. Bardzo muzyczne słuchawki.

• Popieram 1

Jakiś czas temu poszedłem do salonu AudioMix z myślą o zakupie Performance 840 lub 860, bo fajnie wyglądają i miały nieźle grać. Po odsłuchu wyszedłem bez jednych i drugich. Nie urzekły mnie, znacznie bardziej podobały mi się HFI 780.

Performance mają bardzo podbity midbas oraz wyższą średnicę i górę, w sumie cała seria, średnica jest nawet nawet, jak na tak basowe słuchawki. Jednak dla kogoś kto nie miał innych słuchawek mogą się podobać przez to dość mocne V-kowe i energetyczne brzmienie, nie są trudne do napędzenia. Ja jednak wolę znacznie bardziej DT990Pro, którymi się teraz raczę, a kosztują połowę tego...

Jeszcze z V-ki są całkiem fajne SoundMagic HP100/HP150.

Możesz pomyśleć też o HFI-580 + pady HM5 - to zestawienie daje znaczącą poprawę brzmienia i komfortu. Pady te odejmują nieco basu, bo te słuchawki mają power na dole i trochę go za dużo, a z tymi padami naprawdę dobrze to gra. HFI-580 z tymi padami upodabniają się bardziej do HFI-780, a HFI-780 z padami HM5 grają słabo, bo tam tego basu już zaczyna brakować, wyższa średnica i góra zaczyna przeważać, robi się nieprzyjemnie.

Nie wiem czego jeszcze szukasz, bo razem z adivxv5 chyba temat wyczerpaliśmy :D

Edytowane przez FeX
  • Popieram 1

Performance 840 jednak poza granicą, może kiedyś, mam jeszcze inne wydatki.

Chyba postanowiłem, że zakupię 990PRO, jeśli nie sprostają najzwyczajniej wrócą do sklepu. Jeśli oddam to pewnie sprawdzę następnie Ultrasone 780HFi, ale to już pewnie będę tutaj o tym pisał.

Ja wolę DT990Pro za całokształt. Nieco większe "wow" w dźwięku wywołają HFI-780 i lepiej grają ze słabszych źródeł, ale mają zbyt przenośny charakter (ich budowa). Efekt "wow" trochę męczy po czasie, tzn. dźwięki są zbyt nachalne i po prostu za długo nie mogłem ich słuchać.

DT990Pro są znacznie wygodniejsze, wytrzymalsze, pancerne wręcz. Też grają V-ką, ale mają inny charakter, bardziej dojrzały. Ja zauważyłem, że przedkładam słuchawki otwarte/półotwarte nad zamknięte, bo przy odsłuchu mniej męczą. W otwartych w dodatku można stosować pady welurowe, bo nie mają one takiego wpływu na dźwięk, jak przy zamkniętych.

Jako jedna jedyna para domowa bez zastanowienia - DT990Pro. HFI-780 są uniwersalniejsze jeśli chodzi o źródło, pograją już z telefonu, jeśli ktoś równie często używa słuchawek w domu, jak i poza to może być dla niego lepsza opcja. Ja słucham tylko w domu.

To jest trudne pytanie wbrew pozorom, bo ja mogę być skłonny wydać więcej dla jakiś tam różnic, niż Ty. Ja też cały czas borykam się z tym problemem, tzn. zadaję sobie pytanie, czy te słuchawki, które mam nie zagrałyby lepiej z innym sprzętem. Bez odsłuchu innego sprzętu nie da rady, a strzelania w ciemno na podstawie recenzji też nie polecam, nawet moje opinie są subiektywne, bo to przecież moje uszy:) Dochodzę jednak do wniosku, że porządna karta, jak AIM 808 ogarnia wszystkie słuchawki dynamiczne i gra naprawdę dobrze. Wiadomo, że łączenie słuchawek za 4k z kartą za 400zł to trochę mezalians, ale nie powinno i tak być najgorzej. DX uchodzi za jasną kartę, HFI-780 mają sporo góry, może być ostro.

Ja powoli kończę z tą chorobą, słyszałem już praktycznie wszystko. Udało się nawet posłuchać legendarnego zestawu Senka z sprzętem Accuphase na AVS 2015 za 400tyś. który mnie nie porwał :) Słuchałem własnej muzyki z płyty :) Kasa nic nie znaczy, cena nie ma znaczenia, bo tak naprawdę świetne słuchawki można kupić za 300-400zł, nie trzeba pchać się w tysiące.

CCC - cena, czyni, cuda - tylko, że w dwie strony

Czyli mówisz, że nie trzeba dokupywać wzmacniacza do HIFI-780 np przy karcie Xonar DX czy już lepiej w coś zainwestować, żeby był lepszy efekt końcowy?

wzmacniacz, to zależy jaki ? Te bardzo drogie poprawią nieznacznie wiele aspektów w dźwięku, te tańsze ,spowodują tylko możliwy mocniejszy wykop w basie, który i tak jest już mocny. Suma Sumarów ,myślę, że jednak nie warto do tych słuchawek ,oprócz dobrego układu. Xonar DX nie wyciśnie z hfi za dużo.

HFI-780 mają sporo góry, może być ostro.

Nie może, a na pewno będzie. Mnie takie połączenie bardzo przeszkadzało. Jak zmieniłem dx na meridiana expoler było o niebo lepiej, ale jak wiadomo jednemu to przeszkadza drugiemu nie. 

Edytowane przez Pepis