djmrowa 7 Napisano 15 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2015 witam, od kilku tygodni w przeglądarce wyskakuje mi błąd "DNS_PROBE_STARTED" po odświeżeniu strony "DNS_PROBE_FINISHED-NO_INTERNET" (kilka razy odświeżę, i internet działa) Był technik, powiedział że zmiana routera pomoże, nie pomogła. Dodam, że internet chodzi prawie cały czas z pełną prędkością mojej taryfy(!) niekeidy lekko zwolni na speed tescie czy coś ale jest to prawie nie odczuwalne. W ciągu ostatnich 30 minut 0 jakichkolwiek błędów.Wie ktoś od czego taki błąd?Dodatkowo chciałbym dowiedzieć się, co oznaczają takie błędy w dzienniku routera, oraz jak je rozwiązać. Quick bridge not allow multi-channeldynDNSOrgLogin:Error = -8, retCodenetMakeChannDial: err=-3000Mój router to TP LINK W8951 ND Cytuj Link to post Share on other sites
limera1n 317 Napisano 15 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2015 Sprawdzałeś na routerze jakie DNSy masz ustawione? Spróbuj użyć jakichś na sztywno. Na przykład DNSy google'a : 8.8.8.8 Cytuj Link to post Share on other sites
djmrowa 7 Napisano 15 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 15 Lipca 2015 Dobra ustawiłem 8.8.8.8 zobaczymy... Wiesz może co te błędy oznaczają z postu #1 ? Cytuj Link to post Share on other sites
limera1n 317 Napisano 15 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2015 Te błędy z przeglądarki ewidentnie wskazują na problemy wlasnie z serwerami DNS, jeden z zapisów w logu z routera również. Z poczatku myślałem o fizycznym uszkodzeniu przewodu telefonicznego i zakłóceniach ale skoro Internet działa z pełną prędkością to odpada Podziałaj trochę z tymi DNSami od googla i daj znać czy sa jakieś zmiany Cytuj Link to post Share on other sites
djmrowa 7 Napisano 15 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 15 Lipca 2015 Czyli wina po stronie Orange, tak? coś w centrali pewnie... Cytuj Link to post Share on other sites
jarrino 3912 Napisano 15 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2015 Niekoniecznie.Skanowałeś komputer Malwerbyte i jakimś antywirusem? Jeśli się okaże ,że czysto to spróbuj odinstalowac albo zaktualizować sterowniki do karty sieciowej plus aktualizacja systemu (robisz to?).Są przypadki,że to niektórym pomogło przy wyświetlaniu tego co podałeś.... Cytuj Link to post Share on other sites
djmrowa 7 Napisano 16 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 16 Lipca 2015 (edytowane) Sterowniki przeinstalowywalem, system się aktualizuje jak chce,jak wczoraj ustawiłem te dnsy na 8.8.8.8 to nic nie pomogło przedchwila znów ten błąd. Najlepsze jest to ze nie wyskakuje na jednym komputerze tylko losowo na 2 i telefonie, wiec nie jest to raczej wina komputera (chyba że coś się cras****e nie wiem) Jak się gdzieś pojawi to nigdzie nie ma internetu. Może być to spowodowane brakiem filtra ADSL? Nie mam telefonu domowego na kablu tylko na kartę i płace za utrzymanie łącza. @EDIT Przeskanowałem esetem, czysto. Tylko Anti-Malware usunął jeden plik. Edytowane 16 Lipca 2015 przez djmrowa Cytuj Link to post Share on other sites
limera1n 317 Napisano 16 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 16 Lipca 2015 Nie, filtr ADSL jest potrzebny tylko do telefonu... skoro na innych urządzeniach wywala ten sam błąd to raczej oczywiste ze wina jest po stronie dostawcy a nie konputera Jeszcze tak dla pewności - DNSy ustawiles na routerze czy w ustawieniach Windowsa? Sprawdź czy na Windowsie nie masz jakichś DNSów dziwnych i tez ustaw te od Google. Wiecej pomysłów chyba nie mam, niech ktoś przyjedzie do Ciebie i sprawdzi łącze Sprawdź moze jeszcze konfiguracje modemu czy ustawienia na pewno sa dobre, te cale PPPoE itd... Cytuj Link to post Share on other sites
djmrowa 7 Napisano 16 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 16 Lipca 2015 (edytowane) DNSy ustawiłem w routerze, w komputerze mam ustawione automatycznie. Konfiguracja na 100% jest dobrze. Dzwoniłem do Orange i coś tam zresetowali w centrali, powiedzieli że jak dalej będzie taki błąd to przyjedzie technik sprawdzić linię... Raz już był(z 2 msc temu) bo były błędy CRP, wyeliminował je ale problem pozostał. Edytowane 16 Lipca 2015 przez djmrowa Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts