Wolfy 4 Napisano 10 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2015 (edytowane) Witam. Jeszcze niedawno śmigałem na i5 2500k ale pech tak chciał że się zepsuł niestety po gwarancji Posiadam MOBO AsRock ZH77 PRO3 ( tak wiem dosyć słaba płyta główna ) i chciałbym kupić nowy procesor . Procesor ( jak i cały komputer ) jest potrzebny do gier . Aktualnie posiadam kartę graf Radeon HD 6870 ( wymieniam w przyszłym roku dopiero przez ten procesor ) . I tu powstaje moje pytanie : Czy ten procesor będzie dobry czy lepiej zainwestować w coś innego ? Zastanawiałem się nad tym : http://www.morele.net/procesor-intel-core-i5-3470-3-2ghz-box-6m-lga1155-bx80637i53470-498899/ Ale nie wiem czy to dobry wybór w przedziale cenowym do 900 zł . Myślałem nad zmianą MOBO ale skoro w przyszłym roku będę zmieniać kartę graf to może zainwestuje w nowe karty Nvidi lub kupie jakiegos GTX'a 970. Pozdrawiam. EDIT : PROCESORA NIE BĘDĘ PODKRĘCAŁ !!!! Edytowane 10 Lipca 2015 przez Wolfy Cytuj Link to post Share on other sites
Puciek15 38 Napisano 10 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2015 Podany procesor do gier w zupełności będzie wystarczał. Mój wraz z gtx'em 970 spokojnie daje rade na wysokich/ultra m.in w grach Gta V, BF 4 czy Ryse Son of Rome. Sprawdź za ile możesz swoją płytę sprzedać ( ja nie mogę się doszukać tego modelu ) i zobacz czy razem nie starczyłoby na i5 + mobo na 1150. Zawsze to generacja do przodu i może pomóc przy ew. odsprzedaży w przyszłości ( jak wiadomo większość ludzi woli nowsze bo wydaje im się że lepsze). Mógłbyś wtedy celować w i5 4460/4570 + jakieś mobo na chipsecie b85/h97 skoro nie zamierzasz kręcić procka. Cytuj Link to post Share on other sites
Wolfy 4 Napisano 10 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 10 Lipca 2015 Raczej zostanę przy obecnej płycie i przy tej i5 Wielkie dzięki za pomoc Cytuj Link to post Share on other sites
domino1236 1 Napisano 13 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2015 Szukaj używek na allegro, tanio można dostać nawet z gwarancją coś pod LGA 1155. Cytuj Link to post Share on other sites
miedzio 8 Napisano 17 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2015 Żeby nie mieć poczucia, że kupujesz to samo o tej samej wydajności, weź sobie i7 2600 za 600zł z allegro. i5 2500 kupisz za 450-500, a 2400 za 400. Wiesz dobrze, że to wydajne jednostki i nie ma najmniejszego sensu inwestować w nową płytę główną i nowy socket. Z drugiej strony, coś ty zrobił, że proca zepsułeś? Młotkiem go walnąłeś? Cytuj Link to post Share on other sites
Wolfy 4 Napisano 17 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 17 Lipca 2015 (edytowane) Jeśli chodzi o starego proca ... Wracam sobie spokojnie po ciężkim dniu do domu i myślę sobie " pogram sobie w coś dla odstresowania " a więc wciskam guzik na obudowie i czekam . Nagle słyszę ze się zresetował " co jest " i odłączyłem od prądu po czym po ponownym podłączeniu spróbowałem jeszcze raz ale niestety nic to nie dało ( a szkoda bo myślałem ze odłączenie od prądu i ponowne podłączenie coś da ;_; ) I taka to historia zepsucia procesora xD Dodam że poprzedniego dnia po kilku godzinnej sesyjcie w cs wyłączyłem go zupełnie normalne i poszedłem spać . Edytowane 17 Lipca 2015 przez Wolfy Cytuj Link to post Share on other sites
mbe13 444 Napisano 17 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2015 Wątpię żeby to był zepsuty procesor. Stawiam raczej na płytę główną. Cytuj Link to post Share on other sites
Darius. 224 Napisano 17 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2015 Historyjka jest klasyczna wobec mnóstwa rzeczy, które mogły się posypać. Procesor nie jest swego rodzaju podzespołem łatwo ulegającym awarii, aczkolwiek różne są przypadki. Niemniej jednak podejrzewałbym również prędzej mobo i inne niż proca ;] Cytuj Link to post Share on other sites
miedzio 8 Napisano 17 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2015 Wątpię żeby to był zepsuty procesor. Stawiam raczej na płytę główną. Dokładnie, procek to ostatnia rzecz jaka może się zepsuć. Nawet, kręcąc go bez chłodzenia i bezmyślnie zmieniając napięcia w biosie, nie idzie zepsuć procesora. Jedyna rzecz to uszkodzenia mechaniczne. Cytuj Link to post Share on other sites
PLSBX 319 Napisano 18 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2015 @miedzio, zgadzam się. Mój stary athlon przypalił socket, ale dzielnie działał i się nie poddawał nawet przy 90-ciu stopniach na rdzeniach Proponuję sprawdzić procesor u znajomego lub w jakimś sklepie komputerowym. Myślę że będą mieli jakąś płytę do tego. Cytuj Link to post Share on other sites
Puciek15 38 Napisano 18 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2015 Powiem ci ze moj ojciec mial doslownie identyczny problem z laptopem. Jednego dnia normalnie pracowal wylaczyl go i pojechal do domu po pracy. Nastepnego dnia komputer mial czarny ekran i ze sluchu mozna bylo wywniskowac restartowanie. Po demontazu pokrywy pierwsze co sprawdzilem ramy ( podlaczylem do swojego laptopa ) efekt identyczny. Takze moja rada to sprawdz ramy moze ktoras kosc poprostu sie zepsula i komputer nie moze wystartowac. Cytuj Link to post Share on other sites
przemusss1990r 233 Napisano 18 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 18 Lipca 2015 Podzielam zdanie innych, procka ciezko uwalic, obstawiam co innego... ram, mobo... Cytuj Link to post Share on other sites
Wolfy 4 Napisano 22 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 22 Lipca 2015 Sprawdziłem u znajomego ( proca , ramy i dysk ) . No i wyszło na to ze procesor ... Cytuj Link to post Share on other sites
mbe13 444 Napisano 22 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2015 Sprawdziłem u znajomego ( proca , ramy i dysk ) . No i wyszło na to ze procesor ... A jak sprawdziłeś procesor?? Cytuj Link to post Share on other sites
Wento 1825 Napisano 25 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2015 (edytowane) Włożył go do sprawnej płyty głównej ? Edytowane 25 Lipca 2015 przez Crout Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts