mustr 2 Napisano 8 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2015 Witajcie. Mam dosyć poważny problem. Wczoraj kupiłem taki zestaw: 1. Płyta główna: Gigabyte H97-HD3 rewizja 1.1 (wersja biosu: F6 - zaktualizowałem do F7) 2. Procesor: Intel core i5 4460 3. Pamięć RAM: Crucial Ballistix 2x4GB, CL9, 1600Mhz. Zestaw ten złożyłem, wszystko powpinane. Niestety, kiedy naciskam przycisk power na obudowie, to na pół sekundy rozkręcają się wiatraki i przestają. I taka procedura trwa w nieskończoność. Zasilacz jaki mam to Deus G1 600W, używany 5 miesięcy we wcześniejszym komputerze (ASUS P7P55D, i5 750, 4GB Patriot)- więc powinien dać radę. Jedyne co widzę/słyszę przy tych "resetach" to mrygnie raz pomarańczowa lampka przy karcie sieciowej i słychać taki "pik" z okolic zasilacza. Od wczoraj udało mi się uruchomić komputer 4 razy. Zainstalowałem system, sterowniki. No i tyle. Jest jednak poważny problem z włączeniem po wyłączeniu go. Probowałem z podpiętymi dyskami, bez dysków, ramy zamieniałem slotami, bezskutecznie. Mam wrażenie jakby zasilaczowi brakowało mocy, żeby zestaw ruszył (w instrukcji jest napisane, że 500W i więcej).. Czy to może jest jakiś problem z płytą główną? Bardzo proszę o pomoc. Link to post Share on other sites
tomek11 178 Napisano 8 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2015 Przed aktualizacją biosu też tak się komputer zachowywał ? Nie pogiąłeś pinów w czasie montażu procesora? Mam taką płytę ale w rewizji 1.0 i zawsze startuje za pierwszym razem. Zawsze dla próby możesz pożyczyć jakiś zasilacz i sprawdzić czy będzie tak dalej.. Ja bym jeszcze raz rozłożył całkowicie ten zestaw i zmontował ponownie.. Link to post Share on other sites
mustr 2 Napisano 8 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 8 Lipca 2015 Przed aktualizacją biosu też tak się komputer zachowywał ? Nie pogiąłeś pinów w czasie montażu procesora? Mam taką płytę ale w rewizji 1.0 i zawsze startuje za pierwszym razem. Zawsze dla próby możesz pożyczyć jakiś zasilacz i sprawdzić czy będzie tak dalej.. Ja bym jeszcze raz rozłożył całkowicie ten zestaw i zmontował ponownie.. Tak, przed aktualizacją takie samo zachowanie. Jeśli chodzi o piny procesora, to jeśli bym pogiął to by się w ogóle nie odpalił, a jednak 4 razy zadziałał i normalnie działał. Temperatura procka w spoczynku koło 40 stopni. Sprawdzę zasilacz popołudniu, i też podepnę wcześniejszego kompa, żeby się upewnić czy to jest na pewno wina zasilacza. Rozłożę i złożę i wtedy zobaczę, czy coś się zmieniło w tym temacie. Link to post Share on other sites
tomek11 178 Napisano 8 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2015 Temperatura procka w spoczynku koło 40 stopni. Mój procek w spoczynku ma temperaturę około 30 stopni. Sprawdź jeszcze jak będzie z podpiętą jedną kością pamięci z obsadzonym ramem w gnieździe nr 3.. Dla pewności ja bym jednak sprawdził te piny, takie uruchamianie się komputera jest bardzo niepokojące.. Link to post Share on other sites
mustr 2 Napisano 8 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 8 Lipca 2015 Sprawdzę jeszcze różne konfiguracje, chociaż wiele już sprawdziłem wczoraj. W instrukcji znalazłem takie informacje: 2-6 Power Management Power Loading Enables or disable dummy load. When the power supply is at low load, a self-protection will activate causing it to shutdown or fail. If this occurs, please set to Enabled. Auto lets the BIOS automatically configure this setting. (Default: Auto)". Myślę teraz, czy to nie ma też czasem związku z moim problemem. Możesz @tomek11 sprawdzić, jak masz to ustawione? Sprawdze też zasilacz testerem, który mam w pracy, czy z nim jest wszystko w porządku. A tak chciałem rev 1.1, to teraz mam... Link to post Share on other sites
tomek11 178 Napisano 8 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2015 (edytowane) Zrobiłem fotkę tych moich ustawień http://i59.tinypic.com/snm16b.jpg Gdy ja kupowałem w sierpniu zeszłego roku to był tylko rev 1.0 .. Ta nowsza ma odseparowaną sekcję audio ale też obcięte kilka scalaków.. Power Loading - przestaw i sprawdź Edytowane 8 Lipca 2015 przez tomek11 Link to post Share on other sites
mustr 2 Napisano 10 Lipca 2015 Autor Udostępnij Napisano 10 Lipca 2015 Poczytałem kilka zagranicznych for, i może to być związane z zasilaczem (nie wiem czy mogę wkleić link do zagranicznego artykułu) i nie zawsze przełączenie tego Power Loading pomaga. Spróbuję jakoś wymusić, żeby wejść do biosu i przestawić tą opcję i wtedy sprawdzę, czy problem nadal występuje. Jeśli tak, to czeka mnie jeszcze wymiana zasilacza... ;/ Byłem w serwisie, wymienili płytę główną, ale jest ta sama bajka przy próbie włączenia. Przestawiłem w Bios-ie opcje, które niby powinny zniwelować problem, jednak nadal pozostał, więc póki co sprzęt zwracam do sklepu, a kupię jak jeszcze dozbieram kasę na zasilacz. Można zamknąć temat. Link to post Share on other sites
Recommended Posts