Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć wszystkim,

Poszukuję porad i sugestii dot. zakupu dużego (4-5 TB) dysku na magazyn danych. Nie zależy mi na dużej szybkości, bo to magazyn danych, ale potrzebuję, aby był niezawodny i w zdroworozsądkowej cenie. Próbowałem trochę czytać i widzę, że dyski WD ostatnio zbierają dobre opinie (no i tradycyjnie Seagate), ale liczę na głosy osób, które mają praktyczne doświadczenie (nie to, co moja lektura materiałów internetowych).

Pozdrawiam,

Sceadugenga

Pomyśl nad takim WD Red 4TB 40EFRX 64MB cache SATA/600. W firmie posiadam takie (tylko pojemność 2TB) w serwerkach Synology w celach przetrzymywania danych. Złego słowa o nich nie mogę powiedzieć. Drogie bo drogie ale powinny wytrzymać bardzo długo.

• Popieram 1

Jeśli chodzi o dyski ,,domowe'', to ja polecam HGST Deskstar NAS 4TB. Co prawda WD przejęło HGST jakiś czas temu, ale to jednak inne dyski. Do niedawna Redy polecane przez Hawkinsa miały świetne opinie, ale zaczęły się notorycznie (oczywiście jak na dyski twarde) psuć. Odsetek awarii Redy mają znacznie większy niż HGST. Warto poczytać opinie na przykład na newegg: HGST Deskstar NAS, WD Red 4TB.

Poza tym, chociaż na tym Ci nie zależy, HGST NAS jest szybszy niż WD Red - 7200 vs 5400 co przekłada się na wzrost wydajności.

Dodam tylko, że znacznie ważniejsze niż wybór samego dysku jest odpowiedni backup.

Jest mniej żywotny ( zwłaszcza ze względu na temperaturę ) i bardziej narażony na uszkodzenia.
Jest tez wiele wolniejszy 
( choć mój WD passport slim spadł z wirującymi talerzami z 1 metra i nic mu nie było ) 

Ostatnio zobaczyłem na iSpocie promocję dysków WD (25% taniej):

http://ispot.pl/lista,wd-rabat

I w sumie dobra okazja, sprzedawca oficjalny, sprawdzony, a dyski WD zbierają świetne opinie (My Passport był na Cnecie kilka dni temu nazwany najlepszym dyskiem bezprzewodowym). Te ich programy dla mnie nie są jakoś bardzo ważne (choć wiele osób je ceni), ale mieć w domu jeden dysk bezprzewodowy do wszystkiego to naprawdę fajna opcja moim zdaniem. Jeśli chodzi o kontakt, na pewno działają szybko - czy najszybciej, to już kwestia dla zawodowców robiących wszelakie testy.