Wento 1825 Napisano 29 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2015 (edytowane) A to nie próbowałem czekać dłuższej chwili z włączonym napięciem, jak będę miał okazje to spróbuje. Póki co napisałem maila do ASRocka do wybranego działu technicznego, który był tak miły, że nawet mi same literki poleconym z Holandii wysłał na płytę bo mi się zdarły . Edytowane 29 Sierpnia 2015 przez Crout Cytuj Link to post Share on other sites
emikstt 0 Napisano 31 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2015 Płyta leci do ASRock w środę będzie kurier odebrać tym razem na ich koszt. Dam znać jak się sprawa rozwinie. Cytuj Link to post Share on other sites
Wento 1825 Napisano 31 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2015 (edytowane) Dostałem maila od ASRocka. Hello, Please use the clearCMOS jumper to reset the CMOS: - Switch off power first - Press power button to discharge - Move the clrCMOS jumper from pins 1&2 to pins 2&3 - Wait around 10 seconds - Put the jumper back to pins 1&2 - Switch on power and start the system - Enter setup via F2 - Load default settings via F9 - Save via F10 If this works then please update to BIOS 1.50A (in the attached zip): 1. Please unpack the ZIP or RAR file. 2. Take or prepare a USB flash drive which is formatted as FAT32. 3. Copy the unpacked file to the USB flash drive. 4. Connect it to a USB2.0 port. 5. Please start Instant Flash from within the BIOS. Or press F6 repeatedly during bootup to start Instant Flash. 6. The system might restart automatically, or you might have to press a key to restart. 7. Depending on the BIOS update, the system might restart automatically a few times. Just give it some time. 8. Wait until all restarts have finished and the system stops booting. 9. Now you can remove the USB flash drive. 10. After the BIOS update, the system will initially use default BIOS settings. If this does not help or if it is not possible, then the only solution is to replace the motherboard. You can get direct RMA service via ASRock, but there are transport costs involved. For more details about the costs and procedure please check via: rma@asrock.nl Thanks, ASRock Support Potem sprawdzę czy to działa . Edytowane 31 Sierpnia 2015 przez Crout Cytuj Link to post Share on other sites
emikstt 0 Napisano 2 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 2 Września 2015 U mnie nie. Cytuj Link to post Share on other sites
greedycat 16 Napisano 2 Września 2015 Udostępnij Napisano 2 Września 2015 emikstt Jeśli będziesz miał te same problemy z trzecią płytą od Asrocka na Twoim miejscu zastanowiłbym się czy problemem jest rzeczywiście płyta główna. Być może Twój zasilacz ma problemy i odreagowuje je na płycie:) Cytuj Link to post Share on other sites
emikstt 0 Napisano 2 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 2 Września 2015 Zmieniałem zasiłke nie pomogło. Cytuj Link to post Share on other sites
M4R07 0 Napisano 2 Września 2015 Udostępnij Napisano 2 Września 2015 (edytowane) Mam tą samą płytę, z zasilaczem evga gs650 i od przeszło od miesiąca nie mam z nią żadnego problemu (mam nadzieje że tak pozostanie) jak wrócę do domu, to dam znać jaki mam serial, to zażądaj może takiego samego xD Edytowane 2 Września 2015 przez M4R07 Cytuj Link to post Share on other sites
emikstt 0 Napisano 8 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 8 Września 2015 Przyjeli reklamacje kolejna nowa płyta w drodze będzie jutro. Cytuj Link to post Share on other sites
Wento 1825 Napisano 8 Września 2015 Udostępnij Napisano 8 Września 2015 Moją również, musze wysłać płyte, czym wysyłasz do Holandii? Cytuj Link to post Share on other sites
Vieworld 2608 Napisano 8 Września 2015 Udostępnij Napisano 8 Września 2015 (edytowane) https://sendit.pl/oferta- 85zł bruttohttp://www.kurierem.pl/paczka-Holandia-5.html- 63zł brutto Edytowane 8 Września 2015 przez Vieworld Cytuj Link to post Share on other sites
emikstt 0 Napisano 8 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 8 Września 2015 Plus jest taki że za drugim razem Asrock przysyła kuriera na swój koszt☺ Cytuj Link to post Share on other sites
Lukson 3410 Napisano 8 Września 2015 Udostępnij Napisano 8 Września 2015 Nawet 3x 68 to się nie kalkuluje. Ja twierdzę, że to nie jest wina płyty tylko czegoś innego w kompie. Cytuj Link to post Share on other sites
Wento 1825 Napisano 8 Września 2015 Udostępnij Napisano 8 Września 2015 Lukson, wiele płyt Extreme4 posiada tę wadę, nawet sam ASRock zdaje sobie sprawę z sytuacji i wymienia na nowe nie patrząc na żadne paragony, gwarancje. Więc raczej to nie jest winda niczego innego w kompie, tylko bodajże regulatora napiecia na płycie. Cytuj Link to post Share on other sites
emikstt 0 Napisano 12 Września 2015 Autor Udostępnij Napisano 12 Września 2015 Pierwsza płyta którą wysłałem miała połamane piny na procku jak montowałem tą czapkę to coś mi nie poszło i reklamacja przeszła bez problemu nawet się ich pytałem czy nie ma żadnych problemów z mojej winy i nic dali nową. Cytuj Link to post Share on other sites
gonsior666 11 Napisano 12 Września 2015 Udostępnij Napisano 12 Września 2015 Jak to zrobiłeś Cytuj Link to post Share on other sites
Wento 1825 Napisano 12 Września 2015 Udostępnij Napisano 12 Września 2015 (edytowane) ASRock ma bardzo przyjazny support. Na wiele rzeczy przymykają oko . Edytowane 12 Września 2015 przez Crout Cytuj Link to post Share on other sites
mutissj 2199 Napisano 12 Września 2015 Udostępnij Napisano 12 Września 2015 Mam nadzieje że w Z97 Extreme6 nie ma takich problemów, specjalnie jak zobaczyłem ten temat dołożyłem 200 zł więcej do modelu wyżej 4>6 Cytuj Link to post Share on other sites
Lukson 3410 Napisano 12 Września 2015 Udostępnij Napisano 12 Września 2015 W 90% płyta jest taka sama. Cytuj Link to post Share on other sites
Wento 1825 Napisano 12 Września 2015 Udostępnij Napisano 12 Września 2015 Na internecie nie ma info o problemach z Extreme6. Widocznie inna linia produkcyjna. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
mutissj 2199 Napisano 12 Września 2015 Udostępnij Napisano 12 Września 2015 (edytowane) To ile razy musze odłaczyć płytę główną od zasilania, żeby sprawdzić czy mam model z wadą fabryczną? Na internecie nie ma info o problemach z Extreme6. Widocznie inna linia produkcyjna. Tak samo jak i o Extreme3, Extreme9, ciekaw jestem jak z modelem/wersją Extreme4/3.1 tzw. wersja z śledziem usb 3.1 (+120 zł) Edytowane 12 Września 2015 przez mutissj Cytuj Link to post Share on other sites
Wento 1825 Napisano 12 Września 2015 Udostępnij Napisano 12 Września 2015 Wejdź w UEFI, zapisz sobie aktualny profil. Odłącz płytę od prądu na minutę-dwie. Jak nie wstaje, to naciśnij przycisk resetu CMOS. Włącz kompa i po prostu przywróć profil zapisanych ustawień . Cytuj Link to post Share on other sites
Lukson 3410 Napisano 12 Września 2015 Udostępnij Napisano 12 Września 2015 A czy ja wcześniej nie napisałem, że moja Ex4 potrzebuje około 2 minut po włączeniu napięcia aby się uruchomić? Raz jest zero reakcji a innym razem włącza się ale albo czarny ekran albo BSOD. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Wento 1825 Napisano 12 Września 2015 Udostępnij Napisano 12 Września 2015 (edytowane) Powielam tylko, jeśli @mutissj nie zauważył . U mnie po takim zabiegu(odłączeniu zasilania) płyta nigdy się nie uruchamia. Kurcze musze wysłac tego Extreme4, potwierdzili, że wymienią, ale przy mojej pracy bez kompa na tydzień to lipa, aż myślę, czy nie kupić jakiejś H81 i oddać po tygodniu . Edytowane 12 Września 2015 przez Crout Cytuj Link to post Share on other sites
Lukson 3410 Napisano 12 Września 2015 Udostępnij Napisano 12 Września 2015 Moja po odłączeniu zasilania też się nie włącza. Objaw jest taki, że naciskam POWER a tam albo zapalą się diody i całość stoi albo zero reakcji. Restarty nie pomagają bo efekt ten sam. Jedyne rozwiązanie to wyłączenie zasilania kompletnie razem z rozładowaniem zasilacza, odczekanie 2-4 minut i start kompa. Uruchamia się 100 na 100. Jak widać mam problematyczną płytę ale mam na nią metodę. W moim przypadku jest inny problem. Komp sam wstaje z trybu STR(S3). Cytuj Link to post Share on other sites
Wento 1825 Napisano 12 Września 2015 Udostępnij Napisano 12 Września 2015 Ten tryb to uśpienie z niskim zużyciem energii? Mówisz, że jeżeli to występuje to odłączasz zasilanie jeszcze raz na parę minut i śmiga, czy po pojawieniu sie tego defektu odczekujesz te chwile? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts