lokko-1 8 Napisano 24 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2015 Utworzyłem temat, ponieważ w innym wątku kolega @Realistico zasugerował, że potrzebna jest niewielka modyfikacja zestawu. Zapewne chodzi o pamięć RAM, bo jak widać poniżej sam nie wiem który wybrać. Moja wiedza jest taka, że najlepiej mieć obstawione wszystkie banki pamięci RAM'em o jak najniższych czasach dostępu w związku z tym jedna z propozycji to 4x2GB CL7 1600MHz. Czy słusznie? Zastosowanie komputera : Modelowanie 3D (części maszyn) i wykonywanie dokumentacji 2D bez renderingu i obliczeń Maksymalna kwota : +/-4000 zł Których części potrzebuję : Cały zestaw Czy będę podkręcać sprzęt? : Tak, rozważam chłodzenie CPU wodą, a jak starczy mi odwagi to skalpowanie procesora Rozdzielczość mojego monitora i model: 2560x1600 Dell 3011 Specjalne wymagania : Mocny jeden rdzeń procesora, bo CAD działa jednowątkowo Części z poprzedniego komputera (konkretne modele) : grafika Quadro K2000, monitor Dell 3011, SSD OCZ Vertex4, WD Green 1TB Własna propozycja zestawu :Gigabyte GA-Z97X-Gaming 5Intel Core i5-4690KG.Skill DDR3 8GB (2GBx4) 1600MHz, CL7, Ripjaws Quad (F3-12800CL7Q-8GBRM)lubG.Skill DDR3 8GB (2x4GB) RipjawsX 1600MHz CL7 (F3-12800CL7D-8GBXM)lubG.Skill RipjawsX DDR3 2x4GB 2133MHz CL9 (F3-17000CL9D-8GBXM)lubG.Skill TridentX DDR3 2x4GB 2400MHz CL10 (F3-2400C10D-8GTX)Quadro K2000SilentiumPC Grandis XE1236 lub chłodzenie wodne ale jakie?Fractal Design Define R5Fractal Design FD-PSU-TS2B-500W Inne :- proszę mi nie proponować Xeon'a ani i7 - nie wykorzystam ich potencjału,- jake chłodzenie wodne CPU byłby najlepszy pod kątem jego OC?- czy skalpowanie + LC to dobry pomysł na zwiększenie mocy obliczeniowej?- skalpowanie chciałbym zacząć od czegoś tańszego z uwagi na mniejsze potencjalne koszty nieudanej operacji i myślę o Pentium G3258; czy do tego zestawu to byłby dobry pomysł? Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 24 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2015 jake chłodzenie wodne CPU byłby najlepszy pod kątem jego OC? - czy skalpowanie + LC to dobry pomysł na zwiększenie mocy obliczeniowej? Pomysł dobry ale kompletnie nieopłacalny. Problemem może tutaj okazać się po prostu dana sztuka CPU. To nie temperatury są ograniczaniem OC tylko możliwości danej sztuki CPU. Wydawanie majątku na wyszarpywanie 100 - 200 MHz chyba raczej nie ma sensu. Wrzuć sobie chłodzenie Macho BW. Na start proponowałbym brać 16 GB DDR3 i nie ma tutaj co dużo myśleć. Taktowanie 2400 MHz CL 11 w jak najniższej cenie. Możesz też zerknąć na bdb i o wiele tańsze płyty na Z87. Obecnie topowe modele są w dość niskich cenach 350 - 400 zł. Cytuj Link to post Share on other sites
lokko-1 8 Napisano 25 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2015 Przekonałeś mnie - rezygnuję ze skalpowania i CL, a przynajmniej na razie . Czy Macho jest lepszym chłodzeniem od zaproponowanego przeze mnie Grandis XE1236? Czy dwa wentylatory w grandisie nie dadzą podobnej wydajności przy jednoczesnej mniejszej głośności? Dlaczego akurat miałbym kupować 16GB? Nigdy nie zaobserwowałem większego zapotrzebowania niż 4GB. Mam rozumieć, że taktowanie pamięci jest ważniejsze niż opóźnienia? Chciałbym jeszcze wiedzieć, czy lepiej obstawić 2 czy 4 banki pamięci? Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 25 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2015 Czy Macho jest lepszym chłodzeniem od zaproponowanego przeze mnie Grandis XE1236? Czy dwa wentylatory w grandisie nie dadzą podobnej wydajności przy jednoczesnej mniejszej głośności? Wydajność coolerów na Haswell / Haswell Refresh jest zakłamana. Winą tego jest problem z oddawaniem ciepła przez CPU na czapkę. Wydajnościowo w tym przypadku wygląda to bardzo podobnie. Macho BW posiada jednak znacznie lepsza kulturę pracy. Dlaczego akurat miałbym kupować 16GB? Nigdy nie zaobserwowałem większego zapotrzebowania niż 4GB Trochę tak wypłynąłem na głębokie wody z 3D oraz 2D. taktowanie pamięci jest ważniejsze niż opóźnienia? Tak Chciałbym jeszcze wiedzieć, czy lepiej obstawić 2 czy 4 banki pamięci? Bez różnicy. Zostaw sobie jednak wolne sloty pod przyszłą rozbudowę. Dual Channel daje taki wzrost wydajności, że nie idzie go odczuć. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
lokko-1 8 Napisano 25 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2015 W wikipedii (https://pl.wikipedia.org/wiki/CAS_latency) znalazłem taki akapit: "Im niższa jest wartość CAS latency (przy danej częstotliwości taktowania), tym mniej czasu potrzeba na pobranie danych z pamięci – inaczej mówiąc: „im krótszy czas utajenia, tym lepiej”. Czas utajenia wpływa bowiem na szybkość wykonywania w pamięci operacji, takich jak pobranie kolejnej instrukcji do wykonania przez procesor (odczyt, zapis, porównanie, przesunięcie bitowe, itp). Im dłuższy czas oczekiwania, tym dłużej procesor musi czekać na reakcję ze strony pamięci. Można przyspieszyć działanie pamięci stosując tzw. przeplot (ang. interleaving) co pozwala na rozdzielenie operacji zapisu na kilka banków pamięci (...)" Wynika z tego, że najlepszymi byłyby G.Skill DDR3 8GB (2GBx4) 1600MHz, CL7, Ripjaws Quad (F3-12800CL7Q-8GBRM), co kłuci się z tym co napisałeś powyżej. Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 25 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2015 Teoria brzmi pięknie. Przejdźmy jednak do zajęć praktycznych .... http://www.purepc.pl/pamieci_ram/jakie_pamieci_ram_wybrac_test_ddr3_13332400_mhz_w_grach http://www.xbitlabs.com/articles/memory/display/haswell-ddr3_6.html#sect0 1 Cytuj Link to post Share on other sites
lokko-1 8 Napisano 25 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2015 Dzięki za link. Co prawda czytałem ten artykuł jakiś czas temu, ale teraz dopiero zwróciłem uwagę na kilka zdań z podsumowania. Przewaga wysoko taktowanych modułów pamięci nad standardowymi 1333-1600 MHz CL9 wynosi momentami 20%, ujawniając się zwłaszcza w lokacjach, gdzie procesor ogranicza kartę graficzną, chociaż powyższemu twierdzeniu daleko do prawidłowości.(...) Przygotowując niniejszą publikację sprawdziliśmy też między innymi Crysis 3, gdzie wpływ szybszych DDR3 okazał się marginalny na mapie Welcome to The Jungle silnie obciążającej procesor. Z powyższego okazuje się, że to konkretne zastosowania decydują o tym jaki typ pamięci będzie lepszy. Akurat w moim przypadku szybkie ramy nic mi nie dadzą, bo to procesor odpowiada za obliczenia. Grafika tylko wyświetla wyniki tych obliczeń. W grze zostały więc tylko: G.Skill DDR3 8GB (2GBx4) 1600MHz, CL7, Ripjaws Quad (F3-12800CL7Q-8GBRM)lubG.Skill DDR3 8GB (2x4GB) RipjawsX 1600MHz CL7 (F3-12800CL7D-8GBXM) a skłaniając się w stronę teorii w Wikipedii lepszym rozwiązaniem będzie 4x2GB. Dzięki za pomoc. Cytuj Link to post Share on other sites
kajtek. 11370 Napisano 25 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2015 Akurat w moim przypadku szybkie ramy nic mi nie dadzą, bo to procesor odpowiada za obliczenia. Yhyy, zobacz link niżej i test Winrar. Cytuj Link to post Share on other sites
lokko-1 8 Napisano 26 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2015 (edytowane) No tak, ale jak pisałem wcześniej wszystko zależy od zastosowań. Winrar ma się nijak do projektowania (chociaż w sumie tak samo jak gry). Np. w tym samym teście szybkość pamięci prawie nie gra roli w 3ds max, a o ile się nie mylę, to za rendering odpowiada właśnie CPU. Niestety nawet ta aplikacja pomimo iż 3D ma się nijak do mojego softu. Znowu więc nie wiem, które pamięci będą lepsze... Chyba jednak zostanę przy 4x2GB. Edytowane 26 Czerwca 2015 przez lokko-1 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts